Bali

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Balis topografi, der spænder fra hvide strande via frugtbare risterrasser til massive vulkaner som Gunung Agung (Mount Agung)

Bali er en indonesisk ø. Det er den vestligste af de små Sundaøer beliggende mellem øerne Java mod vest og Lombok mod øst. Øen er et populært turistmål.

Bali udgør sammen med nogle få mindre naboøer, af hvilke Nusa Penida er den største, en af Indonesiens 34 provinser. Hovedstaden er Denpasar beliggende på den sydlige del af øen. Øen er hjemsted for hovedparten af Indonesiens hinduistiske mindretal. Der var 3.890.757 indbyggere i 2010, af hvilke 84,5 % var hinduer, 12 % muslimer, og hovedparten er resten kristne. Den 12. oktober 2002 blev øen ramt af bilbomber, der var rettet mod øens turistindustri. 199 blev dræbt, herunder 3 danskere.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Bali har tre store vulkankomplekser, hvoraf Gunung Agung (Mount Agung) regnes for en af verdens farligste vulkaner.[1]

Kultur[redigér | redigér wikikode]

Bali er berømmet for sine rige og mangeartede kunstformer, herunder malerier, skulpturer, træsnit, håndarbejde og optræden af forskellig art. Balinesisk slagtøjsmusik, kendt som gamelan, er højt udviklet og varieret. Balinesiske kunstnere opfører ofte stykker, der skildrer historier fra Hinduismen, som for eksempel Ramayana, men markant farvet af balinesisk indflydelse. Berømte balinesiske danse inkluderer pendet, legong, baris, topeng, barong, gamelan gong kebyar, og kecak (også kendt som abedansen). Bali har en af de mest varierede og udviklingsrige kulturer for optrædener i verden. Stykker fremføres ved tusinder af tempelfestligheder, private ceremonier og offentlige forestillinger.[2]


Galleri[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Romantic Paradise Destination – The New Decade Volcano Program #6, Bali. Volcano Cafe
  2. ^ Emigh, John (1996) (på engelsk). Masked Performance: The Play of Self and Other in Ritual and Theatre. University of Pennsylvania Press. ISBN 081221336X.  Forfatteren er en teaterprofessor fra Vesten, som selv er begyndt at fremføre balinesisk topeng-teater.

Koordinater: 8°25′S 115°15′E / 8.417°S 115.250°Ø / -8.417; 115.250

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: