Chulalongkorn af Siam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Portræt af kongen.
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1892

Chulalongkorn (Rama V) (20. september 185323. oktober 1910) var konge af Siam i årene 18681910 og tilhørte Chakridynastiet.

Kong Chulalongkorn er nok den konge, thaierne sætter højest og ses, sammen med sin far, som det moderne Thailands fader, og dette til trods for, eller takket være, at han afstod større områder end nogen tidligere konge. Han afstod Laos, dele af det østlige Kampuchea samt dele af Malaccahalvøen i dagens Malaysia. Til gengæld undgik landet at blive koloni.

Som femtenårig besteg Chulalongkorn den siamesiske trone, men på grund af sin alder fik han sin farbror som formynder. I sine fem år med formynder undervistes han af en engelsk guvernante i litteraturhistorie, sprog og kunst.

Kongen forbød mangekoneriet (trods at han selv havde over tredive koner), dødsstraffen og slaveriet. Han oprettede et kongeligt råd, Sangharådet, grundskole også for piger og grundlagde Chulalongkornuniversitetet.

King Chulalongkorn Memorial[redigér | redigér wikikode]

Chulalongkorns pavillon i Jämtland, Sverige.
Uddybende Uddybende artikel: King Chulalongkorn Memorial

Som det eneste sted i verden udenfor Thailand findes en thailandsk pavillon opført til kong Chulalongkorns ære i dalen ved Utanede, cirka 7 km syd for Bispgården, i Ragunda kommun, Jämtlands län. Byggeriet påbegyndtes 100 år efter kong Chulalongkorns besøg og pavillonen blev indviet 18. juli 1999.

Ekstern henvisning[redigér | redigér wikikode]

Krone Stub
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi