Echelon (netværk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Antenne 4 på den tidligere Echelon base i Silvermine, Cape Peninsula, Sydafrika.

Echelon (også ECHELON) menes at være det største elektroniske spion-netværk i historien. Det bliver styret af USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand hvor det bliver brugt til at gemme telefonopkald, faxbeskeder, e-mail, SMS hele verden over. Det menes, at Echelon opfanger op til 3 milliarder kommunikationer hver dag.

Det foreslåede totale informationsoverblik "Total Information Awareness", der kun skal bruges i USA, bygger på teknologi magen til Echelon. Hvis implementeret, kan det integrere de allerede opfangede oplysninger fra Echelon med alle de oplysninger det selv indsamler.

I sagens natur er omfanget af Echelon meget usikkert. Det er generelt accepteret, at der findes noget, som hedder Echelon. Denne artikels udbredte brug af udtryk som menes, tilsyneladende og angiveligt understreger usikkerheden; en del af formodningerne kan anses for at være konspirationsteorier.

I Danmark menes Skibsbylejren og Sandagergård (Amager) at være en del af Echelon netværket.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Det vides ikke præcist med hvilket formål Echelon blev oprettet. Det blev tilsyneladende oprettet for at holde øje med militær og diplomatisk kommunikation fra den tidligere Sovjetunion og Warszawa-pagt landene. Det menes nu at Echelon også bliver brugt til at søge efter spor af terroristplaner, narkohandleres planer, samt politisk- og diplomatisk information. Nogen kritikere påstår endda, at systemet også bliver brugt til kommercielt tyveri og brud på privatlivets fred i en større grad.

Organisationen[redigér | redigér wikikode]

Medlemmerne af den engelsktalende alliance er en del af UK/USA informationsalliancen, som har vedholdt sammenholdet om at indsamle og dele information siden 2. verdenskrig. Flere kilder påstår at disse lande har opsat elektroniske aflytningsbaser og satellitter til at opsnappe det meste radio-, satellit-, mikrobølge-, mobiltelefonisk og fiber-optisk kommunikation. De opsnappede signaler bliver så kørt igennem en række supercomputere, som vha. ordbøger søger efter bestemte fraser, adresser, ord eller endda unikke stemmer.[kilde mangler]

Radaranlæg i Yorkshire, UK

De individuelle lande i UK/USA-alliancen har fået tildelt forskellige ansvarsområder for overvågning af forskellige steder af kloden. Canadas hovedopgave var at overvåge de nordlige dele af det tidligere Sovjet og gennemføre opsnapningen af alt kommunikations trafik som kunne blive opfanget fra ambassader over hele verden. Efter den kolde krig blev der lagt større tryk på overvågning af satellit, radio og mobiltelefons trafik, der stammer fra Central- og Sydamerika. Hovedsageligt som et forsøg på at finde euforiserende stoffer og kriminelle i regionerne. USA, med dens store arsenal af spionsatellitter og lytteposter, overvåger det meste af Latinamerika, Asien, Asiatisk Rusland og det nordlige Kina. Storbritannien lytter med på Europa og Rusland vest for Uralbjergene, såvel som Afrika. Australien jagter information stammende fra Indokina, Indonesien og det sydlige Kina. New Zealand gennemsøger det vestlige Stillehav.

Tilhængere lægger stor vægt på at Echelon bare er en metode til at sortere de indfangede signaler og kun er en af de mange dele af informations sammenholdets kage, sammen med voksende sofistikeret aflytning og kommunikations opsnapnings teknikker, satellit sporing, "igennem tøj" scanninger, automatisk fingeraftryk og systemer som kan genkende gener, lugte og nethinde mønstre.

Amerikanerne menes at dominere UK/USA-alliancen og levere det meste af computerekspertisen og meget af mandskabet til globale opsnapningsbaser. U.S. National Security Agency (NSA), med hovedkvarter i Fort Meade, Md., lige uden for Washington D.C., har et globalt mandskab på 38.000 og et budget estimeret til at være mere end $3,6 milliarder (amerikanske dollar med mindre andet er speciferet). Det er mere end FBI og CIA tilsammen (begge er også amerikanske sikkerhedsagenturer).

Til sammenligning bliver Canadas kommunikations- og informationsoperationer styret af "the Communications Security Establishment", eller CSE, en del af det Canadiske "Department of National Defence". Det har et personale på 890 personer og et årligt budget på $110 millioner (Cdn). CSEs hovedkvarter med øgenavnet "The Farm", eller "Gården" på dansk, er "Sir Leonard Tilley" bygningen på Heron Road i landets hovedstad, Ottawa, Ontario, og dens hovedkommunikationsopfanger er lokaliseret på en gammel radiomilitærbase i Leitrim, lige uden for Ottawa.

Regeringerne i Australien, New Zealand og Nederlandene har allerede bekræftet at Echelon eksisterer, dog uden at specificere nogen detaljer om dens funktioner og muligheder. Ydermere har den tidligere CIA-direktør R. James Woosley indrømmet, at bruge disse systemer til at optrævle informationer om udenlandske firmaer der brugte bestikkelse til at vinde kontrakter. Informationen blev angiveligt givet videre til amerikanske firmaer og de udenlandske regeringer var nødsaget til at stoppe bestikkelserne.[kilde mangler]

I maj 2001, lavede EU en rapport[1] over Echelon som, blandt andet, nævner muligheden for at kryptere kommunikation, som en at beskytte private informationer blandt EU-medlemmer. I Storbritannien indførte regeringen dekretet "Regulation of Investigatory Powers Act", eller "Bestemmelse af Undersøgelses kræfter dekretet" som giver myndighederne mulighed for at kræve at borgerne skal udlevere deres krypteringsnøgler uden en dommerkendelse.

Echelons overvågning af mobiltelefoner i Pakistan blev angiveligt brugt til at spore Khalid Sheikh Mohammed før han blev arresteret i Rawalpindi d. 1. marts 2003.[kilde mangler]

Begrænsninger[redigér | redigér wikikode]

Begrænsningerne på et så stort system som Echelon er defineret af dens egen størrelse. Selvom systemet indfanger 3 milliarder kommunikationer dagligt, må brugerne vide hvilken type opfanget kommunikation de skal overvåge før de kan få en informationsfordel. Så vidt vides så leder man efter særlige nøgleord. En udfordring for systemet er sandsynligvis at det er nemt at lave omskrivninger så at fx "det hvide hus" bliver "det lyse hus" og Pentagon fx bliver til "den 5-kantende bygning".

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Schmid, Gerhard (2001-07-11), "Report on the existence of a global system for the interception of private and commercial communications (Echelon interception system)", EU temporary committee on the Echelon interception system (PDF), Europaparlamentet, hentet 2011-01-22. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]