Doboj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Collage af billeder fra Doboj.
Udsigt over Doboj.

Doboj er en af to byer med samme navn som ligger på Hovedvej 17. Denne by ligger mellem Zenica og Sarajevo i Bosnien-Hercegovina. (Denne by må ikke forveksles med byen Doboj mellem Maglaj og Derventa på Hovedvej 17 i Republika Srpska)

I det sidste århundrede f.Kr. og i starten af det 1. århundrede lå i dette område Illyricum, en provins som gav Romerriget hovedpine. Indtrængen af goterne, avarerne og slaverne varede til det 7. århundrede, da slaverne slog sig ned for altid.

Arkæologiske fund har vist, at indbyggerne i dette område allerede for 4.000 år siden vidste hvordan man fik jern og stål. Historiske kilder taler om at her blev der lavet våben til de romerske legioner. Denne produktion blev bevaret igennem middelalderen. Mens tyrkerne var i Bosnien (fra 1463 til 1878) blev der produceret jern i Vareš.

Det faktum, at i dette geografiske område var grænse for de euroasiatiske verdener, civilisationer og religioner, bestemte Bosniens historie og skæbne, som stod for skud både fra øst og fra vest. Den hyppigste grund for aggressioner var landets multikulturelle sammensætning med mange trosretninger. Da Rom ikke anerkendte den bosniske kirke som den rette kristendom, blev der periodisk sendt soldater fra Paven i Rom og fra tsaren i Byzans for at straffe befolkningen. Disse straffeaktioner udpinte landet i en sådan grad, at den tyrkiske stormagt fra østen okkuperede landet i 1463 næsten uden modstand. Det Osmanniske Rige forblev i Bosnien i mere end 400 år. Berlinerkongressen i 1878 gav Østrig-Ungarn mandat til at okkupere Bosnien og Hercegovina, og det Østrig-Ungarske monarki forblev i området i 40 år og efterlod dybe spor.

Omkring sidste årtusindeskiftet havde de internationale SFOR-styrker under NATO tre militære lejre i området, hhv. Camp Jussi under finsk ledelse i udkanten af byen, og den noget større Camp Dannevirke under dansk ledelse nogle kilometre længere oppe ad floden. Inde i selve Doboj lå også Nordic-Polish Battle Group Headquarters (NPBG-HQ), hovedkvarteret for områdets internationale styrker.

Kilde[redigér | redigér wikikode]

  • Gamle jugoslaviske skolebøger
Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 44°44′00″N 18°08′00″Ø / 44.7333°N 18.1333°Ø / 44.7333; 18.1333