Spring til indhold

Frederik Engelhardt Boisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frederik Engelhardt Boisen
Personlig information
Født11. februar 1808 Rediger på Wikidata
Vesterborg Sogn, Danmark Rediger på Wikidata
Død17. september 1882 (74 år) Rediger på Wikidata
Frederiksberg, Danmark Rediger på Wikidata
NationalitetDanmark Dansk
FarPeter Outzen Boisen Rediger på Wikidata
SøskendeL.N. Boisen,
Boie Boisen,
Peter Outzen Boisen Rediger på Wikidata
BørnEmil Bojsen,
Peter Bojsen,
Jutta Bojsen-Møller,
Frede Bojsen,
Mix Anker Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseTeolog, præst Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik 'Frits' Engelhardt[1] Boisen, også kaldet Budstikke-Boisen (født 11. februar 1808 i Vesterborg, død 17. september 1882Frederiksberg) var en dansk præst og politiker, søn af biskop P.O. Boisen. Han var gift med norskfødte Eline Boisen og far til Jutta Bojsen-Møller.

Boisens blev 1825 student fra Nykøbing, teologisk kandidat 1830. Som lærer i København var han Grundtvigs stadige tilhører i Frederikskirken og stod i nøje forhold til brødrene P. Chr. og Søren Kierkegaard.

I 1834 blev han kateket i Store Heddinge, i 1837 sognepræst i Skørpinge Sogn. Her i "det hellige land" blev hans præstegård et midtpunkt for de gudelige forsamlingskristne, men efter et besøg hos N.F.S. Grundtvig i 1845 vendte han sig mod det pietistiske hos dem og holdt oplysende foredrag i stedet for som tidligere taler i de gudelige forsamlinger.

Politiker og folkevækker

[redigér | rediger kildetekst]

Han var medlem af den grundlovgivende rigsforsamling og 1849 medlem af Folketinget, men 1850 nedlagde han sit mandat, da han blev kaldt til sognepræst for Vilstrup ved Haderslev. Herfra arbejdede han på kristelig og folkelig at fremme det danske åndsliv i Sønderjylland, i hvilket øjemed han begyndte udgivelsen af "Budstikken", et folkeskrift til oplysning og opbyggelse, der udkom til 1879. Da han i 1859 blev forflyttet til StegeMøn, blev der holdt en afskedsfest for ham i Haderslev, til hvilken Edvard Lembcke skrev "Vort Modersmaal er dejligt!". I og fra Stege virkede han for kristenlivets trivsel, men politikken optog ham også meget. Han var ivrig venstremand, og 1866 stemte han som medlem af Landstinget mod grundlovsændringen.

Afsked som præst

[redigér | rediger kildetekst]

I 1881 tog han sin afsked som præst.

Begavet og ildfuld

[redigér | rediger kildetekst]

Han var en rigt begavet prædikant og taler, ildfuld og begejstret for, hvad han anså for ret.[2]

  1. ^ Ikke entydig stavemåde: Engelhart/Engelhardt.
  2. ^ Salmonsens konversationsleksikon Arkiveret 12. februar 2011 hos Wayback MachineProjekt Runeberg

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.
Spire
Denne religionsrelaterede biografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Spire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.