Endometriose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Endometriose set under laparoskopi.

Endometriose er en kronisk sygdom, hvor væv der ligner endometrium (livmoderslimhinde) befinder sig udenfor livmoderen. Det være sig på æggestokke, æggeleder, tarm, blære, bughinde og ledbåndene som holder livmoderen på plads (uterosacral ligament), egentlig hvor som helst i bækkenet, men kan også i få tilfælde findes på mellemgulv, lunger og nerver. Man ved ikke hvorfor sygdommen opstår, men noget tyder på at det er genetisk betinget. Man regner med at 10% af alle kvinder har endometriose.

Man mener at endometriose reagerer på hormoner. Hidtil har det været ment, at kun østrogen spillede en rolle, hvorfor en del af behandlingstilbuddet er hormonbehandling, som sænker kvindens naturlige østrogenproduktion. Det kan være p-piller uden blødningspause eller hormonpræparat som sætter kvinden i en kunstig overgangsalder. Nye undersøgelser tyder dog på, at endometriosevæv reagerer på både progesteron og østrogen (Dr. John F. Dulemba og Dr. Andrea Vidali). Nogle kvinder oplever bedring ved graviditet og amning, og efter overgangsalder, men man bliver ikke kureret, heller ikke ved hormonbehandling, selvom mange oplever bedring. Den bedste løsning er, at endometriosevævet fjernes kirurgisk, men mikroskopiske pletter overses oftest, ligesom klare eller hvide pletter. Det nytter heller intet hvis kirurgen blot brænder overfladen på vævet, eller kun skærer en del af vævet væk, i disse tilfælde vil endometriosevævet fortsat give smerter, og det er her de fleste læger undskylder med, at vævet er kommet tilbage, nyt væv er opstået, der er nervesmerter eller fantomsmerter. Den bedste behandling er at finde en kirurg, som udfører en bestemt type operation, hvor alt endometriosevæv skæres væk, inkl et lille område omkring det. Her er succesraten 80%, dvs at 80% ikke får symptomer fra endometriose igen, resten af deres liv. Vi har desværre ikke læger i DK, som kan udføre denne type operation. Det nærmeste vi kommer, er Dr Arnaud Wattiez i Dubai , Dr. Chris Mann og Dr Peter Barton-Smith i UK. Blandt de dygtigste i verden er Dr. Dulemba, Dr. Vidali og Dr. Ken Sinervo, alle bosat i USA.

Endometriose kan ses som læsioner, eller pletter om man vil, eller som chokoladecyster (de hedder sådan grundet indholdet af gammelt blod og endometriosevæv, som af udseende kan ligne chokoladesovs). Der dannes arvæv og sammenvoksninger, så organer kan være nærmest klistret sammen.

Endometriose kan kun helt sikkert diagnosticeres ved en kikkertoperation (laparoskopi). Grundet øget risiko for arvæv og sammenvoksninger foretrækkes kikkertoperationer til endometriosepatienter, åben operation er kun i alleryderste nødstilfælde. Mange kvinder med endometriose døjer også med spændinger i musklerne i underlivet, her kan en fysioterapeut med speciale i kvindens underliv, en gynobs fysioterapeut, være behjælpelig.

I de værste tilfælde er stærkere smertestillende som tramadolhydrochlorid og morfin nødvendigt, eller der kan være brug for medicin til nervesmerter som gabapentin eller amitriptylin. I mildere tilfælde kan smerterne klares med paracetamol og Ibuprofen. Smerteniveau hænger IKKE sammen med mængden af endometriosevæv.

I Danmark er der to højtspecialiserede endometriose afdelinger. En på Aarhus Universitetshospital, Skejby, og en på Rigshospitalet. Såfremt man har endometriose på tarm, rektovaginalt (mellem endetarm og skede) og/eller svær endometriose skal man henvises hertil, ifølge specialevejledning fra Sundhedsstyrelsen.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

http://www.endopaedia.info Arkiveret 12. november 2020 hos Wayback Machine http://www.centerforendometriosiscare.com Arkiveret 28. april 2018 hos Wayback Machine http://www.womenscentre.net/index.php?option=com_content&view=article&id=36:endometriosis-doctor&catid=22:staff&Itemid=101 Arkiveret 22. oktober 2017 hos Wayback Machine

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SygdomSpire
Denne artikel om sygdom er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.