Bent Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Bent Rasmussen, (26. november 19326. november 2009) [1] var socialdemokratisk medlem af Kolding Byråd fra 1. april 1966 til 30. august 1985 og borgmester i Kolding Kommune fra 1. april 1977 til 30. august 1985[2].

Barndom[redigér | redigér wikikode]

Bent Rasmussen blev født i Konsul Grausgade 41 i Kolding den 26. november 1932. Det var et fattigt kvarter præget af dårlige og fugtige boliger. Mange børn fra kvarteret blev sendt på sanatorium fordi de havde dårlige lunger, og hans ældste lillesøster, Lissie, døde af lungebetændelse i oktober 1938. Oplevelsen prægede ham resten af livet og lagde grunden til hans sociale engagement og store interesse for gode og sunde boliger til alle befolkningsgrupper.

Fagbevægelsen[redigér | redigér wikikode]

Han blev arbejdsdreng på FDB’s bolsje- og chokoladefabrik på sin fødselsdag i 1946, inden han den 15. September 1947 som 14-årig kom i lære som typografKolding Folkeblad. Han blev hurtigt kasserer i lærlingeklubben og efter endt læretid bare 19 år gammel, blev han formand for håndsætterne. Det blev starten på en længere karriere i fagbevægelsen som formand for Typografernes Fagforening og formand for Fællesorganisationen i Kolding, der i dag hedder LO. Han blev formand i 1961 som kun 29-årig.

Politik[redigér | redigér wikikode]

Op til byrådsvalget i 1962 foreslog partifællen Peter Ravn ham som byrådskandidat, men da han på generalforsamlingen i Socialdemokratiet ikke havde været medlem i tre år som vedtægterne foreskrev, afviste generalforsamlingen at give dispensation, på trods af at bestyrelsen med formand Alex Jentsch i spidsen og spidskandidat Peter Ravn anbefalede det. Først i 1966 blev han opstillet til byrådet og valgt. Han steg hurtigt i graderne og blev bl.a. formand for Boligudvalget og Teknisk Udvalg, gruppeformand og viceborgmester. Sideløbende var han Arbejdsformidlingschef i Kolding og medlem af Boligselskabet Lejerbos bestyrelse og siden Lejerbos hovedbestyrelse, hvor han var medlem i 15 år og aktivt kunne udfolde sin store interesse for gode og sunde boliger.

I 1977 overtog han borgmesterstolen efter Peter Ravn, der trak sig tilbage på grund af sygdom. Den socialdemokratiske gruppe udgjorde dengang 14 af 25 byrådsmedlemmer. Som borgmester satsede han stærkt på erhvervslivet og det sikrede i 1981 Kolding titlen som »Årets By« – for forbedring af erhvervsvilkår og etablering af nye virksomheder. Hans hjerte brændte også for sporten og det nød bl.a. fodbolden og Kolding Idræts Forening godt af. Bent Rasmussen forlod efter otte år og to store valgsejre borgmesterstolen 30. August 1985, hvor han overlod posten til Per Bødker Andersen.

Lejerbo[redigér | redigér wikikode]

Umiddelbar derefter blev han ansat i Boligselskabet Lejerbo som regionschef med ansvar for nybyggeri i Jylland og på Fyn, hvor han gennem ti år stod for mange byggerier.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Han blev gift med Annalise i maj 1961, hvor de flyttede ind på Kikkenborgvej 12. Første barn, sønnen Lars, født 26. oktober 1961, er i dag socialdirektør i Kolding Kommune[3]. Andet barn, datteren Lene, blev født 18. februar 1963. I 1972 fødtes det tredje og sidste barn, Søren Rasmussen, der efter kommunevalget i 2013 er viceborgmester i Kolding Kommune for Dansk Folkeparti[4].

Død[redigér | redigér wikikode]

Bent Rasmussen sov stille ind på Odense Universitetshospital, den 6. November 2009 omkring klokken 19.00. Han er efter eget ønske begravet i sine bedsteforældres, Marie og Adolf Rasmussens, familiegravsted på Kolding gamle kirkegård. Bisættelsen fandt sted fra Skt. Nicolai Kirke, Kolding, torsdag den 12. November 2009.

Referencer[redigér | redigér wikikode]


Kolding Stadsarkiv udgav i 1997 Bent Rasmussens selvbiografi "Altid på vej"[5].

Kilder og referencer[redigér | redigér wikikode]