Auguste Comte

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Auguste Comte

Auguste Comte (Isidore Marie Auguste François Xavier Comte 17. januar 17985. september 1857) var en fransk tænker som fandt på begrebet "sociologi". Han var en af de første, som brugte en videnskabelige metode til studiet af den sociale verden.

Comte er født i Montpellier i Sydvestfrankrig. Efter at have gået i skole i Montpellier blev han indmeldt École Polytechnique i Paris. École Polytechnique var kendt for franske republikanske idealer og progressiv filosofi. I 1816 lukkede skolen pga. reorganisation. Comte fortsatte sine studier på den medicinske skole i Montpellier. Da École Polytechnique åbnede igen, søgte han ikke om optagelse.

Han opdagede snart uoverstigelige holdningsforskelle med sin katolske og monarkistiske familie og drog til Paris for at tjene penge. I august 1817 blev han studerende og sekretær for Claude Henri de Rouvroy, Comte de Saint-Simon, som bragte Comte ind i det intellektuelle samfund. I 1824 forlod Comte Saint-Simon på grund af holdningsforskelle.

Comte vidste nu, hvad han ville arbejde med: en filosofi for positivisme. Det arbejde publicerede han som Plan de travaux scientifiques nécessaires pour réorganiser la société (1822) (Plan for de videnskabelige studiers nødvendige for reoganiseringen af samfundet). Men han formåede ikke at få en akademisk stilling. Hans overlevelse afhang af sponsorer og finansiel hjælp fra venner.

Han giftede sig med Caroline Massin, men blev skilt i 1842. I 1826 blev han indlagt på et sindssygehospital, men forlod det uden at være rask, kun stabiliseret ved hjælp af medicin, så han kunne arbejde videre på sin plan. I tiden mellem dette og hans skilsmisse publicerede han Cours, som var på seks bind.

Fra 1844 var Comte sammen med Clotilde de Vaux i et forhold, som forblev platonisk. Efter hendes død i 1846 blev denne kærlighed kvasireligiøs og Comte så sig selv som grundlæggeren og profeten for en ny "humanistisk religion". Han publicerede fire bind af Système de politique positive (18511854).

Han var opført på Index librorum prohibitorum, den katolske kirkes indeks over forbudte bøger.

Han døde i Paris 5. september 1857 og blev begravet på den berømte Cimetière du Père Lachaise.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: