Diskussion:Roskilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Artículo bueno-blue.svg Artiklen Roskilde er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.
Emblem-star.svg Artiklen Roskilde har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 45, 2017.

Stock post message.svg Huskeliste for Roskilde: rediger · historik · overvåg · opdater
 • Artiklen mangler kilder flere steder, særlig i historieafsnittet
 • Følgende afsnit under historie skal skrives længere:
  • Renæssancen
  • Under enevælden
 • Der mangler et afsnit omkring økonomi og et omkring politik
 • Afsnittet "Middelalderen" under historie kunne godt trænge til at blive reduceret, da dette afsnit er meget langt
 • Indsæt flere billede. (generelt for hele artiklen) Toxophilus (diskussion) 22. jan 2017, 21:20 (CET)
 • Overvej om der skal oprettes en selvstændig artikel om Roskildes historie, og så koge det eksisterende lang afsnit noget ned. Toxophilus (diskussion) 22. jan 2017, 21:20 (CET)
 • Kulturafsnittet er lidt skævt med klar hovedvægt på museer og bygninger. Jeg savner fx litteratur (flere forfattere kommer fra byen og/eller har brugt byen i deres værker, fx Ib Michael, Lise Nørgaard), billedkunst, sport, rekreative områder.
 • Et lille afsnit om geografien kunne også være godt. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 18. sep 2017, 09:48 (CEST)
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Danmarks topografi Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Danmarks topografi, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Danmarks topografisrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Men der har været herredtingssted i byen inden byen blev bygget.

Det giver jo ikke megen mening. Da jeg ikke er bekendt med Roskildes ældre historie tøver jeg med at ændre til det mere logiske: "Hvor byen ligger nu, har der førhen ligget et herredsting." --Heelgrasper 21. dec 2006 kl. 13:56 (CET)

Til Pardy. Er der belæg for, at harald blåtand skulle være begravet i byen? --Rasmus81 28. maj 2007 kl. 15:08 (CEST)
Hej Rasmus81. Nu kan jeg godt nok ikke meget latin, men jeg har fået at vidde at denne sten: [1], der er bygget ind i en af Domkirkens søjler, skulle stamme fra den gamle trækirke og fortælle not i retningen af at "her ligger Danmarks og Norges Kong Harald begravet". Pardy 28. maj 2007 kl. 15:57 (CEST).

Ingen spørger, hvorfor Roskildes købstadsvåben viser en ørn. Burde man ikke overveje at se nærmere på forbindelser til lande syd for Sjælland, for eksempel Polen, der også bruger ørnen i våbenet? Flere forfattere har i tidens løb nævnt, at Allehelgens kirke (der var rund) sandsynligvis som type er inspireret af polske rundkirker, og at den kan være bygget i begyndelsen af 1100-tallet, da Niels var konge. Hans søn Magnus var gift med den polske konges datter (Boleslaw III) Skævmund). I øvrigt var en søster til en tidligere polsk konge (Boleslaw I Chrobry) gift med Sven Tveskæg, så der eksisterede også dynastisk/familiære forbindelser omkring 100 år før. Jan Eskildsen87.57.197.107

Ang. Roskilde som hovedstad.... Det er forkert når i skriver at Roskilde var hovedstad før København, det har den aldrig været. Derimod var den bispesæde. Det var Nyborg der var Danmarks hovedstad før København, og før Nyborg var det Jelling. Længere tilbage i tiden har Lejre også været en hovedstad men ikke for hele Danmark. Vh. John J.

Artikel nomineret[redigér wikikode]

Artiklen bliver nomineret fordi den er tæt på at være en lovende artikel, men før den kan få status som LA, skal historieafsnittet skrives længere og der skal tilføjes kilder en række steder. Jeg ser ikke dette som en stor opgave og håber at en eller anden vil påtage sig opgaven. Mvh AncientCitizen. (diskussion) 22. januar 2017, 19:58 (CET)

Efter hvem hedder Roskilde?????[redigér wikikode]

Nu er det således at jeg vil gerne vide efter hvem Roskilde er nævnt Roskilde, jeg har mine ideer men vil gerne få nogen tips fra Jeres side, jeg har ikke lykkes at finde nogen information på nettet så hvis nogen vil være venlig og give sådan tips. m.v.h. (skrev Ivarara59 (diskussion • bidrag) 3. apr 2019, 00:56‎. Husk at signere dine indlæg.)