TB Tvøroyri

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
TB Tvøroyri
Klubdetaljer
Fulde navn Tvøroyrar Bóltfelag
Grundlagt 13. maj 1892
Hjemmebane Við Stórá Stadion
Trongisvágur, Tvøroyrar kommuna, Færøerne
Kapacitet 4000 tilskuere
Formand Poul Erik Smedemark
Cheftræner ledigt
Andet
Websted http://www.tb.fo/
Kit left arm white stripes.png
Spilledragt
Kit body 3whitestripes.png
Kit right arm white stripes.png
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebane
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Spilledragt
Udebane

TB Tvøroyri (TB står for Tvøroyrar Bóltfelag, som betyder Tvøroyri's Boldklub) er Færøernes ældste fodboldklub. Den blev grundlagt i 1892. I 2017 sæsonen har de tre fodboldklubber fra øen Suðuroy: TB, FC Suðuroy og Royn fusioneret til en klub. Beslutningen blev truffet i december 2016, og på det tidspunkt var det for sent til at ændre navnet, så den nye klub spiller undet navnet på alle tre klubber: TB/FC Suðuroy/Royn.[1]

Udover fodbold er der også andre sportsgrene i TB, disse har dog deres egne bestyrelser og regnskaber, men navnet er fælles. Der er volleyball, bordtennis og håndbold.

Historie[redigér | redigér wikikode]

TB blev etableret i 1892, som Færøernes første fodboldklub. Klubben har helt fra start spillet deres hjemmekampe ved Sevmýri i den østlige del af Tvøroyri. Men kort tid før fodboldsæsonen var slut i 2010 fik TB besked på, at fodboldbanen ved Sevmýri ikki ville blive godkendt for 2011 sæsonen. Der blev ikke lavet nogen ny bane i 2011, og TB blev derfor nødt til at finde et andet sted at spille deres hjemmekampe. De spillede i den næstbedste division i 2011, derfor kunne de godt få lov til at spille deres kampe i Hvalba, hvis de fik lov fra Royn Boldklub, og det fik de lov til. Hele 2011 sæsonen spillede TB deres hjemmekampe i Hvalba, dvs. at både spillere og fans blev nødt til at køre gennem en en-sporet tunnel for at se TB hjemmekampe. TB blev nummer to i 1. division og rykkede op i Effodeildin sammen med FC Suðuroy. Det stod klart, at TB skulle have et nyt stadium, og det blev besluttet, at dette skulle bygges i Trongisvágur, som ligger inderst i bunden af fjorden. Trongisvágur, Tvøroyri og Froðba er vokset sammen, så man ikke kan se nogen klar grænse, og alle bygder er i samme kommune, Tvøroyrar kommune. Den nye fodboldbane nåede ikke at blive klar til sæsonens start, derfor spillede TB sine første kampe i Effodeildin 2012 i Vágur, på FC Suðuroy's hjemmebane. Men den 29. april var den nye fodboldbane Við Stórá klar og der blev holdt taler og andre festivitas for at fejre begivenheden. Som et ekstra plus vandt TB kampen, som var mod ÍF Fuglafjørður, 1-0. TB klarede sig igennem hele fodboldsæsonen og overlevede i Effodeildin, det blev først afgjort ved den allersidste kamp, som tilfældigvis var imod B68 Toftir, som også kæmpede for undgå nedrykning. TB havde gode odds, eftersom de havde hjemmebane og havde bedre mål score, så de kunne tillade sig at tabe med op til 3 måls forskel. Det endte med at blive lige præsic tre mål til forskel, resultatet blev 1-4, så TB spillede også i Effodeildin i 2013, medens B68 Toftir og FC Suðuroy rykkede ned i 1. division. I 2013 endte TB på næstsidste plads og rykkede ned i 1. deild. I 2014 vandt TB 1. deild og rykkede op i Effodeildin. I 2015 og 2016 endte holdet på en 7. plads og bevarede pladsen i den øverste række.

Nyt samarbejde mellem TB, FC Suðuroy og Royn[redigér | redigér wikikode]

I efteråret 2016, da det stod klart, at FC Suðuroy endnu engang ikke formåede at rykke op i Effodeildin, besluttede øens tre klubber, TB, FC Suðuroy og Royn, at de ville fusionere til en klub, men at 2017 ville blive et forsøgsår, for at se, hvordan det gik. Holdet kaldes TB/FC Suðuroy/Royn, men blandt tilskuerne kaldes holdet Suðringar, eftersom det andet er for langt med otte stavelser.[2]

Trænere[redigér | redigér wikikode]

Listen er ikke komplet:

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ósá, Jákup (15. december 2016). Nú verður eitt felagslið í Suðuroynni í Effodeildini. Norðlýsið. Hentet 27. februar 2017. 
  2. ^ Leo, Jens Hákun (10. marts 2017). Rópa suðringar á nýggja felagsliðið. Portal.fo. Hentet 13. marts 2017. 
  3. ^ (på færøsk)Sverre Midjord. FaroeSoccer. Hentet 10. oktober 2016. 
  4. ^ Weltfussball.de Milan Cimburovic
  5. ^ Sportal.fo Jón skal venja TB
  6. ^ TB.fo Venjarin er settur (på færøsk)
  7. ^ Frederiksen, Leivur (6. juni 2016) (på færøsk). Sigfríður Clementsen venjari hjá TB. Kringvarp Føroya. Hentet 6. juni 2016. 

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]