Esben Pretzmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Esben Pretzmann
Født 15. juli 1978 (45 år)
Kalundborg, Danmark
Nationalitet Danmark Dansker
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Komiker, tv-personlighed, billedkunstner og musiker
Eksterne henvisninger
www.esbenpretzmann.com

Esben Pretzmann (født 15. juli 1978 i Kalundborg) er en dansk komiker, skuespiller, tv-personlighed, musiker, instruktør og billedkunstner, der bl.a. er kendt fra satireprogrammet Drengene fra Angora.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Pretzmann voksede op i Dronninglund. Begge forældre var gymnasielærere. Han har medvirket i diverse programmer i Danmarks Radio, blandt andet Børneradio, Chris og chokoladefabrikken, Ruben - drengen der kan tale med ting, Rockerne, Drengene fra Angora, Teatret ved Ringvejen, Trio Van Gogh, Angora By Night og han har lagt stemme til den hypokondriske og depressive skolebibliotekar Morten i julekalender Yallahrup Færgeby og til Jeppe i Osman og Jeppe.

Han har ofte arbejdet sammen med Rune Tolsgaard og Simon Kvamm, bl.a. i Rockerne og Drengene fra Angora. Med Tolsgaard udgav han i 2003 CD'en Svedbanken.

I 2009 samt 2010 medvirkede han i TV 2's ugerevy Live fra Bremen, samt i Specialklassen/Osman og Jeppe på DR Ramasjang; produceret af produktionsselskabet "Made in Valby".

Desuden medvirker han i den svenske tv-julekalender Superhjältejul fra 2009, der blev sendt på SVT 1.

Sammen med Rune Tolsgaard har han medvirket i reklamefilm for Viasat, hvor de klædt ud som havenisser reklamerede for Viasats produkter. Han har desuden reklameret for Storebælt sammen med Rasmus Bjerg samt Toms chokolade som figuren Jan Krabbe.

I 2012 slog han sig igen sammen med Rune Tolsgaard, og dannede duoen Tolsgaard og Pretzmann, der optrådte til Zulu Comedy Galla samme år. De turnerede i efteråret og i december var de værter for det problemfyldte GAFFA-Prisen 2012 prisshow. De udgav deres debutalbum i foråret 2013 med sange fra deres turne.

Efter 2016 har han arbejdet som billedkunstner i Berlin.

Siden 2021 har han boet på Sjælland og maler fortsat malerier. Derudover underviser han på Vallekilde Højskole og optræder i forskellige comedy-sammenhænge, bl.a. Djøf med løgn Talkshow på Bremen Teater.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Artiklen om Esben Pretzmann kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.