Margaretha af Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Margaretha af Sverige (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Margaretha af Sverige)
Margaretha af Sverige
Prinsesse Margaretha i 1921
Prinsesse af Danmark
Ægtefælle Prins Axel af Danmark
Børn Prins Georg
Prins Flemming
Fulde navn
svensk: Margaretha Sofia Lovisa Ingeborg
Hus Huset Bernadotte
Far Prins Carl af Sverige
Mor Prinsesse Ingeborg af Danmark
Født 25. juni 1899
Villa Parkudden, Djurgården, Stockholm
Død 4. januar 1977 (77 år)
Kongsted nær Fakse
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1960

Margaretha af Sverige (Margaretha Sofia Lovisa Ingeborg) (25. juni 18994. januar 1977) var prinsesse af Sverige og Norge, og senere dansk prinsesse som hustru til Prins Axel af Danmark.

Fødsel og opvækst[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Margarethas barndomshjem, Byströms Villa, fotograferet i 1906.

Prinsesse Margaretha blev født den 25. juni 1899 på Villa Parkudden på Djurgården i Stockholm som det ældste barn af Prins Carl af Sverige, hertug af Västergötland, og Prinsesse Ingeborg af Danmark.

Søstrene Märtha og Astrid blev senere henholdsvis kronprinsesse af Norge og dronning af Belgien. Desuden havde hun en lillebror, Carl.

Prinsesse Margaretha voksede op med sine søskende i den såkaldte Byströms villa (senere også kaldet Prins Carls Palæ) på Djurgården i Stockholm. Somrene tilbragte familien på Villa Fridhem vid Bråviken i Östergötland.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Prins Axel

22. maj 1919 giftede hun sig i Stockholm med sin mors fætter Prins Axel af Danmark, søn af Prins Valdemar af Danmark og Prinsesse Marie af Orléans. De fik to sønner:

Prins Axel og Prinsesse Margaretha fik villaen Bernstorffshøj nær Bernstorff Slot i bryllupsgave, hvor de flyttede ind i 1919 og boede resten af livet.

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Etter søsteren Märthas død i 1954 blev "tante Margaretha" en vigtig støtte for sin nevø og sine niecer i Norge. Hun var fadder for prinsesse Märtha Louise.

Prins Axel døde 14. juli 1964. Som enke var hun ofte på besøg i Sverige og repræsenterede af og til kongehuset sammen med andre medlemmer af det svenske kongehus, først og fremmest ved uddelingen af Nobelprisen.

Prinsesse Margaretha overlevede sin mand med 12 år og døde 4. januar 1977 på Tranemosegård i Kongsted nær FakseSjælland. De ligger begge begravet i Bernstorff Slotshave sammen med deres sønner og svigerdøtre.

Titler, prædikater og æresbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Titler og prædikater gennem livet[redigér | redigér wikikode]

  • 1899-1905: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margaretha af Sverige og Norge
  • 1905-1919: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margaretha af Sverige
  • 1919-1977: Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Margaretha af Danmark

Dekorationer[redigér | redigér wikikode]

Udenlandske dekorationer[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Buchwaldt, Randi (2013), Axel & Margaretha - A Royal Couple (dansk og engelsk), Rosvall Royal Books, ISBN 978-91-980645-2-0