Rasmus Prehn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Rasmus Prehn
Medlem af Folketinget
valgt i Nordjyllands Storkreds
Folketingsmedlem 2005-
Ordførerskaber Transportordfører
Personlige detaljer
Født 18. juni 1973 (47 år)
Høje Taastrup
Politisk parti Socialdemokratiet
Uddannelse Cand.scient.soc.
Uddannelses­sted Leeds Universitet
Aalborg Universitet
Links
http://rasmusprehn.dk
Biografi på folketinget.dk
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Rasmus Prehn (født 18. juni 1973 i Høje Taastrup) er medlem af Folketinget for Socialdemokraterne siden 2005 og bestred posten som boligordfører i sit første år. Fra 2006 var han videnskabs- og forskningsordfører, fra 2011 transportordfører og i 2019 minister for udviklingssamarbejde[1].

Baggrund og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Han søn af elektriker Flemming Prehn og pædagogmedhjælper Birte Hanne Prehn. Han er gift med cand.mag. Heidi Linnemann Prehn, født Linnemann Nielsen. Han har tre børn.[2]

Han er uddannet cand.scient.soc.[2] fra Aalborg Universitet med speciale i demokrati via internettet[3] og har desuden studeret sociologi ved University of Leeds.[2]

Politisk karriere[redigér | redigér wikikode]

Siden sin ungdom har han været aktiv i Socialdemokratiet. Således blev han i 1990 formand for DSU's lokalafdeling i Høje Taastrup[3] og i 1992 amtsformand for DSU Københavns Amt.[3] Fire år senere blev han medlem af landsforretningsudvalget og siden formand for det uddannelsespolitiske udvalg. I 1999 blev blev han formand for den socialdemokratiske studenterforening Frit Forum Aalborg.[3]

Ved kommunalvalget i 2001 blev Rasmus Prehn valgt til byrådet i Aalborg Kommune, hvor han blandt andet sad i teknisk udvalg, bevillingsnævnet, samt ældrerådet for Aalborg Centrum. Han blev valgt som formand for den socialdemokratiske byrådsgruppe midt i perioden, men trådte ud af byrådet, da han i 2005 blev valgt til Folketinget.

Private forhold og civile forhold[redigér | redigér wikikode]

Esbjerg Højskole ansatte i 2001 Rasmus Prehn som underviser[3] og leder af LO's medlemshvervningsprojekt. I 2002 blev han samme sted ansat som sekretariatsleder i Mindscope. Denne stilling havde han indtil 2004,[2] hvor han skiftede til freelance-underviser på Højskolen for Politik,[2] som også havde base på Esbjerg Højskole.

Han har tidligere været samfundsfagslærer på Aalborghus Gymnasium, hvor han var fra 2008 til 2014.[4]

I 2014 blev han beskyldt for at være forfatteren bag bogen Den Hemmelige Socialdemokrat, der under pseudonym beskriver den socialdemokratiske folketingsgruppe indefra.[5] Han var i 2015 med til at stifte kampagnebureauet Mærkesag, hvor han ved siden af sit medlemskab af Folketinget udarbejder kampagner.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn, udenrigsministeriets hjemmeside, hentet 31.12.2019
  2. ^ a b c d e Rasmus PrehnFolketingets hjemmeside  Rediger på Wikidata
  3. ^ a b c d e "RASMUS PREHN (A)". Altinget. 
  4. ^ "Tidligere lærere". Aalborghus Gymnasium. 
  5. ^ René Just Poulsen; Jesper Vestergren (11. februar 2014). "VIDEO Er du den hemmelige socialdemokrat, Rasmus Prehn?". DR. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Rasmus Prehn kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.