Mostar

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Mostar
Мостар
Byflag Byvåben

Mostar gamle by med Stari Most
Overblik
Land Bosnien-Hercegovina Bosnien-Hercegovina
Borgmester Mario Kordić
Kanton Herzegovina-Neretva
Grundlagt 1452
Postnr. 88000
Demografi
Mostar 113.169 (2013)
 - Areal 1.175 km²
 - Befolknings­tæthed 96,3 pr. km²
Andet
Tidszone tidszone
Hjemmeside www.mostar.ba
Oversigtskort

Mostar er en by i den sydlige del af Bosnien-Hercegovina. Navnet Mostar kommer fra ordet mostari, et ord for mennesker som holdt vagt på den gamle bro.[kilde mangler] Disse mennesker var ansat af Osmanneriget til at bevogte broen og agere som en form for toldere, som skulle tage betaling for at lade folk passere broen. Den eneste anden overgang over floden Neretva lå dengang flere kilometer væk, og derfor blev broen meget benyttet. Netop dette omdømme for broen dannede grundlag for at tolderne, mostari, senere hen gav navn til byen "Mostar".

Stari Most (dansk: Den gamle bro) i Mostar efter genopbygningen
Gymnasium Mostar (1898-1902), foto 2014

Floden Neretva løber gennem byen og deler den i en østlig og vestlig del, med broen Stari Most som bindeled. Vestsiden er stærkt kroatisk domineret, og østsiden er bosnisk-muslimsk domineret.

Det er en udbredt misforståelse at ordet kommer fra en sammensætning af de to bosniske ord "most" (bro) og "star" (gammel), altså at byen er opkaldt broen Stari Most.[kilde mangler] "Stari most" betyder gammel bro eller den gamle bro.

Mostar var den by, der blev hårdest ramt under Krigen i Bosnien-Hercegovina. Blandt andet blev den historiske bro skudt i stykker af kroatisk morter- og kampvognsild fra de omkringliggende bjerge. I byen kan man stadig se spor efter krigen i gadebilledet. Broen og mange bygninger er dog blevet genopbygget.

Venskabsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Mostar er venskabsby med en lang række byer:[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Mostars hjemmeside". Arkiveret fra originalen 30. oktober 2013. Hentet 26. januar 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Bosnien-Hercegovinas geografiSpire
Denne artikel om Bosnien-Hercegovinas geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi