Den naturlige indstilling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg

Den naturlige indstilling er en fællesbetegnelse for de metafysiske og erkendelsesteoretiske grundantagelser som vi går rundt med til daglig, men som vi ikke har radikalt begrundet. Det er forudsætninger der allerede ukritisk er til stede, når vi begrunder noget.

Beskrevet på en anden måde er det de dogmatiske fordomme og forudindtagede opfattelser som vi alle bærer med os, når vi tænker over verden. Disse er ikke kommet gennem en tilegnelse (f.eks. gennem hvad kulturen eller arven har lært os) men er forudindtagelser som vi alle besidder fra begyndelsen.

Begrebets oprindelse[redigér | redigér wikikode]

Filosoffen Edmund Husserl kaldte dette for den naturlige indstilling, da han mente, at det allerede var til stede i vores før-filosofiske liv, og derved ikke var noget vi havde tillært os, men noget som vi alle aktivt må vende os væk fra gennem grundlæggende filosofisk analyse. Den metode Husserl udviklede for at komme udenom den naturlige indstilling blev kaldt epochéen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

filosofiSpire
Denne filosofiartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.