Fodboldens historie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Fodbolds historie)
Broom icon.svgDenne artikel behøver tilretning af sproget.
Sproget i denne artikel er af lav kvalitet på grund af stavefejl, grammatikfejl, uklare formuleringer eller sin uencyklopædiske stil.
Du kan hjælpe Wikipedia ved at forbedre teksten.
En fodboldspiller i Antikkens Grækenland.

Fodboldens historie startede muligvis[1] i det gamle Ægypten, hvorfra man har fundet bolde lavet af læder, træ og papyrus 2000 f.Kr.

Boldspil er også blevet fundet i Kina, i antikken, hos aztekerne og mayaerne. Nogle af de tidligste spor fra fodbold stammer fra antikken i det 3. århundrede og 2. århundrede fr.K. Disse datoer stammer fra krigsmanualer fra Han-dynastiet.

Nogle tidligere udgaver af spillet er ts'uh Kúh (som også kaldes tsh chu eller luju), som handler om at sparke en bold med fødderne i en kurv af forskellige materialer. De skulle tackle modspillerne i at få bolden. Også i Fjernøsten har der i fem eller seks århundreder været et navngivet spil, der minder om fodbold. Der er en japansk variant kaldet kemari, som havde en ceremoniel karakter. Spillet handler om at have bolden i luften og skal gives til andre modspillere. I middelhavsområdet var to spil fremme: harpastum i Romerriget og episkyros i Antikkens Grækenland. Sidstnævnte var et spil, som mange ville deltage i. Det handlede om at aflevere en bold til hinanden. Det var meget populært i 700- og 800-tallet. Spillet spredte sig til De Britiske Øer, men der var tvivl om spillets mening. Under Opdagelsestiden blev sport fra Den Nye Verden kendt. Mesoamerikansk boldspil kan dateres til 3000 fr.K.[2] I Grønland har man også spillet boldspil, mens Oceanien har haft spil, der minder om australsk fodbold.[3][4] I USA har der været primitive folk, der spillede spil som pasuckuakohowog på kontinentets område, og der har også været asqaqtuk i Alaska.[5] I Amazonas' bolivianske område har der været boldspil, hvor man skulle sparke bolden mellem to stykker træ uden at bruge hænder.[6]

I middelalderen har de spillet noget, der mindede om fodbold, men med andre regelsæt, især på De Britiske Øer. Det første skrevne bevis på fodbold stammer fra 1170, hvor William FitzStephen forklarer om fodbold, hvilket skal hjælpe de unge londonere. Der var meget vold i spillet, der også blev spillet af militærfolk, hvilket fik Edvard 2. af England til at forbyde det i 1314. Det blev fortsat med at blive spillet illegalt.[7]

I Europa fandtes også boldspil som La Soule i Frankrig, der blev spillet på landet, i skove og på baner. Bolden skulle tilbage til et præcist sted, f.eks. et bål. Nogle gange skulle boldens materiale ligge i vand. Det var en hård kamp, og spillerne var besat af at vinde. Et instrument i spillet var en bold lavet af læder, et underliv af en gris med hø, en bold lavet af stof eller træ. Det ældste dokument, der bevidner La Soule er Karl 5. af Frankrigs nedskrivninger fra 3. april 1365, hvor der står præcist: "spillet hjælper med at styrke kroppen". I 1440 forbød en præst fra Tréguier spillet, fordi det var blevet spillet længe før, og enkelte spillere blev truet med bandlysning af kirkefællesskabet og 100 bøder. Folk holdt rigtig meget af spillet i denne periode, og det skulle høste frugten til at afslutte spillet. Middelalderfodbold var spillet på de Britiske Øer og var uden kontrol. Antallet af deltagere var højt, og det var nærmest som en slags krig med vold, dog var dødsfald ikke tilladt. Der har været hypoteser om, at spillet kommer fra det nordlige Frankrig. Nogle har praktiseret spillet under fasten, hvoraf en kendt festival var Ashbourne Shrovetide Football, som blev spillet af engelske folk fra Ashbourne. Folk på holdene var fra forskellige byer og fra río Henmore. Meningen var spillet var at sparke en bold til det modsatte mål, der var en sten, der skulle rammes tre gange ved en sø.[8]

Under det 16. århundrede var der varianter af middelalderfodbold, som blev spillet på britiske kostskoler, hvilket var en del af undervisningen og som blev kontrolleret af skolebestyrelsen.[9] Under det 18. århundrede og 19. århundrede havde de forskellige universiteter forskellige regler. La Soule holdt til 1800-tallet til britisk traditionel folkefodbold, der har været spillet helt tilbage i 1300-tallet. Disse slags boldspil var i perioden 1314 til 1600-tallet dog været voldsommere med dødsfald og skade til følge. Spillene blev derfor mødt af forbud fra myndighederne. Spillene havde heller ingen ensartede regler og heller ikke alle kunne deltage til hver en tid.[10] Spillets udvikling startede muligvis i 1853, da The Football Association blev grundlagt. Meningen med spillet var, at bolden blev drevet mod det udpegede mål, hvilket kunne ske på forskellige måder, lige fra at bruge kæppe til at ride på hest. I 1800-tallet ændrede spillet sig i Storbritannien på de kostskoler, det blev spillet på. På de forskellige kostskoler udvikledes der forskellige regler.[11] I 1863 indkaldte John Cartwright de forskellige kostskoler til Cambridge for at lave et fælles sæt regler. Alle undtagen Rugby-skolen gik ind for at forbud mod at spænde ben og træde på modstanderen, da de mente dette var for farligt. Rugby-skolen grundlagde sin egen Rugby-union, som gik ind for deres egne forslag.[12] Indtil 1880'erne var fodbold en mandesport, da kvindefodbold kom til. Dog blev det betragtet med mild latterliggørelse.[13] Calcio florentino var en populært sport i Italien, og den blev også spillet på nogle engelske kostskoler.

Fodbold blev pga. politiske forhold mellem verdensdelene hurtigt spredt, for hvor man ville slås, ville man også spille fodbold. Spillet udviklede sig mest i Syd- og Mellemeuropa, hvor antallet af tilskuere steg og steg.[14] Briterne bragte spillet til Sydamerika, her udviklede sydamerikanerne deres egen spillestil og overhalede hurtigt europæerne.[15] Den første internationale kamp blev spillet i 1872 mellem England og Skotland i Glasgow. Det internationale fodbold fortsatte, da fodbold kom med i de olympiske lege og det internationale fodboldforbund, FIFA, blev dannet.[16]

I dag[redigér | rediger kildetekst]

I dag er fodbold konstant vokset fra denne tidlige periode og er verdens mest populære sportsgren med mere end 270 millioner aktive spillere. Siden år 2000 har der været verdensmesterskabet for klubhold i fodbold, som skulle spilles på forskellige kontinenter. Der har både været denne og Copa Intercontinental spillet. Siden 2005 har førstnævnte erstattet sidstnævnte og er den største turnering for klubhold.[17][18]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Hansen, s. 15: "Om disse fund på nogen måde kan identificeres med fodbold er imidlertid yderst usikkert."
 2. ^ ""Fútbol" maya de gira en Alemania". BBC World. Arkiveret fra originalen 23. december 2006. Hentet 2. februar 2008.
 3. ^ Hakluyt, Richard (1586). "Voyages in Search of The North-West Passage". University of Adelaide Library Electronic Texts Collection. Kapitel 8. Arkiveret fra originalen 12. oktober 2008.
 4. ^ "Marngrook". Darren Moncrieff, AboriginalFootball.com.au. Arkiveret fra originalen 12. maj 2006.
 5. ^ "América". ExpertFootball.com. Arkiveret fra originalen 8. februar 2008. Hentet 2. februar 2008.
 6. ^ Galeano, Eduardo (februar 2009). "Siglo XXI de España Editores, S. A.". El fútbol a sol y sombra (2ª udgave). Madrid. s. 27. ISBN 978-84-323-1134-5. {{cite book}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp)
 7. ^ "History of Football". The Encyclopedia of British Football. Arkiveret fra originalen 18. oktober 2007. Hentet 29. oktober 2007.
 8. ^ "The History of Ashbourne Shrovetide Football". BBC.co.uk. Arkiveret fra originalen 8. februar 2008. Hentet 31. januar 2008.
 9. ^ Bailey, Steven (1995). "Living Sports History: Football at Winchester, Eton and Harrow" (PDF). Winchester College. Side 6-7. Arkiveret fra originalen (PDF) 28. december 2003. Hentet 9. august 2019.
 10. ^ Hansen, s. 14-5
 11. ^ Hansen, s. 17-8
 12. ^ Hansen, s. 21
 13. ^ Hansen, s. 48
 14. ^ Hansen, s. 51
 15. ^ Hansen, s. 66-7
 16. ^ Hansen, s. 75-6 + 78
 17. ^ "Intercontinental Club Cup". Loris Magnani og Karel Stokkermans, Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation. Arkiveret fra originalen 13. marts 2019. Hentet 21. november 2007.
 18. ^ "Ediciones anteriores - Copa Mundial de Clubes". FIFAs officielle hjemmeside. Arkiveret fra originalen 14. november 2007. Hentet 21. november 2007.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 • Hansen, Jørn: Fodbold – en kort verdenshistorie. 2006. Syddansk Universitetsforlag. ISBN 87-7674-093-5