Viktor Janukovitj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Viktor Janukovitj

Viktor Fjodorovitj Janukovitj Lyd Viktor Fjodorovitj Janukovitj +  ? (ukrainsk: Віктор Федорович Янукович, russisk: Виктор Фёдорович Янукович; født 9. juli 1950 i Zjukovka, Donetsk oblast) er en ukrainsk politiker for Regionernes Parti. Han er Ukraines nu afsatte præsident.[1]

Janukovitj var i tre perioder premierminister. Mellem 1997 og 2002 var han guvernør i Donetsk oblast i den østlige del af landet.

I forbindelse med Ukraines præsidentvalg i 2004, blev Janukovitj erklæret som officiel vinder af begge de første valgomgange (holdt 31. oktober og 21. november). Omfattende nationale og internationale protester førte til, at der blev afholdt omvalg den 26. december, som oppositionslederen Viktor Jusjtjenko vandt med god margin. Fem dage senere annoncerede Janukovitj sin afgang som premierminister.

Janukovitj, som har russisk som modersmål, regnes som politisk Ruslandsorienteret, i modsætning til den vestligorienterede Jusjtjenko.

Janukovitj var kandidat til præsidentvalget i Ukraine 2010. I første valgomgang 17. januar fik han med 35,3 % af stemmerne og gik videre til anden valgomgang 7. februar. Janukovitj fik i anden valgomgang 49 % af stemmerne, med 45,5 % for Julia Timosjenko.[2] Han blev 25. februar 2010 indsat som Ukraines præsident for perioden 2010 til 2015.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Efterfulgte:
Viktor Jusjtjenko
Ukraines præsident
2010-2014
Efterfulgtes af:
Oleksandr Turtjinov


Politiker Stub
Denne politikerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi