Diskussion:Alkohol (stofklasse)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Jeg mener at ordet alkohol er en meget mere almindelig betegnelse for denne type stoffer end alkanol. Som nyuddannet kemiker er jeg overrasket over termen alkanol, som jeg aldrig er stødt på i løbet af min uddannelse. Måske er den meget ny???

Jeg vil derfor foreslå, at artiklen flyttes til alkohol, evt. alkohol (stofklasse).--Henrik Hansen 1. jan 2006 kl. 17:23 (CET)

Ordet findes hverken i Retskrivningsordbogen eller Kemisk Ordbog, og en Google-søgning på ordet alkanol på danske sider giver næsten ingen hits udover Wikipedia-sider, så ordet må være eksremt lidt anvendt. Eftersom der ingen protester er indkommet, bliver siden flyttet til alkohol (stofklasse). --Henrik Hansen 17. jan 2006 kl. 18:28 (CET)
"Alkanol" er en slags systematisk navn for alkohol. På samme måde som "alkanal" for aldehyd, "alkanon" for keton. Men det er fint for mig at bruge det langt mere almindelige "alkohol". /JeppeSN 17. jan 2006 kl. 21:35 (CET)

Er en fenol en alkohol?[redigér wikikode]

Jeg lærte i organisk kemi at det kun var en "alkohol" når OH-gruppen var bundet til et "mættet" dvs. sp³-hybridiseret C-atom. Således hed det sig at fenoler ikke var en underkategori under alkohol, men en særskilt kategori "ved siden af" alkohol-begrebet. En detalje, javist, men jeg mener det bør rettes. /JeppeSN 17. jan 2006 kl. 21:35 (CET)

Du har ret - phenoler er ikke "rigtige" alkoholer, men jeg synes fortsat de bør nævnes kort i artiklen. Jeg præciserer formuleringen og redigerer med det samme. /Henrik Hansen 17. jan 2006 kl. 21:48 (CET)
Super! /JeppeSN 17. jan 2006 kl. 22:20 (CET)

Kan man blive fuld af alle alkoholer?[redigér wikikode]

Ja, jeg ved godt at man kan blive fuld af ethanol, men mener ikke at det er alle alkholer man bliver beruset af... er det rigtigt? Warming 27. feb 2007 kl. 14:26 (CET)