Big Mac index

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Hvad koster en BigMac i Japan i forhold til, hvad den koster i USA?
Oversigt over priserne

Big Mac index er et redskab til sammenligning af leveomkostninger lande imellem og er oprindeligt opfundet som en morsomhed fra det engelske magasin The Economist i 1986

Da en Big Mac har stort set samme bestanddele over hele verden, brugte The Economist prisen på denne burger som udgangspunkt for at sammenligne forskellige landes valutaer ud fra en forestilling om, at en amerikansk dollar skulle kunne købe den samme mængde varer i alle lande. På trods af den oprindelige spøg, er indekset nu så populært, at det opdateres hvert år i april måned.

Det meget simple indeks rammer oftest ret godt de mere autoriserede og væsentligt mere komplicerede beregningsmetoder, og giver overordnet en hurtig målestok for, hvor det er billigst eller dyrest at leve, men økonomer mener dog ikke, at det er præcist nok i forhold til beregning af valutakurser, da der er for mange lokale faktorer der kan indvirke på tallene.[kilde mangler]

Eksempler[redigér | rediger kildetekst]

Eksempelvis kan indekset anvendes ved spørgsmålet, "hvor mange timer skal en lokal person arbejde for at få råd til en Big Mac?" Da burgeren mere eller mindre er identisk i alle lande, er svaret umiddelbart sammenligneligt verden over.

Den mere avancerede beregning er den relative pris for en Big Mac i det pågældende land sammenlignet med prisen, hvis blot den aktuelle valutakurs anvendes. Dette kan give et billede af prisniveauet i forhold til USA.

Dyreste (22. jan 2015)[redigér | rediger kildetekst]

Billigste (22. juli 2015)[redigér | rediger kildetekst]

Hurtigst tjente (juli 2009)[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]