Burt Bacharach

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Burt Bacharach
Burt Bacharach 1972.JPG
Information
Født Burt Freeman Bacharach Rediger på Wikidata
12. maj 1928 (94 år)
Kansas City, Missouri
Statsborger USA Rediger på Wikidata
Far Bert Bacharach Rediger på Wikidata
Mor Irma M. Freeman Rediger på Wikidata
Ægtefæller Angie Dickinson (1965-1981),
Carole Bayer Sager (1982-1991) Rediger på Wikidata
Børn Nikki Bacharach Rediger på Wikidata
Sprog Engelsk Rediger på Wikidata
Genre Loungemusik, popmusik, orkestral pop med flere Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmmusikkomponist, sanger, musikproducent, komponist, pianist, pladeartist, sangskriver Rediger på Wikidata
Pladeselskab Kapp Records,
Columbia Records,
A&M Records,
DJM Records Rediger på Wikidata
Instrumenter
Vokal, keyboard, klaver Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Burt Bacharachs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Burt Bacharach i 2008

Burt Bacharach (født 12. maj 1928) er en amerikansk komponist og pianist, som især er kendt for en stribe pophits fra 1960'erne, hvortil Hal David skrev teksterne.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Bacharach studerede musik på universiteter og konservatorier i Montreal, New York City og Santa Barbara. I 1950'erne og tidligt i 1960'erne ernærede han sig som pianist, orkesterleder og arrangør for Marlene Dietrich, som han også turnerede med.

Han havde i 1957 mødt Hal David, som han snart begyndte et partnerskab med omkring musikken. Allerede samme år fik parret deres gennembrud med sangen The Story of My Life, der blev nummer 1 på country-hitlisten i USA med Marty Robbins. Succesen fortsatte med sange til Perry Como og Johnny Mathis. I 1962 mødte parret Dionne Warwick, der kom til at blive tæt forbundet med Bacharach og David, idet hun fik næsten 40 hits, der enten var skrevet af parret eller produceret af Bacharach.

I løbet af 1960'erne opnåede Bacharach stjernestatus som komponist af popmelodier, og blandt de kunstnere, der nød godt af hans kompositioner, kan nævnes The Beatles, Aretha Franklin, Tom Jones, Dusty Springfield, The Drifters og Jackie DeShannon. Men flere af hans melodier blev også indspillet i versioner inden for andre genrer, f.eks. jazz (bl.a. Stan Getz) og rock (ved bl.a. Mannfred Mann).

Snart blev der også bud efter Bacharach som filmkomponist, og han skrev musik til flere film, ofte med sange, der blev hits i sig selv som Raindrops Keep Fallin' on My Head fra Butch Cassidy and the Sundance Kid.

I 1970'erne skiftede popmusikken karakter, og Bacharach og David forsøgte sig med at lave en musical baseret på filmen Tabte horisonter, men dette blev en fiasko, og parret skiltes med gensidige sagsanlæg. Bacharach forsøgte så med flere andre projekter, der heller ikke satte sig varige spor.

I starten af 1980'erne var han blevet skilt fra Angie Dickinson, men mødte i stedet tekstforfatteren Carol Bayer Sager, som han dels blev gift med, dels startede et professionelt samarbejde med, og også på det punkt vendte lykken for ham. Det blev til flere hits, hvoraf det største var That's What Friends Are For, der i 1985 blev et giganthit for Dionne Warwick, som han her for første gang i henved 15 år igen samarbejdede med. Dette er også sket siden, blandt andet ved store koncerter i løbet af 1990'erne, hvor Bacharach fungerede som orkesterleder.

Efterhånden fik hans musik også nye momenter, der viste, at han var kommet videre fra de store år i 1960'erne. Samtidig tog unge kunstnere hans gamle melodier op igen, så han efter nogle svære år i specielt 1970'erne har genvundet sin status som en af populærmusikkens helt store skikkelser.

Andre optrædener[redigér | rediger kildetekst]

Fra tid til anden har Burt Bacharach lavet tv-shows med en række gæstesolister. Han har skrevet musik til tv-serier, og han har indspillet film i form af cameo-roller. Særlig kendt er de tre Austin Powers-komedier, og i de senere år har han til sine koncerter brugt et klip herfra, hvor Mike Myers i titelrollen udbryder: "Mine damer og herrer, hr. Burt Bacharach!"

Kendte melodier[redigér | rediger kildetekst]

Bacharach har skrevet et utal af melodier, der er blevet hits, herunder (kendteste indspilninger i parentes):

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]