Arveprins Gustav Adolf af Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gustaf Adolf
A-portrait-of-Prince-Gustavus-Adolphus-352025366322.jpg
Arveprins af Sverige
Ægtefælle Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha (g. 1932)
Børn
Fulde navn svensk: Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund
Hus Huset Bernadotte
Far Gustav 6. Adolf af Sverige
Mor Margaret af Connaught
Født 22. april 1906
Stockholms Slot, Stockholm, Sverige
Død 26. januar 1947 (40 år)
Kastrup Lufthavn, København, Danmark
Hvilested Kungliga begravningsplatsen, Solna, Sverige
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1933

Prins Gustav Adolf af Sverige, hertug af Västerbotten, også kendt som arveprins Gustav Adolf (Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund Bernadotte) (22. april 190626. januar 1947) var en svensk prins, der i det meste af sit liv var nummer 2 i den svenske tronfølge.

Gustav Adolf var den ældste søn af den senere kong Gustav VI Adolf og kronprinsesse Margaretha af Sverige. Arveprins Gustaf Adolf omkom i et flystyrt i Kastrup Lufthavn i 1947. Han var bror til Dronning Ingrid af Danmark og er far til Sveriges nuværende konge, Carl 16. Gustaf.

Tidlige liv[redigér | rediger kildetekst]

Fire generationer ved Prins Gustav Adolfs dåb i 1906: Kong Oscar 2., Kronprins Gustav (5.), Arveprins Gustav (6.) Adolf og den lille Prins Gustav Adolf på sin oldefars skød.

Prins Gustav Adolf blev født den 22. april 1906 kl. 23.10 på Stockholms Slot i sin oldefar kong Oscar 2.'s regeringstid. Han var det ældste barn af hertugen og hertuginden af Skåne, den daværende Arveprins Gustaf Adolf af Sverige og hans første hustru Prinsesse Margaret af Storbritannien. Hans far var den ældste søn af den daværende Kronprins Gustav af Sverige i hans ægteskab med Prinsesse Victoria af Baden, mens hans mor var datter af Dronning Victoria af Storbritanniens tredje søn Prins Arthur, Hertug af Connaught i hans ægteskab med Prinsesse Louise Margarete af Preussen. Han blev døbt med navnene Gustaf Adolf Oscar Fredrik Arthur Edmund. I offentligheden blev han omtalt med navnene Gustaf Adolf, mens han i familien var kendt under sit sidste fornavn, Edmund. Han fik tildelt titlen hertug af Västerbotten.

I 1907 blev hans far kronprins, da oldefaderen kong Oscar 2. døde, og Gustaf Adolf fik som kronprinsens ældste søn titel af arveprins. Han fik senere fire yngre søskende: Prins Sigvard, Prinsesse Ingrid (senere dronning af Danmark), Prins Bertil og Prins Carl Johan.

Ægteskab og børn[redigér | rediger kildetekst]

Arveprins Gustav Adolfs bryllup med Prinsesse Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha i 1932.

Arveprins Gustav Adolf giftede sig den 19. oktober (borgerligt) og den 20. oktober (kirkeligt) 1932 i Moritzkirken i Coburg med prinsesse Sibylla af Sachsen-Coburg-Gotha, datter af hertug Carl Eduard af Sachsen-Coburg-Gotha og Victoria Adelheid af Glücksborg. De fik fem børn:

Død[redigér | rediger kildetekst]

Gustav Adolf omkom i et flystyrt om eftermiddagen den 26. januar 1947 ved Kastrup lufthavn. Prinsen var på vej hjem fra Amsterdam til Stockholm med en DC-3 tilhørende det hollandske selskab KLM. Kaptajn på flyet var Gerrit Johannis Geysendorffer. På grund af hård vind blev en ydre højderorslås aktiveret, trods det korte ophold. For at vinde tid blev starten forceret uden at man som foreskrevet gennemgik en checkliste. Heller ingen motortest blev udført. Disse to fejl gjorde at piloterne ikke fik låsen fjernet fra højderoret. Resultatet blev at DC-3'eren foretog en voldsom 'kavalerstart' og overgassede, for derefter at styrte mod jorden fra 75-80 meters højde. Der udbrød brand umiddelbart, og alle 22 om bord omkom. Blandt de omkomne var endvidere den amerikanske skuespiller Grace Moore, den danske sanger Gerda Neumann og direktør Jens Dennow.

Gustav Adolf og hans farfar flankerer Hermann Göring

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]