Spring til indhold

Diskussion:Kristina af Sverige

Sidens indhold er ikke tilgængeligt på andre sprog.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Artiklen Kristina af Sverige er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Artiklen Kristina af Sverige har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 10, 2020.

Milepæle
TidsmarkeringMilepælResultat
Nomineret til ugens artikel Vedtaget
Nomineret til lovende artikel Vedtaget
Huskeliste for Kristina af Sverige: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Årstal tilføjes i overskrifterne. En overskrift som Rom er temmelig intetsigende, hvis man ikke allerede har læst artiklen. Tilføj årstal så der står 1655-1661: Rom (eller hvornår det nu er). Toxophilus (diskussion) 26. feb 2017, 17:26 (CET)
  • Flere referencer gennem hele artiklen.
    • Flere afsnit er helt uden referencer
Monarki Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Monarki, et forsøg på at koordinere oprettelsen af monarki-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Feminisme Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Kvinder, et forsøg på at koordinere oprettelsen af kvinde- og feminisme-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Sverige Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Sverige, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Sverigerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Jeg er meget usikker mht. om dronningen bør kaldes Kristina eller Christina.

I samtiden hed hun Christina, og stavningen Kristina er et 1800-tals svensk påfund. (Svenskerne skriver også Kristian IV om den danske konge.)

(Det samme gælder naturligvis Carl/Karl XII osv.)

Synspunkter om denne sag er velkomne.

Sebastjan 1 sep. 2004 kl. 15:50 (CEST)

Et hurtigt tjek: Grimbergs verdenshisorie, Lademanns leksikon , Ottesen : Vor historie, Politikens Danmarkshistorie bruger alle K - Jeg har ikke fundet nogle der bruger Ch.

- vh. Nico 1. sep 2004 kl. 16:04 (CEST)


Tak for prompte svar. Men søgning i Google på "dronning Kristina" og "dronning Christina" giver en hel del træffere (om end under 50 %, og vistnok især fra lidt ældre kilder) på den sidstnævnte form. - Jeg overvejer at tage spørgsmålet op i gruppen dk.kultur.sprog.

Sebastjan 1 sep. 2004 kl. 16:15 (CEST)

Tjaa- den er svær ; Ottesen : Vor historie er fra 1902 , og det ser efter google også ud til at Salmonsen bruger K, mens Troels Lund i Dagligt liv i Norden og Dansk Biografisk Leksikon bruger Ch.
Jeg tror ikke der er noget endegyldigt svar, men på wiki´en kan det vel løses med en Redirect ?

- vh Nico 1. sep 2004 kl. 16:45 (CEST)


Jeg har gravet lidt dybere. Udstillingskataloget Christina, Queen of Sweden (1966) har en bibliografi, og denne anfører en halv snes svenske bøger/afhandlinger fra 1896 til 1961 med stavningen Kristina. Men historikeren Curt Weibull har i et antal bidrag (på svensk) fra 1936-62 Christina.

Vor Tids Konversationsleksikon, bind II (1937) har Christina.

Det ser ud til at man i Sverige omkring 1880 gennmførte en gennemgribende reform af ortografien (langt mere radikal end vi nogen sinde har haft det i Danmark). Den ramte også navne (Gefle > Gävle; Wexiö > Växjö, osv.), og det må have været ved denne lejlighed at Christina > Kristina.

Spørgsmålet er nu om denne "reform" er bindende for den danske Wikipedia. At diverse nyere danske håndbøger m.m. skriver Kristina har naturligvis vægt - forudsat at forfatterne/redaktørerne har været opmærksomme på det ortografiske problem og efter nøje overvejelse har valgt Kristina. Men man kan formode at de uden nærmere overvejelse har benyttet og mht. stavningen fulgt (nyere) svenske kilder.

Sebastjan 2 sep. 2004 kl. 09:50 (CEST)

Jeg synes helt afgjort, hun skal have sit oprindelige navn tilbage. Selv skrev hun Christina, det blev hun også døbt! Det var da helt vildt, hvis jeg pludselig flere hundrede år efter min død skulle hedde Lisbet, fordi det ikke mere var almindeligt med Lisbeth! Det berører da ikke, at jeg faktisk hedder Lisbeth - så altså, må vi få "Christina" opført som hendes navn? Noget andet er da helt urimeligt! Venlig hilsen --Kvent 28. sep 2008, 17:11 (CEST)

Billedadvarsel[rediger kildetekst]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

D-Kuru slettede Image:Christina_of_Sweden_-_engraving.jpg: In category [[Category:Unknown as of 14 October 2007|Unknown as of 14 October 2007]]; no source;

-- CommonsTicker 31. okt 2007, 23:13 (CET)

Artiklen her er lovende, men lever for nuværende ikke op til kravet om mindst én reference under hver overskrift. Skal den fratages, eller er der nogen der er villig til at påsætte referencerne? Tøndemageren 2. mar 2020, 20:01 (CET)