Diskussion:Orkanen Urd

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Færøerne Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Færøerne, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Færøernerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Er det korrekt at kalde orkan for Stormen Urd? Der er tale om orkan når vindstyrken er over 32,6 meter per sekund. Urd havde et rekord højt vindstød, der nogensinde er målt på Færøerne på 78,7 m/s, det må da siges at være orkan og ikke storm. Mvh. --EileenSanda (diskussion) 30. dec 2016, 15:05 (CET)

Helt enig, den nåede da også orkan styrke ved flere danske målestationer, tror det nok mere hænger på sprogbrug, hvis noget er kuling kalder folk det også stadig en storm, Orkanen Urd med en redir fra stormen ville være det jeg ville bruge. Vrenak (diskussion) 30. dec 2016, 15:08 (CET)
Det afgørende må være middelvinden. Hvis den på et passende geografisk område er af orkanstyrke, er det en orkan. Den færøske rekord er så jeg jeg ved i vindstødene, ikke i middelvinden. Hvad der så er et passende geografisk område er en anden sag.
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 15:11 (CET)
Hmm, yr.no (kilden er faktisk også brugt i artiklen), fyens.dk, dagbladet.no, dn.se og vg.no taler alle om, at der har været en orkan i Norge, men er det nok til at kalde det en orkan, at den har haft en middelvind af orkanstyrke på én norsk ø - nemlig Eigerøy? Det er et spørgsmål, ikke en protest mod en flytning :-).
- Sarrus (db) d. 30. dec 2016, 15:26 (CET)
Jeg ved faktisk ikke, hvad gennemsnits vindstyrken var på Færøerne, men jeg er ret sikker på, at den lå over grænsen for orkan flere steder. Men jeg kan ikke finde nogen kilder der fortæller, hvad gennemsnits vindstyrken var på Færøerne. Bare lige nu er gennemsnits vindstyrken på 23 m/s her tæt på hvor jeg bor og vindstød op i 32 m/s, og det regner vi ikke for noget særligt. Mvh. EileenSanda (diskussion) 30. dec 2016, 15:42 (CET)
@Sarrus: Ingeniøren skriver, at "På Færøerne var middelvinden omkring 52 m/s i lange perioder." Mvh og godt nytår. EileenSanda (diskussion) 1. jan 2017, 10:27 (CET)
Mon ikke det var denne artikel, du tænkte på? Så er det måske lige før den bør flyttes? Skal vi bare gøre det, eller skal vi rundt om WP:FLYT?
- Sarrus (db) d. 1. jan 2017, 10:53 (CET)
Tak, jo jeg indsatte forkert link, har rettet det nu. Jeg tror godt vi kan flytte artiklen nu. Der er flere andre artikler der hedder "Orkanen...". Mvh. EileenSanda (diskussion) 1. jan 2017, 12:53 (CET)
Er der mon andre artikler om danske storme der skal flyttes fra "Stormen NN" til "Orkanen NN" nu hvor der er præcedens for at bruge "Orkanen" hvis lavtrykket blot har været en orkan ét eller andet sted uden for Danmark? /80.71.135.103 2. jan 2017, 00:03 (CET)
Færøerne er en del af Danmark (af staten Danmark og kongeriget Danmark). Mvh. EileenSanda (diskussion) 2. jan 2017, 00:06 (CET)
Måske vi burde etablere en politik om at f.eks. bruges højeste kategori registreret af 3 målestationer til omtalen (bare en ide), og som EileenSanda ja så er Stormøerne en del af kongeriget, som jo er et land af lande, (ligesom f.eks. United Kingdom og Nederlandene også er). Mvh. Vrenak (diskussion) 2. jan 2017, 00:12 (CET)
Artiklen som IP-brugeren henviser til omhandler kun selve Danmark, dvs. ikke riget men Danmark syd for Skagerak. Jeg har da ikke noget imod, at artiklen flyttes tilbage igen, hvis det kommer an på, om stormen/orkanen var en storm eller orkan i selve Danmark og ikke andre steder. Hvis det er almindeligt at man på dansk kalder alle storme og orkaner for storme, så flyt den da endelig tilbage igen. På engelsk har de ved flere af sådanne orkaner brugt ordet Cyclone. På norsk Wikipedia ser det ud til, at de har løst problemet med navnet ved at kalde artiklerne f.eks. no:Ekstremværet Dagmar. Men f.eks. er no:Juleorkanen 1902 kategoriseret under no:Kategori:Tropiske sykloner. Dog finder man på no-wiki også orkaner som kaldes orkaner: no:Orkanen Alex. Orkanen Katrina kaldes orkan både på dansk wiki og norsk wiki. Vi har på dansk wiki Kategori:Orkaner hvor vi kan finde orkaner, cykloner og en tyfon. Og så har vi Kategori:Storme hvor alle artikler hedder noget med storme bortset fra denne her og Galveston-orkanen (1900). Ja, jeg ved ikke, hvad andre synes, orkanen Urd var en orkan på Færøerne og på de britiske øer, og storm med vindstød af orkanstyrke i Norge og Danmark. Så hvis Færøerne og de britiske øer ikke regnes med, ja så ved jeg ikke. Vi må ikke glemme, at dansk Wikipedia ikke er Danmarks Wikipedia men det danske sprogs Wikipedia, og det danske sprog forstås også af færinger, grønlændere, visse folk i Nordtyskland, forstås nogenlunde af nordmænd og svenskere og af alle mulige danskere/dansktalende som bor rundt omkring i verden. EileenSanda (diskussion) 2. jan 2017, 00:38 (CET)
Eftersom dansk Wikipedia ikke er specielt knyttet til Danmark, men "blot" er på sproget dansk, bør det være irrelevant, om blæsevejret har orkanstyrke i Danmark. Hvordan skulle vi ellers omtale orkaner, der slet ikke berører dansk territorium? Det er et generelt spøgsmål, der berører alle blæsevejr, der rammer flere lande. Man kunne jo også forestille sig, at et blæsevejr ville ramme et antal lande, men ikke Danmark. I alle tilfælde er et blæsevejr ikke nødvendigvis af samme styrke i alle lande, så dillemmaet vil optræde ved næsten alle blæsevejr, så evt. normer på dette punkt bør ikke nævnte Danmark, for det er irrelevant.
- Sarrus (db) d. 2. jan 2017, 16:08 (CET)
Opmærksomheden henledes til dette flytteforslag. Mvh Asger (diskussion • bidrag • e-mail) 2. jan 2017, 21:29 (CET)
Jeg blev ikke så meget klogere af den diskussion, du henviser til. Urd var en orkan og ikke en sølle storm på Færøerne, det burde være nok til at vi kan kalde den orkan. Orkanen Urd og Orkanen Barbara og to unavngivne orkaner, der ramte Færøerne indenfor 9 dage, har forvoldt 2.400 skader ifølge forsikringsselskaberne, og de vurderer skaderne til ca. 45-50 millioner danske kroner. De fleste skader skete pga. Urd, tror jeg i hvert fald, det var i hvert fald den mest voldsomme af de fire orkaner. Jeg har skevet lidt mere om orkanerne Urd, Barbara og de to andre i artiklen her. Det er lidt svært at adskille dem, da skaderne ikke opgøres separat pr. orkan men samlet for alle "juleorkanerne 2016" som de nævner dem samlet. Men jeg har da fundet kilder til de enkelte orkaner. Dog mangler jeg at finde noget om at det centrale Færøerne var uden strøm i flere timer juledag. Mvh. EileenSanda (diskussion) 3. jan 2017, 02:02 (CET)

Om det engelske navn[rediger kildetekst]

En IP-bruger indsatte et link til engelsk Wikipedia, det er blevet tilbagestillet, men gjorde dog opmærksom på, at stormen/orkanen Urd blev kaldt Connor i Storbritannien. Jeg mener, at det er ok, at vi nævner det i indledningen, dog uden link. Storm Connor har ikke sin egen artikel på en-wiki. EileenSanda (diskussion) 1. jan 2017, 13:21 (CET)