Frederik Cilius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frederik Cilius
Født 12. marts 1986 (33 år)
Sønderborg
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, skuespiller, musikerRediger på Wikidata
Kendt for Den Korte Radioavis
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Frederik Cilius Jørgensen (født 12. marts 1986 i Sønderborg) er en dansk satiriker, skuespiller og uddannet klarinettist, der især er kendt for at besidde rollen som Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm i henholdsvis Den Korte RadioavisRadio24syv og Den2RadioavisDen2Radio.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Frederik Cilius Jørgensen er uddannet klarinettist fra Det Jyske Musikkonservatorium og Jacobs School of Music ved Indiana University Bloomington og arbejder med satire.

Radio[redigér | redigér wikikode]

I 2011 blev han optaget på DR's Talenthold og dannede med sine kolleger Satans Bryggers, der lavede programmer og indslag til den nu nedlagte radiostation DR Mama. Programmet Den Slukkede Mikrofon blev Frederik Cilius' debut på DR P2, kanal for klassisk musik.[1] Her var han først vært sammen med Rie Koch, inden han fik sit eget program Cilius-Patruljen, hvor han havde forskellige unge musikere som gæster.[2] I DR-regi har han senest lavet programmet Taktløs på P2 sammen med Allan Gravgaard Madsen.[3] Frederik Cilius vandt sammen med Rasmus Bruun prisen for "Årets Nyskabelse" ved Prix Radio 2013 for programmet Damernes MagazineRadio 24syv. I sommeren 2014 lavede de to programmet Antidemokratisk Festival. I februar 2015 begyndte de at lave satireprogrammet Den Korte Radioavis, hvor Cilius spiller seniorkorrespondent Kirsten Birgit. Ved Prix Radio 2015 vandt programmet tre priser: 'Årets Nyskabelse', 'Årets Satire' og 'Årets Radioprogram'.[4]

Tv[redigér | redigér wikikode]

Med sketchshowet Kolonien i 2012 fik Frederik Cilius Jørgensen sin tv-debut, blandt andet i roller som journalisten Finn i indslaget "Finn Fes Forbi" og korrespondenten i sketchen "Sønderjysk Topmøde". Showet havde premiere på DR HD, det senere DR3, og blev sendt i 15 afsnit. Sammen med Rasmus Bruun og Christian Trangbæk skrev og spillede Cilius med i to sæsoner af Go' Lorte Weekend, et sketchshow for børn sendt fra 2013 på DR Ultra. De tre har videreført samarbejdet i programmet Skråt op på 3. til DR Ultra i 2015. Desuden optræder han som holdkaptajn i 'Den klassiske Musikquiz' på DR K.

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm[redigér | redigér wikikode]

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm er en fiktiv person (efter egne oplysninger født 12. februar 1952[5]), der optræder som seniorkorrespondent på Radio24syv og kulturanmelder på Politiken.[6]

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fik sit folkelige gennembrud i Danmark som seniorkorrespondent og nyhedsoplæser i Den Korte RadioavisRadio24syv, et dagligt nyhedsprogram lanceret i februar 2015.[6] Kirsten Birgit er ikke en traditionel dansk korrespondent, men læner sig mere op ad den amerikanske tradition for værter med holdninger. Ifølge Information har Kirsten Birgit "med egne ord påtaget sig en opdragende rolle her i samfundet. Hun er ikke for fin til at pege på de forhutlede mavetaskebærende almindelige danskere, der fornedrer kunsten med deres tilstedeværelse."[7] Kirsten Birgit ryger Gauloises-cigaretter uden filter.[8] Hun afslog at være telefonindsamler i indsamlingsshowet Knæk Cancer, da det ikke var muligt at ryge under indsamlingen.[9]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men dens kilder er uklare, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Frederik Cilius kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.