Arveprins

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen. 
Fyrster
Crown icon.svg
Kongelige og fyrstelige titler
Fyrste - Konge - Kejser - Zar - Storfyrste - Storhertug
Dronning - Prins - Kronprins - Arveprins(esse)
Det danske kongehus
Slægten - Tronfølgen - Kongerækken
Kategori:Kongelige titler

En arveprins er en tronfølger, som står først i arvefølgen, men som kan risikere at der fødes en nærmere tronarving. 1947-1953 var prins Knud således arveprins og ville være blevet konge, hvis Frederik 9. var død. Han kunne imidlertid ikke være sikker på at arve, for Frederik 9. og dronning Ingrid kunne have fået en søn, som så ville være blevet kronprins.

En anden dansk arveprins var arveprins Frederik (1755-1805), der var søn af Frederik 5., halvbror til Christian 7. og far til Christian 8..

En tredje dansk arveprins var arveprins Ferdinand (1792-1863), søn af arveprins Frederik. bror til Christian 8. og farbror til Frederik 7.. Ved arveprins Ferdinands død i begyndelsen af 1863 blev den senere Christian 9. dansk tronfølger.

Prinserne Knud og Frederik mistede deres placeringer som tronfølgere i henholdsvis 1953 og 1768. Selv om tronfølgen gik over til deres ældre brødres efterkommere, benyttede de tidligere tronfølgere stadig titlen arveprins.

Svenske arveprinser[redigér | redigér wikikode]

I Sverige (og i Norge 1814-1905) var titlen arvfurste tidligere (indtil 1981) den formelle titel for en arveprins. Titlen arveprins har også været anvendt for kronprinsens søn, som er nummer to i tronfølgerækken, det ses f.eks. ved Arveprins Gustav Adolf af Sverige.

Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi