Bundaberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bundabergs centrum

Bundaberg er en by i delstaten Queensland i Australien. Byen ligger ved Burnett-elven 385 km nord for delstatshovedstaden Brisbane og 15 kilometer fra kysten. Bundaberg er et regionalt centor for Wide Bay-Burnett.

Det antages at navnet kommer fra en sammenkobling af bunda som betyder vigtig mand på Kabi et Aborginalsk sprog og det tyske ord berg. [1]Stedet er lokalt kendt som Bundy.

Den lokale aborginerstamme er Gurang Gurang-folket.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

flypioneren Herbert Hinkler, blev født i Bundaberg

Den europæiske bosætning af Bundaberg blev grundlagt af tømmerhuggerene Bob og George Stewart og Lachlan Tripp i 1867. De første landmænd fulgte kort tid efter. Tømmer var den første etablerete industri i Bundaberg. I 1868 blev der oprettet et savværk ved Burnett-elven. Bosætningen blev opmålt og døbt Bundaberg i 1870.

Kort tid efter blev sukkerrør indført og sukkerindustrien kom senere til at blive hovedernæringen i Bundaberg. Den tidliger sukkerindustri var afhængig af Kanakas-folket som arbejdede som slaver.

Industri[redigér | rediger kildetekst]

Hovedindustrien i Bundaberg er baseret på sukkerrør. Omfattende sukkerrørsfelter er etableret i nærområdet og flere arbejdspladser baserer sig på sukkerproduktion. En af byens bedst kendte eksportartikler er Bundaberg Rum som er lavet af melasse et biprodukt af sukkerproduktionen.Turisme er en vigtig industri i Bundaberg. Bundaberg ligger nær den sydlige del af Great Barrier Reef ikke langt fra Lady Elliot-øen og Lady Musgrave-øen. Det lokale strande er også populære turistmål.

Klima[redigér | rediger kildetekst]

Bundaberg har et subtropisk klima med varme somre og milde vintre.

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Bundaberg ligger ved slutningen af Isis Highway (State Route 3). Mange ekspressbusser stopper også i Bundaberg. Bundaberg lufthavn har flyvninger til Brisbane og Lady Elliot-øen. Flyproducenten Jabiru Aircraft holder til i Bundaberg.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Place names detail page (Department of Environment and Resource Management)". Arkiveret fra originalen 12. maj 2009. Hentet 19. februar 2011.

Links[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 24°51′S 152°21′Ø / 24.850°S 152.350°Ø / -24.850; 152.350