Antonio Vivaldi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Antonio Vivaldi
Vivaldi.jpg
Portræt fra 1723 af ukendt maler. Måske forestiller det Vivaldi.
Information
Fødenavn Antonio Lucio Vivaldi
Pseudonym(er) il prete rosso ("den røde præst")
Født 4. marts 1678(1678-03-04)
Venedig, Italien
Død 28. juli 1741 (63 år)
Wien, Østrig
Oprindelse Italiensk
Genre(r) Violinkoncerter
Operetter
Beskæftigelse Komponist
Violinist
Musikunderviser
Præst
Instrument(er) Violin
Har påvirket Johann Sebastian Bach
Georg Friedrich Händel
Allegro fra Forår i Vivaldis De fire årstider.

Antonio Lucio Vivaldi (4. marts 1678 i Venedig28. juli 1741 i Wien) var en italiensk violinist og komponist.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Han blev uddannet som violinist af sin far Sigfere, der var violinist. Vivaldi blev præst i 1703 og kendes som il prete rosso ("den røde præst"), da han var rødhåret under parykken. Han led af svær brystsyge, antagelig angina pectoris, og hurtigt fritaget for messetjeneste.

Han blev nu kapelmester ved Pio Ospedale della Pieta; en anerkendt katolsk skole for forældreløse piger, som særligt blev uddannet i sang og musik. Stedets status som musikinstitution var markant. Vivaldi komponerede fast koncerter til Pio Ospedale della Pieta og opførte værkerne med pigerne. Vivaldi var i sin levetid kendt i hele Europa, fordi Venedigs handelsmæssige kontakter i Europa medførte kunst og kultur.

Vivaldis musik kom også til Johann Sebastian Bachs kendskab og vakte hans anerkendelse og begejstring. Bach har transkriberet flere værker af Vivaldi. Mod slutningen af Vivaldis liv skiftede musikstilen i Europa, og hans popularitet aftog. Han døde som en glemt kunstner og fik i lighed med Mozart den sædvanlige anonyme begravelse. I kirkekoret ved hans begravelse sang en ung Joseph Haydn, som videreførte den musikalske arv fra Vivaldi.

Eftermæle[redigér | redigér wikikode]

Vivaldis største betydning i musikhistorien ligger inden for udviklingen af solokoncerterne. Han skrev mange for violin. Hans violinkoncerter "De fire årstider" var længe kendingsmelodi for DR's P2. Desuden skrev han sonater og koncerter. Mindre kendt var hans værker for andre instrumenter (bl.a. tværfløjte, blokfløjte og mandolin). De præger i dag DR's udsendelser. Han komponerede operaer og skrev en række messer til kirkebrug. Navnlig hans "Gloria", i D-dur, RV 589 bliver hyppigt opført.

Den mest pålidelige fortegnelse over hans værker er lavet af den danske forsker Peter Ryom. RV (Ryom Verzeichnis) numre efter et værk henviser til denne fortegnelse.

Operaer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]