Diskussion:Kaj Munk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
2. Verdenskrig Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt 2. Verdenskrig, et forsøg på at koordinere oprettelsen af 2. verdenskrig-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Militær Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Militær, et forsøg på at koordinere oprettelsen af militærrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Mellemkrigstid.jpg Denne artikel er en del af WikiProjekt Mellemkrigstiden, et forsøg på at forbedre artikler om Mellemkrigstiden på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Var det Gestapo som udførte drabet på Kaj Munk? Af artiklen Peter-gruppen får man indtryk af at det var folk fra denne eller en lignende gruppe. -- Sebastjan 08. okt. 2005 kl. 09:35 (CEST)

Selv Kaj Munk Forskningscenter (her) skriver at det var Gestapo, men spørgsmålet er om ikke Gestapo benyttes generaliserende som fællesbetegnelse for alt det onde, og kun bevidst detaljerede beskrivelser går længere ned og nævner Schalburgkorpset og evt. dets grupper. --Jørgen 8. okt 2005 kl. 11:36 (CEST)

Hvad er "(det jødiske) demokrati"? Er det Kaj Munk, der betegner noget for "(det jødiske) demokrati" eller er det artikelforfatterens mening? Det fremgår ikke klart! --Bruger:baj 14. marts 2007 kl. 20:45 (CEST)

"Var han ikke blevet dræbt af tyske håndlangere, så havde modstandsbevægelsen gjort det af med ham". Denne påstand bør hurtigst muligt slettes, da den er totalt grundløs og uunderbygget. Kaj Munk var jo netop en central inspirationsfaktor for modstanden mod besættelsesmagten.--Kemp 13. nov 2007, 16:44 (CET)

Den seneste tilføjelse var vist ønsketænkning fra en Kaj Munk-proselyt. Jeg har derfor sat den forrige udgave ind igen --Bruger:baj 26. september 2008 kl. 7:44 (CEST)

Gestapo eller SS? artiklen nævner begge organisationer, og dette er næppe tilfældet.

Munk eller Munch?[rediger kildetekst]

Kopieret fra artiklen:En googling giver flest hits på Munk, hvad er den officielle holdning? Knud Winckelmann 28. nov 2008, 13:01 (CET)

Altså bortset fra at resten af verden, inkl. diverse selskaber, mener at det er Munk. (Fik lige læst artiklen og set på de eksterne henvisninger...). Der er vist ingen diskussion her. Knud Winckelmann 28. nov 2008, 13:45 (CET)

Hvornår blev Munk modstander af Hitler og Mussolini? Før eller i 1940?[rediger kildetekst]

Hvordan hænger disse afsnit sammen?:

"I stedet beundrede han den stærke mand, og fra begyndelsen af 1930'erne til først i 1940 skrev han beundrende om Adolf Hitler og Benito Mussolini og de resultater, de opnåede i deres hjemlande."

"Med jødeforfølgelserne og Mussolinis invasion af Abessinien blev han aktiv mod det tyske og italienske regime. Han skrev stykket "Sejren" (1936) mod Mussolini og stykket "Han sidder ved Smeltediglen" (1938) mod jødeforfølgelserne."

"Efter regeringens fratræden den 29. august 1943 blev Kaj Munk en af de samlende figurer i modstanden mod den nazistiske besættelsesmagt. Hans skuespil Han sidder ved Smeltediglen, Niels Ebbesen og "Før Cannæ" var direkte angreb på nazismen."

(Mine fremhævelser)

Skrev Munk beundrende om Hitler og Mussolini "til først i 1940", samtidig med, at han var "aktiv mod det tyske og italienske regime" og "skrev stykkerne "Sejren (1936)" mod Mussolini" og stykket "Han sidder ved Smeltediglen" (1938) mod jødeforfølgelserne"? Og videre: "Hans skuespil Han sidder ved Smeltediglen...var direkte angreb på nazismen".

Hvorfor står skuespiltitlerne med kursiv nogengange og i anførelsestegn andre? (skrev Anders Kjems Petersen (diskussion • bidrag) 2. mar 2013, 17:04‎. Husk at signere dine indlæg.)

Vedersøs placering[rediger kildetekst]

Vedersø omtales som beliggende "i Midtjylland". Der er kommet en OTRS-mail om at vi burde skrive Vestjylland i stedet. Jeg har intet forhold til emnet, så det vil jeg overlade til jer andre. --Palnatoke (diskussion) 16. mar 2020, 16:37 (CET)

Rimeligt nok. Er gjort. Økonom (diskussion) 16. mar 2020, 16:47 (CET)

Opager[rediger kildetekst]

Der skal henvises til Opager på Lolland, ikke Upåta i Skåne Storslem (diskussion) 27. mar 2021, 20:37 (CET)

Rettelse hermed udført, men Opager på Lolland har dog ikke pt. nogen egen artikel. Ole Ryhl Olsson (diskussion) 28. mar 2021, 01:04 (CET)

Vejlby, henvisning[rediger kildetekst]

Der skal stå Vejleby og laves henvisning til Vejleby nær Rødby på Lolland Storslem (diskussion) 27. mar 2021, 20:49 (CET)

Vi har endnu ingen selvstændig artikel om landsbyen Vejleby, men der kunne godt laves en henvisning til Vejleby Sogn? Ole Ryhl Olsson (diskussion) 28. mar 2021, 00:56 (CET)