Bjørn Poulsen (historiker)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Bjørn Poulsen. (Se også artikler, som begynder med Bjørn Poulsen)

Bjørn Poulsen (født 30. marts 1955) cand.mag. (historie og europæisk etnologi) Københavns Universitet 1983. Dr.phil. 1989. Fra 1. april 2001 professor ved Aarhus Universitet.

Bjørn Poulsen underviser bl.a. 1. årsstuderende i middelalderen i forelæsningsrækken, som hører til faget Verdenshistorie.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Sin forskning har Bjørn Poulsen rettet mod især de økonomiske forhold i det slesvigske område. Han har blandt andet påvist, at hertugdømmet Sønderjylland var delt i tre landskabelige områder: det østlige morænelandskab, gesten i den midterste del af landet og marsken mod vest, hvilket afspejlede også de økonomiske forhold: hvor bønderne i den østlige del af Sønderjylland levede i en traditionel, næsten lukket fæsteøkonomi under godserne, så var bønderne i landets vestlige del langs gestranden i stand til at skabe et omsætningsbart overskud. Dette indebar, at de i langt højere grad blev inddraget tidligt (det vil sige fra 1400-tallet) i købstædernes handel og kreditgivning og ligeledes selv var i stand til at opbygge formuer. I sin doktordisputats har han gjort sig til talsmand for den opfattelse, at denne økonomiske forskel ligeledes lå bag henholdsvis de kongetro og de, der sluttede sig til oprøret i 1472, da grev Gerhard af Oldenborg forsøgte at gøre sig til herre over Sønderjylland.

Med til Bjørn Poulsens fortjenstfulde forskning hører tillige undersøgelser af skibsfart og samhandel mellem hertugdømmet og de kongerigske dele på den ene side og mellem hertugdømmet og Nederlandene på den anden i 1500-tallet.

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

  • Bjørn Poulsen: Bondens penge. Studier i sønderjyske regnskaber 1400-1650; Landbohistorisk Selskab 1990
  • Bjørn Poulsen: "Land og by i middelalderen" (Per Ingesman og Jens Villiam Jensen (red.): Danmark i senmiddelalderen; Aarhus Universitetsforlag 1992; ISBN 87-7288-456-8 (s. 196-220)
  • Bjørn Poulsen og Inger Biehl Hansen: Med egen hånd. Optegnelser fra Fladsten og Ørsted 1592-1809; Landbohistorisk Selskab 1994
  • Jan Bill, Bjørn Poulsen, Flemming Rieck og Ole Ventegodt: Dansk søfarts historie, I: Indtil 1588 (red. af Ole Feldbæk m.fl.); Gyldendal, 1997
  • Nils Hybel and Bjørn Poulsen: The Danish resources c. 1000-1550. Growth and recession; Leiden, Brill 2007

På internettet[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

DanmarkStub
Denne biografi om en dansker er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi