Caspar Wessel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Caspar von Wessel
Caspar Wessel
Født 8. juni 1745Rediger på Wikidata
VestbyRediger på Wikidata
Død 25. marts 1818 (72 år)Rediger på Wikidata
KøbenhavnRediger på Wikidata
Søskende Johan Herman Wessel,
Ole Christopher WesselRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Københavns UniversitetRediger på Wikidata
Beskæftigelse Matematiker, kartografRediger på Wikidata
Fagområde MatematikRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Caspar Wessel (født 7. eller 8. juni 1745 i Jonsrud ved Vestby, død 25. marts 1818 i København) var en dansk-norsk matematiker. Hans ældre bror var forfatteren Johan Herman Wessel.

Wessel blev født i Vestby i Akershus i Norge. Efter afsluttede gymnasiestudier flyttede han i 1763 til Danmark for at fortsætte sit studium (Norge havde i sin tid ikke eget universitet.) Han blev cand.jur i 1778. Fra 1794 arbejdede han som landmåler og blev i 1798 kongelig inspektør for landmåling.

Den matematiske del af landmålingen førte ham til at udforske en geometrisk tolkning af de komplekse tal, og han skrev en grundlæggende afhandling: Om directionens analytiske betegnelse, som blev publiceret i 1799 af Videnskabernes Selskab. Da den var skrevet på dansk, forblev resultaterne relativt ukendte, og Jean Robert Argand og Carl Friedrich Gauss kom senere, uafhængigt af Wessel, frem til de samme metoder. I dag regnes Wessel imidlertid som ophavsmand til idéen om at repræsentere komplekse tal som punkter i den komplekse plan; et koordinatsystem med en reel akse og en imaginær akse. Hans publikation blev genudgivet på fransk i 1899 og på engelsk med titlen On the analytic representation of direction i 1999.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
NaturvidenskabStub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi