Argja Bóltfelag

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
AB
Klubdetaljer
Fulde navn Argja Bóltfelag
Grundlagt 15. august 1973
Hjemmebane Argir Stadium
Argir, Færøerne
Kapacitet 2.000 tilskuere
Formand Martin Dalsgarð
Cheftræner Símun Samuelsen
Liga 2021 Betrideildin
Liga 2020 Betrideildin (9. plads)
Andet
Websted http://www.argjaboltfelag.com/
Spilledragt
Kit body carolinacollar.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Kit left arm whiteborder.png
Spilledragt
Spilledragt
Kit right arm whiteborder.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane

Betrideildin

Argja Bóltfelag (Argir Boldklub), kort stavet AB, er en fodboldklub i bydelen Argir, som er en del af Thorshavn KommuneFærøerne.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Argja Bóltfelag blev stiftet 15. august 1973[1] af Johnny Nyby og andre sportsinteresserede, som boede på Argir. I foråret 1974 fik Argja Bóltfelag sin første bestyrelse. Den bestod af Johnny Nyby, formand, Fróði Olsen, næstformand, Sonja á Argjaboða, kasserer og Kristian Arge, sekretær. Øvrige bestyrelsesmedlemmer var Erling Olsen, Sæmundur Mortensen og Jens Hansen. Samme år deltog klubben i regelmæssige turneringer.

Klubben havde ikke gode træningsfaciliteter i starten. Der var blot en lille skolegård til træningsbane. Senere blev et område, 20 x 40 meter, ved skolen stillet til rådighed af kommunen. Argir havde ikke nogen fodboldbane, men med velvilje fra fodboldklubberne i Thorshavn og Thorshavn kommune, kunne Argja Bóltfelag låne fodboldbanen på stadionområdet i Gundadalur i Thorshavn, således at det var muligt at holde liv i klubben.

I 1983 blev der anlagt en rigtig fodboldbane på Argir. Dette gjorde forholdene meget bedre for klubbens aktiviteter. Fodboldbanen er den højest placerede på Færøerne, den ligger 92,87 meter over havet.[2] I 1985 blev klubhuset, AB-huset, bygget ved fodboldbanen. Huset blev bygget for at få plads til nogle klasselokaler, idet skolen på det tidspunkt var ved at blive for lille til den store befolkningsvækst på Argir. Overetagen i klubhuset blev i nogle år benyttet som klasselokaler, og fodboldklubben benyttede lokalerne i underetagen. Senere fik klubben rådighed over alle husets etager.

I 1998 blev fodboldbanen, som hidtil havde været grusbelagt, belagt med kunstgræs, og derved blev banen opgraderet til nutidens behov. I 2009 blev der anlagt overdækket tilskuertribune med siddepladser, hvilket gjorde forholdene for tilskuerne meget bedre, idet man nu kunne sidde under tag på rigtige sæder, i læ for vind og vejr. I 2010 blev den nu slidte kunstgræsbelægning udskiftet med en ny og moderne kunstgræsbelægning. I slutningen af 2010 købte Argja Bóltfelag klubhuset af Thorshavn kommune. I efteråret 2010 blev der opsat 3 store lysmaster på den nordlige side af fodboldbanen, som supplement til de 3 mindre lysmaster på sydsiden af banen. Derved blev lysforholdene på banen meget bedre. Sommeren 2013 er der kommet stor måltavle op på ca 13 kvm. I foråret 2015 er der lavet moderne omklædningsrum under tilskuertribunen.

I 2017 vandt AB Færøernes næstbedste række, 1. deild, og spillede derfor i Betrideildin i 2018 hvor AB bevarede pladsen og fortsatte i Betrideildin i 2019, 2020 og 2021.

Aktuel trup[redigér | redigér wikikode]

AB i kamp mod FC Suðuroy i 2010.

Pr. 21. maj 2020.

Nr. Position Spiller
1 Færøerne MM Silas Eyðsteinsson
4 Færøerne FO Asbjørn Heðinsson
5 Færøerne MI Ragnar Rasmussen
6 Færøerne MI Gert Drangastein
7 Belgien MI Jasper Van Der Heyden
8 Færøerne MI Janus Samuelsen
9 Færøerne MI Tóki á Lofti
10 Færøerne MI Bjarni Skála
11 Færøerne AN Hans Jákup Annfinsson
Nr. Position Spiller
13 Færøerne FO Jónas Stenberg
14 Færøerne MI Tróndur á Høvdanum
17 Færøerne MI Bartal Petersen
18 Færøerne FO Jákup Pauli Breckmann
19 Færøerne FO Sørin Samuelsen (anfører)
22 Færøerne AN Bjarki Nielsen
25 Færøerne MM Bjarti Mørk
27 Færøerne MI Rógvi Skála
30 Nigeria MI Adeshina Lawal


Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Argja Bóltfelag". Fótbóltssamband Føroya. Hentet 11. december 2016. 
  2. ^ "HÆGST LIGGJANDI FÓTBOLTSVØLLUR". Umhvørvisstovan. Hentet 11. december 2016. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]