Anita Pallenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Anita Pallenberg (f. 25. januar 1945 i Rom, Italien) er en tidligere model, skuespillerinde og mode designer. Hun er nok mest kendt som den papirløse sammenleverske til The Rolling Stones guitarist Keith Richards fra 1967 til 1979.

Begyndelse[redigér | redigér wikikode]

Anita er datter af en italiensk artist, og en tysk sekretær. Hun blev født i Rom, Italien, men voksede hovedsagelig op i Tyskland. I en ung alder kunne Anita tale fire sprog flydende: Italiensk, tysk, engelsk og fransk. Før hun bosatte sig permanent i London havde hun boet i Tyskland og i New York City, hvor hun havde medvirket i det Living Theater (i forestillingen Paradis Now, hvor der var nøgne scener) og i Andy Warhols Factory.

Sammen med The Rolling Stones[redigér | redigér wikikode]

Pallenberg er kendt for sine romantiske forhold til The Rolling Stones medlemmerne Brian Jones, som hun mødte i 1965, og Keith Richards, som hun forlod Jones til fordel for. Der var også rygter om at hun havde en kort affære med Mick Jagger [1], under filmningen af Performance, en film som hun medvirkede i og havde været med at skrive. Hun værdigede ikke rygterne dengang, men da filmen blev udgivet på DVD i 2007 benægtede hun kraftigt at der var hold i rygterne.

Pallenbergs indflydelse på The Rolling Stones udvikling og præsentationer fra slutningen af 1960erne og igennem 1970erne er blevet dokumenteret af mange kilder omkring bandet, både i den periode men også efter. Hun spillede en usædvanlig rolle i den mandsdomineret ,1960ernes, rock ’n’ roll verdenen hvor hun opførte sig som meget mere end bare en groupie, kone eller bandmedlem.

Der er blevet udgivet fortællinger om, at hendes mening var så respekterede af de andre, specielt Mick Jagger, at albummet Beggars Banquet blev hentet tilbage til studiet da Pallenberg syntes at der manglede noget, kun få uger får den officielle udgivelsesdato.

Udover hendes indflydelse på The Rolling Stones musikalske indhold, var hendes interessere for det okkulte noget der også kendetegnede den tid, hvor hun levede papirløst sammen med Richards. Tony Sanchez beretter om sin tid som Keith Richards bodyguard og narkohandler, hvor der var masser af Pallenbergs mærkelig opførelse:

”Hun var besat af sort magi, og begyndte at gå rundt med et bundt hvidløg overalt – selv når hun skulle i seng – for at forhindre vampyr i at komme. Hun havde også en meget mystisk shaker, med helligt vand i, som hun brugte til sine ritualer. Hendes ceremonier blev mere og mere hemmelighedsfulde, og hun advarede mig om aldrig at forstyrre hende, når hun var i gang med en af sine ritualer.”

Selvom hun var blevet mor til Keith Richards børn, og derfor var den ansvarlige, delte hun mange af sin kærestes laster, og blev også første gang anhold i Toronto 1977, en begivenhed der nær havde ødelagt The Rolling Stones da Richards også blev indblandet. En arrestordre var grunden til at politiet gennemsøgte parrets hotel værelse, da der var mistanke om at Pallenberg var i besiddelse af marihuana. Men den sag blev hurtig droppet, da en større sag mod Keith Richards viste sig pga. fundet af heroin.

Forholdet mellem Richards og Pallenberg sluttede efter at Keith Richards blev clean. Han blev det under truslen af hvis han ikke gjorde det ville han komme i fængsel.

Han fortalte til Rolling Stone i 1981, at hans advokater havde fortalt parret at de skulle gå fra hinanden, ellers ville de ende i meget større problemer. Men Richards fortalte også, at han stadig elskede Anita og så hende lige så meget som før, til trods for hans nye forelskelse i hans fremtidige kone Patti Hansen.

I Rolling Stone interview, fra 1985, hævder Mick Jagger at Pallenberg ”nær havde dræbt mig”, da han blev spurgt om The Rolling Stones havde noget ansvar for at folk tilknyttet The Stones tog stoffer som eksempelvis Marshall Chess, John Phillip og Pallenberg.

Ikke desto mindre blev Richards ved med at inviterer Pallenberg med til familie begivenheder og koncerter, hvor hun tit fulgtes med sine børn og børnebørn, og blev efter sigende gode venner med Patti Hansen.

Sangerinden Marianne Faithfull var, Mick Jaggers kæreste i 1960erne, og er stadig en god ven af Pallenberg. De har sammen optrådt i BBC komedie serie og franske produktion af Absolute Fabulous i episode 4: Donkey hvor Edine Mansoon (spillet af Jennifer Saunders) drømmer spiller Marianne Faithfull Gud og Anita Pallenberg spiller Djævlen.

Renset for manddrab[redigér | redigér wikikode]

I 1979 skød den 17-årige dreng Scott Contrell sig selv i hovedet i Pallenbergs seng med en pistol som Richards ejede. Det forgik i Keith Richards og Anita Pallenbergs fælles hjem i South Salem, New York. Den unge mand var blevet ansat på deltid som opsynsmand på ejendommen, og var desuden involveret med Pallenberg i et intimt forhold. Richards var i Paris for at indspille sammen med The Rolling Stones, men hans søn, Marlon, var i huset da teenageren dræbte sig selv. Pallenberg blev arresteret, men dødsårsagen blev fastslået som selvmord i 1980, til trods for rygter om at Pallenberg og Contrell havde spillet russisk roulette med pistolen. Politiet efterforskningen fastslog desuden at Pallenberg ikke havde været i samme rum eller etage i huset, da det fatale skud blev affyret. [2]

Film og Mode[redigér | redigér wikikode]

Pallenberg har medvirket i mere et en dusin film over en tidsperiode på fyrre år. Mest bemærkelsesværdige er hendes medvirken i film som den sorte dronning i Roger Vadim kult klassisk film Barberalla, den sovende kone til Michel Piccoli i filmen Dillinger é Marto af Marco Ferren, og i Performance fra 1970.

Hun optrådte i dokumentaren omkring The Rolling Stones i 1968, Sympathy For The Devil, af den franske filminstruktør Jean-Luc Godard ligesom hun også var med i Cocksucker Blues den ikke udgivet dokumtar af Robert Frank der var om The Rolling Stones Nordamerikanske tour i 1972.

De seneste år er Pallenberg blev portrætteret i populære film og TV. Skuespillerinden Manet Mazur spillede en ung Pallenberg i filmen Stoned, en biografiske film omkring Brian Jones sidste år af sit liv.

Rollen Harriet Hayes (spillet af Sarah Paulson) i NBC serie Studio 60 on the Sunset Strip fra 2006 blev hyret til at spille Pallenberg i en film. Rollen Harriet ses igen i et senere afsnit, hvor hun skal spille Pallenberg i en scene med den russiske roulette-version af Scott Contrells død. Det er dog blevet flere gange fastslået, at Contrells død ikke skyldes russisk roulette, men var et selvmord.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Anita mødte The Rolling Stones guitarist Brian Jones backstage til en af deres koncerter i 1965. De fandt sammen allerede den allerførste aften de mødtes. Brian og Anita lignede og klædte sig næsten end, og virkede som det perfekte par. Men det var de ikke. De skændes konstant, og det bliver fortalt at Brian udøvede psykisk vold mod Anita.

Under en tur til Marokko, hvor Keith Richards var med, blev Brian Jones pludselig syg og måtte lægge sig. Der fandt Keith og Anita sammen, på bagsædet af bilen, og Anita forlod Brian til fordel for Keith i 1969.

Keith Richards og Anita Pallenberg blev sammen i mere end ti år, til trods for at de begge havde affære med andre. Det bliver fortalt at Anita havde en affære med Mick Jagger under indspilningerne til Performance. Derud over skulle hun også have været Marianne Faithfulls, Jaggers kæreste på det tidspunkt, elskerinde. Men begge dele er kun spekulationer, da ingen af dem vil indrømme.

Anita og Keith har sammen tre børn. Den 10. august 1968 fødte Pallenberg første søn Marlon . Omkring fire år efter, den 17. april 1972, kom datteren Dandelion til (hun ændrede sit navn til Angela senere) . Den 26. marts 1976 blev så parret tredje barn, sønnen Tara, født. Men han døde den 6. juni 1976 af vuggedøden. Både Richards og Anita Pallenberg var meget afhængig af stoffer, og onde rygter fortæller at det var den egentlige grund til at han døde. [3]

I 1979 fik Anita og Keith fra hinanden, efter at være blevet arresteret på grund af stoffer. Det var efter råd fra deres advokater, de skiltes.

Den 8. oktober 1994 giftede Marlon sig med Lucie de la Fallaise. I maj 1996 fødte Lucie datteren Ella Rose, og fire år, i 2000 efter kom sønnen Orson til, hvilket gør Anita og Keith til bedsteforældre.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnote[redigér | redigér wikikode]