Bruger:Laketown/Sandbox

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ambox currentevent.svgDenne artikel beskriver en aktuel begivenhed
Informationerne kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem.

Krimkrisen 2014 er en igangværende regional og international diplomatisk krise, der foregår på den ukrainske halvø Krim. Den begyndte som én af eftervirkningerne af den ukrainske revolution, hvor den ukrainske regering og præsident, Viktor Janukovitj, der blev afsat efter omfattende demonstrationer i den ukrainske hovedstad Kijev.[1] Efter afsættelsen af Janukovitj som præsident, iværksatte Vladimir Putin straks en militær øvelse i den vestlige del af Rusland, der havde til formål at teste beredskabet.[2] På halvøen Krim, hvor befolkningen primært af russisk herkomst og russisk talende, hvorfor de også i høj grad har været loyale over for den russisk venlige Janukovitj, gjorde beflokningen politisk oprør mod det nye styre i Kijev, hvorefter de anmoede om militær assistance fra Rusland.

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Krims historie[redigér | redigér wikikode]

Krim, eller Krimhalvøen er beliggende på den nordlige kyst af Sortehavet, og er i øjeblikket under ukrainsk jurisdiktion, har en dokumenteret historie på over 2.000 år. Det er et område, der har været erobret og kontrolleret af mange forskellige folkeslag og imperier gennem tiden. I den tidligere del af Krims historie har halvøen været kontrolleret af kimmerierne, grækerne, skyterne, goterne, hunnerne, protobulgarerene, khazarerne, Kievriget, det Byzantinske Rige, det Osmanniske Rige, den Gyldne Horde og mongolerne. I det 13. århundrede blev halvøen delvist kontrolleret af  venetianerne og genovianerne, der blev efterfulgt af Krim-khanatet og det Osmanniske Rige, der bestod fra 15. århundrede indtil den russiske invasion i 1783, hvorved den blev en del af det Russiske Kejserrige. Den forblev russisk ved overgangen til den russiske sovjetrepublik i 1917. Halvøen blev overført fra den russiske til den ukrainske sovjetrepublik i 1954 af Nikita Khrusjtjov, for at markere, at de tidligere ukrainske fyrstedømme og det russiske kejserrige blev forenet.[3]

Navnet Krim stammer fra den historiske by Qırım (i dag kaldet Staryj Krym), der fungerede som hovedstad for den krimske provins i Den Gyldne Horde. I oldtidens Grækenland navngav Krim Tauris (senere Taurica) efter dens indbyggere taurerne.

Taurica blev imidlertid omdøbt af krim-taterne, fra hvis sprog det moderne navn Krim stammer fra. Ordet "Krim" kommer fra det krim tatariske Qırım, der oprindeligt kommer fra det græske Krimeía (Κριμαία).

Efter den russiske annektering af Krim i 1783, forsøgte den russiske myndighed at gå tilbage til det gamle navn, ved at organiserer det i et guvernement ved navn Taurida. Navnet blev dog kun anvendt i officielle dokumenter, hvorved navnet Krim forblev den mest almindelige betegnelse for halvøen.

Tidlige historie[redigér | redigér wikikode]

Chersonesos, der ligger nær den nuværende hovedstad Sevastopol.

Taurica (græsk: Ταυρίς, Ταυρίδα), også kendt som Tauris, Taurida, Tauric Chersonese og Chersonesus Taurica, var navnet på Krim i antikken. De tidligste indbyggere, som vi kender, var kimmerierne, der blev fordrevet af skyterne i løbet af det 7. århundred f.Kr.. Skyterne bosatte sig primært i det nordlige dele af Krim, mens den bjergrige sydkyst var beboet af de kimmeriere, der flygtede hertil. De blev senere kendt som taurierne.

Mangler fem linjer om den græske myte om Ifigenia, der bør oversættes fra engelsk(!).

De gamle grækere opkaldte til gengæld halvøen efter taurierne, selvom de kun boede i de bjergrige egne på det sydlige Krim. Derfor blev navnet Tauris først kun anvendt om den sydlige del, men blev senere gældende for hele halvøen.

Sommetider blev Taurica omtalt som Tauric Chersonese og Chersonesus Taurica, der er det græske navn "Tauric halvøen" (Chersonese betyder direkte oversat "halvø"). Denne variant af navnet må ikke forveksles med Chersonesos, der er en historisk by på Krim.

Græske kolonier langs sortehavskysten.

I det 5. århundrede f.Kr. begyndte græske kolonister at bosætte sig langs sortehavskysten; blandt dem var dorerne fra Heraclea, der grundlagde havnen Chersonesos, som ligger udenfor det moderne Sevastopol.

Mangler et yderligere afsnit om romersk og græsk indflydelse, som bør oversættes fra engelsk(!).

Det romerske Krim[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dagbladet.no: Arsenij Jatsenjuk utpekt som Ukrainas nye statsminister.
  2. ^ NRK.no: Putin beordrer øyeblikkelig militærøvelse
  3. ^ Bakken, Laila Ø.: "Derfor er Krim så viktig". (28/02/2014). NRK. Hentet 3. marts 2014. (norsk)