Solidarność

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ugebladet Solidarność (Solidaritet) - det første legale ugeblad Solidarność før krigsretstilstanden i Polen, Nr. 18, juli 1981. Fotografiet er taget i Wrocław på udstillingen i anledning af Solidaritets 25-års jubilæum.
Logoet for Solidarność malet på en væltet T-55 i Prag i 1990

Solidarność (dansk: Solidaritet) er et polsk fagforbund, grundlagt i september 1980 og oprindelig ledet af Lech Wałęsa. I 1980'erne samlede det en bred antikommunistisk social bevægelse med medlemmer lige fra Den romersk-katolske kirke på den ene side til socialister på den anden. Forbundet blev støttet af organisationen for intellektuelle dissidenter (KOR) og var baseret på ikke-voldelig modstand.

I april 1989 fik Solidarność tilladelse til at deltage i det kommende valg. I dette begrænsede valg vandt forbundets kandidater en knusende sejr, der ophedede den videre udvikling for antikommunistiske modrevolutioner i Central- og Østeuropa fra og med 4. juni. I slutningen af august tog en Solidaritetsledet koalitionsregering over, og i december 1990 blev Lech Wałęsa valgt som Polens præsident. Samtidig trådte han tilbage fra sit hverv i Solidarność.

Solidarność spillede en vigtig rolle for de kommunistiske regimers sammenbrud i Central- og Østeuropa.

Historiske registreringer[redigér | rediger kildetekst]


PolenSpire
Denne artikel relateret til Polen er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump
Politisk partiSpire
Denne artikel om et politisk parti eller gruppe er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.