Ars Nova Copenhagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler koret Ars Nova Copenhagen. Opslagsordet har også en anden betydning, se Ars nova.

ARS NOVA Copenhagen er et professionelt dansk vokalensemble på 12 sangere grundlagt i 1979. Koret har siden 1990 haft status af Specialensemble under Statens Kunstråd (tidligere Statens Musikråd). Ensemblets chefdirigent og kunstneriske leder siden 2003 er den anerkendte engelske dirigent Paul Hillier. Ars Nova har desuden arbejdet med bl.a. Bo Holten (medgrundlægger og tidligere chefdirigent), Tamás Vetö (tidligere chefdirigenter), Kaspars Putnins, Andrew Lawrence King, Anthony Rooley, Kees Boeke, Michael Bojesen og Søren Kinch Hansen (som alle har optrådt som gæstedirigenter). Ars Nova har den lidt usædvanlige konstruktion, at det er sangerne der ejer ensemblet og er den øverste beslutningsmyndighed.

Ensemblet har specialiseret sig i fortolkning af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, hvilket gruppen har vundet meget anerkendelse for. Med en årlig koncertsæson i København og Århus, adskillige koncerter i det øvrige Danmark og tilbagevendende turnéer verden over, er gruppen i dag mere efterspurgt end nogensinde. I 2015 besøger gruppen bl.a. Kina på en længere turné, som en markant del af det danske kulturfremstød. Ars Nova aflægger i 2015 også besøg i bl.a. Ukraine.

Ars Nova har indspillet en lang række CD’er, der har vundet adskillige priser; heriblandt en Grammy for The Little Match Girl Passion med musik af David Lang. De seneste udgivelser er ’Carambolage’ i samarbejde med Århus Sinfonietta med musik af Axel Borup-Jørgensen (november 2014) og ’Carl Nielsen – Songs for Choir’ med 21 sange af 150-års jubilaren (december 2014). 

Heinrich Schütz har en helt særlig plads hos Ars Nova Copenhagen, idet gruppen har i årene 2008-2011 har indspillet komponistens samlede dramatiske værker til påske og jul. De fire CD’er har høstet utallige roser i både ind- og udland. I forlængelse heraf blev gruppen i oktober 2014 inviteret til at være artist in residence ved den tyske Heinrich Schütz Musikfest i og omkring komponistens hjemby Dresden.

Andre nyere udgivelser er ’Creator Spiritus’ på Harmonia Mundi med musik af Arvo Pärt  og ’The Golden Age of Danish Partsongs’ på DaCapo Records med musik af en perlerække af de bedste danske vokalkomponister fra de seneste 200 år. 

Gruppen arbejder i øjeblikket på flere udgivelser med musik af 2015-jubilaren, Carl Nielsen. Således indspillede gruppen i januar 2015 Nielsens Tre motetter. Desuden udkommer i foråret 2015 en cd med musik af argentiske Pablo Ortiz.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Ars Novas Copenhagens hjemmeside

Musikgruppe Stub
Denne artikel om en musikgruppe er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.