Ernest Bohr

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Ernest David Bohr (født 7. marts 1924 i København) er en dansk jurist, tidligere landsretssagfører og landhockeyspiller, som deltog i OL 1948 i London. Han var bror til Aage, Hans og Erik Bohr.

Ernst Bohr blev student fra Sortedam Gymnasium 1942 og 1948 cand. jur. og landsretssagfører. Han spillede landhockey for Orient i Lyngby.

Ernest Bohr er søn af fodboldspilleren og fysikeren Niels Bohr og Margrethe Nørlund, bror til fysikeren Aage Bohr. Hans farbror, matematiker Harald Bohr, var med på det danske sølvhold i fodbold ved OL 1908. Han blev gift 7. januar 1950 med dommer Else Bohr født Richter (1924-2011).

Efter at Danmark blev besat i 1940, valgte familien Bohr at blive i landet til trods for at nazistene betragtede familien som jøder, idet Ernest Bohrs farmor Ellen Adler var jøde. Faren Niels Bohr mente, han kunne gøre mest gavn ved at blive i Danmark. Men i september 1943 kom der efterretninger om, at han ville blive arresteret og bragt til Tyskland. Derfor flygtede familjen til Sverige under jødeaktionen i oktober 1943. Moren og de tre yngste drenge blev i Sverige til krigen var slut. Faren og Ernest storebror Aage rejste i oktober 1943 videre til Storbritannien og USA.

Ernest Bohr var formand for bestyrelsen for aktieselskaberne Wiltax, Slagelse Dampmølle, Øxenbjerg Dampmølle og Toldbodmøllen samt medlem af bestyrelsen for Møller & Landschultz m.fl. og for Julies Fond.

Ernest Bohr er opkaldt efter Ernest Rutherford.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]