Emanuel Swedenborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Miscellanea de rebus naturalibus, 1911

Emanuel Swedenborg (1688-1772) var en svensk videnskabsmand, filosof og kristen reformator. Han skrev i løbet af sit liv mange bøger, hvor han fremmede sine tanker. Da han var ca 50 år, gennemgik han en åndelig krise, der gjorde ham optaget af religiøse spørgsmål. Han mente så at have modtaget åbenbaringer, og at han talte med både engle og djævle. Efter hans død vakte hans tanker interesse hos mange, og man udviklede, hvad der senere kaldtes "swedenborgianisme".

Han mente, at engle simpelthen er afdøde mennesker, der stadigvæk er mennesker, blot på et højere plan. I åndeverdenen fortsætter de afdøde ifølge Swedenborg livet som før, spiser og drikker og tager for sig af ægteskabets glæder. Dermed opdager de ikke engang, at de er døde, og Swedenborg anførte som bevis for dette, at Luther efter sin død boede i et hus magen til hjemmet i Eisleben. Den døde Luther indrettede i sit hus i åndeverdenen en trone, hvor han sad og underviste sine studenter. Kun de der var enige med ham, fik lov til at sidde ved tronen, mens de, der havde indvendinger, måtte sidde længere væk. Swedenborg påstod at have overbevist den afdøde, men stadigvæk protesterende Luther om, at en ny åbenbaring – Swedenborgs – var kommet i stedet for Luthers reformation. Efter 200 år i åndeverdenen opnåede Luther derved den rette indsigt, og kunne forfremmes til den egentlige himmel, hvor han blev en engel. Englenes opgave er at hjælpe de nyankomne, dvs. nyligt afdøde, frem til deres egen højere natur. [1]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Jørgen Hansen: Englene og al deres væsen (s. 391-3), forlaget Gyldendal, København 1996, ISBN 87-00-12114-2

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Sverige Stub
Denne biografiske artikel om en svensker, eller en person født i Sverige, er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi