Emma Goldman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Emma Goldman

1911
Personlig information
Født 27. juni 1869 Rediger på Wikidata
Kaunas, Litauen Rediger på Wikidata
Død 14. maj 1940 (70 år) Rediger på Wikidata
Toronto, Ontario, Canada Rediger på Wikidata
Dødsårsag Slagtilfælde Rediger på Wikidata
Gravsted Haymarket Martyrs' Monument Rediger på Wikidata
Ægtefælle Jacob Kershner Rediger på Wikidata
Partner Alexander Berkman Rediger på Wikidata
Familie Stella Cominsky Ballantine[1] (niece) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Anarkist, fredsaktivist, sygeplejerske, selvbiograf, politik filosof, journalist, forlægger, kvinderetsforkæmper, forfatter, filosof med flere Rediger på Wikidata
Fagområde Filosofi Rediger på Wikidata
Deltog i Spanske borgerkrig Rediger på Wikidata
Arbejdssted New York City Rediger på Wikidata
Kendte værker Anarkistiske erindringer, Anarkisme og andre essays, My Disillusionment in Russia, My Further Disillusionment in Russia, The Social Significance of the Modern Drama Rediger på Wikidata
Påvirket af Mary Wollstonecraft, Henry David Thoreau, Nikolaj Tsjernysjevskij, Johann Most, Mikhail Bakunin med flere Rediger på Wikidata
Fængslet i Missouri State Penitentiary Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Emma Goldman (født 27. juni 1869 i Kovno i det Russiske Kejserrige (nu Kaunas, Litauen), død 14. maj 1940 i Canada) var en russisk-amerikansk anarkist og kvinderetsforkæmper. Hun rejste som 16-årig til New York med sin søster Lena. Hun blev fængslet i USA 1917 og udvist til Sovjetunionen 1919, som hun forlod 1921 skuffet over det politiske styre.

Emma Goldman har inspireret mange libertære tænkere, blandt andet Anarkafeministerne. Hun blev involveret i anarkistbevægelsen efter Haymarketoptøjerne i 1886 og blev kendt for den energi hun lagde i arbejdet til fordel for arbejderklassen og for sine brandtaler til arbejderne om oprør. Sammen med sin elsker og ven, den anarkistiske forfatter Alexander Berkman, planlagde hun et attentat på den amerikanske industrimand Henry Clay Frick, i 1882. Frick overlevede attentatforsøget, og Berkman og Goldman fik fængselsdomme på henholdsvis 24 og 22 år. Goldman blev i de følgende år fængslet flere gange blandt andet for ulovligt at uddele information om prævention.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

LitauenSpire
Denne biografiske artikel om en litauer, eller en person født i Litauen, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
LetlandSpire
Denne biografiske artikel om en russer, eller en person født i Rusland, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi
  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.