Banksy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Banksy

Banksytruck.jpg

Personlig information
Pseudonym Banksy Rediger på Wikidata
Født 28. juli 1974 (48 år) Rediger på Wikidata
Yate, Storbritannien Rediger på Wikidata
Nationalitet England Engelsk
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, politisk aktivist, billedhugger, graffitimaler, kunstaktivist, filminstruktør, aktivistisk investor, gadeartist, gavlmaler, skribent Rediger på Wikidata
Fagområde Graffiti, Street art, social kritik, Bristol undergrundsscene Rediger på Wikidata
Arbejdssted West End, New York City, London Rediger på Wikidata
Kendte værker Exit through the gift shop, One Nation Under CCTV, Girl with Balloon, Slave Labour Rediger på Wikidata
Genre Skulpturkunst, Graffiti, Street art, kunst i det offentlige rum, social-artistik projekt Rediger på Wikidata
Bevægelse Samtidskunst Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Independent Spirit Awards Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Banksys hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Et af Banksys værker. Rotter samt politimænd, aber og børn er figurer, som ofte går igen i hans værker.

Banksy er en berømt pseudo-anonym graffiti-kunstner fra Storbritannien, hvis identitet stadig er ukendt. Man mener, at han er født i 1974 i Yate, tæt på Bristol.[1] [2] Han startede med at male graffiti sammen med Bristol-gruppen, Bristol DryBreadZ Crew, i starten af 1990’erne.[3] Han nævner selv i sin bog, Wall and Piece, at han blev fanget flere gange, da han havde svært ved at færdiggøre et ”værk” i tide, og at det var medvirkende til hans skift af teknik til hans nuværende karakteristiske stil. Hans teknik er en kombination af graffiti-skrift og stencil, hvilket er inspireret af den franske graffiti-kunstner, Blek le Rat, som malede stencil-graffiti i Paris-området fra 1981.

Hans værker er oftest politisk-satiriske, og de budskaber, som går igen, er primært samfundskritiske samt kritiske overfor krig og kapitalisme. Han er meget optaget af specifikke politiske emner i Storbritannien som; øget overvågning, politiets magt.

Banksys hidtil dyreste værk blev solgt på auktion den 27. april 2007 for £288,000 i London.[4] Banksy holder dog ikke selv auktioner, da han ser dem som udemokratiske og betegner dem som ”forherliget grådighed”.[5]

Identitet[redigér | rediger kildetekst]

For at beskytte sin identitet er Banksy udeblevet fra prisuddelinger, hvor han har vundet, samt sine egne udstillinger. Han kommunikerer dog gennem læserbreve, bøger samt sin hjemmeside. Selvom journalister har prøvet at afsløre hans identitet og har trykt billeder af den formodede Banksy, er udseende og identitet stadig ikke bekræftet. Avisen The Mail on Sunday, mente i juli 2008 at kunne dokumentere Banksys identitet. Deres bud på et ægte navn var Robin Gunningham, men hans agent, Steve Lazarides, har nægtet at be- eller afkræfte de rygter.[6] På sin hjemmeside har Banksy skrevet følgende om sin identitet: ”Jeg er ikke i stand til at kommentere hvem der måske og måske ikke er Banksy, men en person beskrevet som ”god til at tegne” lyder ikke som Banksy i mine ører”.[7] I 2019 blev der fundet dokumenter på HGB Leipzig kunsthøjskole, der beviser[8], at den schweiziske kunstner er Maître de Casson Banksy. På den anden side modsiger han endda at være Banksy på sin hjemmeside[9].

Modstand[redigér | rediger kildetekst]

Det bevarede værk på en mur i Bristol.

Grundet graffitiens kontroversielle natur, har Banksy også mødt megen kritik for sine værker i det offentlige rum. Foreningen, ”Keep Britain Tidy”, klassificerer Bankys værker som simpelt hærværk[10], og i flere tilfælde er hans værker blevet fjernet af lokale myndigheder. Det er dog hændt, at de lokale myndigheder har måttet lade Banksys værker være på grund af deres popularitet blandt befolkningen. Dette er blandet andet tilfældet i Bristol, hvor byrådet lod en tegning på en mur blive.

Udgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Banksy har selv udgivet flere bøger med billeder af sine værker, samt sine egne kommentarer dertil. Disse er alle udgivet under hans dæknavn, Banksy:

Banging Your Head Against A Brick Wall (2001), Existencilism (2002), Cut it Out (2004), Wall and Piece (2005), Pictures of Walls (2005).

To andre bøger, skrevet af andre forfattere, omhandler også Banksy:

Martin Bull, Banksy Locations and Tours: A Collection of Graffiti Locations and Photographs in London
Steve Wright, Banksy's Bristol: Home Sweet Home

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]