Spring til indhold

Caspar Wessel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ikke at forveksle med Caspar von Wessel
Caspar Wessel
Født8. juni 1745 Rediger på Wikidata
Vestby Kommune, Norge Rediger på Wikidata
Død25. marts 1818 (72 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
SøskendeJohan Herman Wessel,
Ole Christopher Wessel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedKøbenhavns Universitet,
Oslo katedralskole Rediger på Wikidata
BeskæftigelseMatematiker, kartograf Rediger på Wikidata
FagområdeKompleks tal, geodæsi, vektorregning, matematik, kartografi Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDannebrogordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Caspar Wessel (født 7. eller 8. juni 1745 i Jonsrud ved Vestby, død 25. marts 1818 i København) var en dansk-norsk matematiker. Hans ældre bror var forfatteren Johan Herman Wessel.

Wessel blev født i Vestby i Akershus i Norge. Efter afsluttede gymnasiestudier flyttede han i 1763 til Danmark for at fortsætte sit studium (Norge havde i sin tid ikke eget universitet.) Han blev cand.jur i 1778. Fra 1794 arbejdede han som landmåler og blev i 1798 kongelig inspektør for landmåling.

Den matematiske del af landmålingen førte ham til at udforske en geometrisk tolkning af de komplekse tal, og han skrev en grundlæggende afhandling: Om directionens analytiske betegnelse, som blev publiceret i 1799 af Videnskabernes Selskab. Da den var skrevet på dansk, forblev resultaterne relativt ukendte, og Jean Robert Argand og Carl Friedrich Gauss kom senere, uafhængigt af Wessel, frem til de samme metoder. I dag regnes Wessel imidlertid som ophavsmand til idéen om at repræsentere komplekse tal som punkter i den komplekse plan; et koordinatsystem med en reel akse og en imaginær akse. Hans publikation blev genudgivet på fransk i 1899 og på engelsk med titlen On the analytic representation of direction i 1999.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
NaturvidenskabSpire
Denne naturvidenskabelige biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi