Avedøre Holme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Kontorhuset CPH Business Park, også kendt som Center Syd, på Avedøre Holme.
Avedøreværket.

Avedøre Holme er et industriområde i bydelen Avedøre i Hvidovre Kommune i København. Området blev kunstigt inddæmmet i 1960'erne og afgrænses mod nord af Amagermotorvejen og mod syd af Køge Bugt.

Området er på 450 hektar med 275 hektar erhvervsareal og huser ca. 375 virksomheder med ca. 9.000 arbejdspladser. Blandt de mere markante bygninger er kraftvarmeværket Avedøreværket, fjernvarmecentralen med en skorsten dekoreret af billedkunstneren Johnny Oehlenschlæger, tre havvindmøller med en tårnhøjde på 88 meter og det 330 meter lange kontorhus CPH Business Park, også kendt som Center Syd. Derudover er der blandt andet grusgrav, spildevandscenter og garageanlæg for busser.

Der findes desuden også en stor mængde vindmøller som er opført i forbindelse med flere forskellige vindenergiprojekter.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I begyndelsen af 1900-tallet var det nuværende Avedøre Holme kun nogle småøer mellem Kalveboderne og Brøndby Strand. Der var dog et frodigt plante- og dyreliv med græsende køer om sommeren. I 1920'erne anlagdes en dæmning, hvorefter der kom nogle enkelte sommerhuse. Området blev imidlertid først for alvor interessant efter 2. verdenskrig, hvor der var mangel på industrigrunde i København. Avedøre Holme lå godt i forhold til byen og det planlagte motorvejsnet, hvilket førte til ideen om at inddæmme og udnytte området. I 1964 gik arbejdet med inddæmningen i gang, og to år efter kunne den første virksomhed flytte ind.

Det nye industrikvarter var fuldstændig planlagt med brede, retvinklede veje og store grunde, der var tiltænkt fabrikker. I praksis blev det dog især transport- og lagervirksomheder, der kom til at bo i det meget ensartede elementbyggeri, der skød op i området i 1970'erne. Samme årtis økonomiske krise betød dog en opbremsning i udviklingen, og blandt andet kontorhuset Center Syd fra 1982 kom til at stå delvist tomt. Avedøre Holme blev dog alligevel udvidet med yderligere inddæmning mod syd, hvor kommunen anlagde Avedøreværket, et affaldsdepot og et rensningsanlæg.

Fremme i nutiden er Avedøre Holme fremdeles et industrikvarter, der stadig bærer præg af 1960'ernes idealer om planlægning. Tingene er organiserede, men det meste af byggeriet er anonymt, og ofte vidner kun skilte om ejerne. Fabriksområde blev stedet aldrig for alvor, for meget af produktionen flyttede ud af landet. Men andre virksomheder rykkede ind og sørger stadig for liv i området, i det mindste i arbejdstiden.

Afslutningsvis er det værd at bemærke systemet af diger, dæmninger og pumpeanlæg. Udover at give området en grøn afgrænsning er de også en forudsætning for dets eksistens. Da de blev etableret i 1960'erne vidnede de om tidens tro på teknologiens ufejlbarlighed, men hvis pumpesystemet svigter nu, vil alt undtagen Avedøreværket blive oversvømmet!

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°36′35.82″N 12°27′53.14″E / 55.6099500°N 12.4647611°Ø / 55.6099500; 12.4647611