Barrikadetiden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Barrikader i Jēkaba iela (Jakobsgaden) ved Republikken Letlands Øverste Råds (i dag Saeimaens) bygning juli 1991

Barrikadetiden (lettisk: Barikāžu laiks) er en historisk begivenhed til forsvar for Republikken Letlands genvundne selvstændighed proklameret den 4. maj 1990, en begivenhed der blev organiseret i hovedstaden Riga samt andre byer i Letland fra den 13. januar til den 27. januar 1991. I sin bredeste forstand benyttes begrebet om perioden helt frem til den 21. august 1991, hvor det sidste angreb på barrikaderne af OMON-særenheder fandt sted.

Barrikadetidens forsvareres ikke-voldelige modstand gav ikke alene OMON-særenhederne modstand, men omstødte også med bred international opbakning den øverste sovjetiske ledelses beslutning om at indføre undtagelsestilstand og indsætte regulære sovjetiske militærenheder fra Vitebsk.[1] I alt syv personer omkom under barrikadetiden i forbindelse med OMON-særenhedernes overfald. Siden januar 1996 er mere end 30.000 barrikadedeltagere blevet udmærket med Barrikadedeltagernes Erindringsmedalje.[2]

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Barikāžu laika notikumu hronoloģija" (lettisk). gramata21.lv. Hentet 14. februar 2012.
  2. ^ "1991.gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīme" (lettisk). Saeima. Hentet 14. februar 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

LetlandSpire
Denne artikel relateret til Letland er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump