Caterpillar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Caterpillar logo
En gravko fra Caterpillar.
En Caterpillar D9 modificeret af det israelske forsvar. Brugt blandt andet til at ødelægge palæstinensiske huse.[1]

Caterpillar Inc., forkortet CAT, er en amerikansk virksomhed og verdens største producent af bygge- og anlægsmaskiner samt diesel- og propanmotorer og gasturbiner til industrielt brug. Fremstiller også tøj og sko på licens med Caterpillar-mærket. Hovedsædet er beliggende i Peoria, Illinois. Caterpillar omsætter for 51,3 milliarder amerikanske dollars, harr 97.000 ansatte (2008) og er noteret på New Yorks børs, hvor aktien indgår i Dow Jones-indekset.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Virksomheden blev grundlagt i 1925 som en fusion af Holt Manufacturing Company, der havde indregistreret varemærket Caterpillar, og C.L. Best Tractor Company. Under 2. verdenskrig var selskabet leverandør til den amerikanske marine, der byggede flypladser rundt i Stillehavet. Efter krigen steg virksomhedens omsætning støt, og i 1950 åbnede virksomheden sit første kontor i udlandet, hvilket markerede selskabets udvikling mod at blive et multinationalt selskab. I 1980'erne var selskabet tæt på at gå konkurs, og langt ind i 1990'erne var der store konflikter mellem ansatte og ledelsen. I slutningen af 1990'erne blev økonomien bedre.

Kontroverser[redigér | rediger kildetekst]

Caterpillar har været involveret i flere kontroversielle sager, blandt andet omkring leverance af udstyr til den israelske hær, der anvendte det i konflikten med palæstinenserne. Virksomheden har også fået kritik for at levere materiel til skovbrug i sårbare områder eller til rovdrift på naturen.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]