Det gigantiske sammenstød

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En tegning af det gigantiske sammenstød mellem den unge Jord og Theia
En skitse af hvordan det gigantiske sammenstød kunne være sket (set mod Jordens sydpol)

Det gigantiske sammenstød - på engelsk "the giant impact hypothesis" - er den alment accepterede forklaring på Månens oprindelse, der indebærer et gigantisk sammenstød for ca. 4 milliarder år siden mellem den unge Jord og et himmellegeme på størrelse med Mars, ofte kaldet Theia efter den græske gudinde, der er mor til Selene, Månens gudinde.

Teorien blev fremsat i 1974 af de amerikanske astronomer William K. Hartmann og Donald R. Davis, men der er i 2012 sået tvivl om teoriens detaljer.[1]

Det gigantiske sammenstød er blevet sandsynliggjort ved de kemiske ligheder mellem sten fra Månens overflade og Jordens klipper. For teorien taler også Månens kemiske forskel fra de andre planeter og Jordens hurtige rotation om sin akse. Sammenstødet skal have udslettet Theia og slynget store mængder stof ud i omløb om Jorden. Det samlede sig til Månen, som langsomt driver længere og længere væk fra Jorden. Jorden modtog også betydelige mængder materiale ved sammenstødet og voksede til sin nuværende størrelse.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]