Den Korte Radioavis

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den Korte Radioavis
Fakta
Andre navne Den Korte
Varighed 55 minutter
Oprindelsesland Danmark
Sprog Dansk
Medvirkende
Udsendt
Radiostation Radio24syv
Første udsendelse februar 2015
Sidste udsendelse 31. oktober 2019
Produktion
Skabt af

Den Korte Radioavis var et satirisk radioprogram, der blev sendt fem gange ugentligt på Radio24syv[1] i perioden februar 2015 til december 2017[kilde mangler] og igen fra februar 2019[kilde mangler] indtil Radio24syvs lukning den 31. oktober 2019.[2] Programmets centrale karakterer er seniorkorrespondenten Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm spillet af Frederik Cilius og en fiktionalisering af satirikeren Rasmus Bruun, der spilles af samme.[1]

Form[redigér | rediger kildetekst]

I programmets univers er lytterne kun med, når den fiktive journalist Kirsten Birgit oplæser de tre-fire minutter lange radioaviser, der sendes med omtrent 15 minutters mellemrum. Disse radioaviser begynder med at citere rigtige nyheder og glider derefter over i fake news i form af yderligere kommentarer personer centralt i nyhederne efter sigende skulle have udtalt til Den Korte Radioavis. Virkelighedens lyttere er en flue på væggen i studiet mellem radioaviserne, når Kirsten Birgit og nyhedsredaktøren Rasmus Bruun afholder redaktionsmøder, fører private samtaler og ringer op til diverse politikere og mediepersoner.[3] Formattet i programmet bliver aldrig forklaret og der er op til lytteren selv at gennemskue formatet.

Karakterer[redigér | rediger kildetekst]

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm[redigér | rediger kildetekst]

Kirsten Birgit spillet af Frederik CIllius er født i Søften, nord for Aarhus i 1952, til far, Jens Birgit og mor, Karen Birgit. Hendes mor døde under fødslen og Kirsten Birgit voksede derfor op sammen med sin far, hestehandler Jens Birgit på dennes gård. I dag er gården revet ned, for at gøre plads til en rampe til motorvej E45.

Hun gik i folkeskole på lilleskolen hvor hun var klassens sjove pige og var den første som havde en banan med i skolen. Herefter startede hun gymnasiet på Aarhus Katedralskole i 1965 som kun 13-årig da hun havde sprunget to klasser over. Derefter blev hun uddannet pga. journalist og i sit virke som journalist har hun arbejdet for Århus Stiftstidende og DR.

Kirsten Birgit dækkede i 90'erne både borgerkrigen i Rwanda og Tjetjenienskrigen hvorfra hun skrev rejsebreve, begge krige havde alvorlige konsekvenser for hendes privatliv. Begivenhedernes brutalitet medvirkede til at Kirsten Birgit efter eget udsagn knækkede og derfor måtte trække sig fra offentligheden. Som led i sin genoptræning var Kirsten Birgit til onanikursus hos den amerikanske sexolog Betty Dodson. Derfor var Kirsten Birgit i New York på 11. september 2001, men sov igennem tvillingetårnenes fald. På baggrund af hendes læsebreve fra Rwanda og Tjetjenienskrigen blev hun tilbuddet jobbet som seniorkorrespondent på Radio24syv hvor hun I februar 2015 vendte tilbage til det journalistiske arbejde, da hun sammen med nyhedsredaktør Rasmus Bruun blev vært på radioprogrammet Den Korte Radioavis og senere kulturanmelder på Politiken. Kirsten Birgit har også siden sit gennembrud på radio24syv udgivet en nytårstale siden 2015.

Kirsten Birgit er ikke bare vidende og dannet og hun er god til at bruge alle midler til at vinde en diskussion også er hun en lynende intelligent psykopat med et stort retorisk overskud. Kirsten Birgit er utrolig produktiv og desuden ikke i tvivl om sine egne evner og sin egen seksualitet og den effekt hun har på mænd og kvinder såsom Allan Olsen og Anne Linnet. Desuden lever hun i fornægtelse over sine egne mangler. Karakteren er opfundet af Mads Brügger og Frederik Cilius var i første omgang modstander af at skulle spille en kvinde men endte med at gå med til det. Karakteren er inspireret af ældre danske kvindelige journalist såsom Mette Fugl, Lone Kühlmann og Ulla Terkelsen. [4]

Rasmus Bruun[redigér | rediger kildetekst]

Rasmus Bruun spillet af samme er Kirsten Birgits modspil, eller mangel derpå som der på Den Korte Radioavis har job som nyhedsredaktør. Han er en vattet djøfiseret mellemleder som ikke tænker selvstændigt, men får sin mening fra medierne og går utroligt meget op i kernelytteren og new public management desuden er han en stor støtte af Alternativet. Rasmus Bruun har et retorisk underskud, han har meget svært ved at formulere en sætning både pga. hans manglende talegave, hans frygt for støde diverse grupperinger og fordi han bliver overrumplet af Kirsten Birgit. Karakteren Rasmus Bruun viser det mest middelmådige ved mediebranchen. På den måde formår Den Korte Radioavis både at agere som mediesatire og samfundssatire.

Karakteren har mange af de samme livsomstændigheder som den ægte Rasmus Bruun de er begge familiefædre og Rasmus’ sande familie er også den familie han har i sit satiriske liv. På trods af dette har makkerparret udtalt at Kirsten Birgit er tættere på Frederik Cilius end Bruun er på sin satiriske navnebror.[4]

Speaker Allan[redigér | rediger kildetekst]

Speaker Allan spillet af Allan Gravgaard Madsen født 26. maj 1984, er speaker på Den Korte Radioavis. I begyndelsen var Allan kun med når han skulle indtale speaks, men efterhånden er han blevet en mere omfattende figur. Allan er søn af sangeren Allan Olsen og en servitrice på Cirkuskroen i Aarhus. Allan er uintelegent, har en manglende situationsfornemmelse og har ikke styr på sin egen økonomi. Denne kombination fører ofte til at han er besværlig at arbejde sammen med. I begyndelsen var Allan kun med når han skulle indtale speaks, men efterhånden er han blevet en mere omfattende figur.

Zissel[redigér | rediger kildetekst]

Zissel, spillet af Zissel Astrid Kjertum-Mohr er teknikkeren og assistenten på Den Korte Radioavis. Hun agere ofte som den afgørende stemme når Rasmus og Kirsten er uenige og tager som regl Kirstens parti. Zissel virker som udgangspunkt som værende stille og konfliksky, men dette viser sig bare at være en facade da der er hende som søger for at de kun skal sende ugenligt når programmet overgår til Den Korte Weekendavis og da hun blackmailer Rasmus i forsøget på at få hendes eget krimimagisin.

Nina[redigér | rediger kildetekst]

den 5. febuar 2019 blev det anonceret at Den Korte Radioavis søgte en ny Zissel og valget faldt på Nina spillet af Nina Ahrenkiel. Nina blev efter Zissel teknikkeren og assistenten på Den Korte Radioavis. Ligesom Zissel agere NIna ofte som den afgørende stemme når Rasmus og Kirsten er uenige og ligesom Zissel tager NIna som regl Kirstens parti. Nina er i modsætning til Zissel ikke stille og konfliksky, dog bliver hun ofte også overrumplet af Kirsten Birgit som blandt andet får hende til at remodel hendes hus.

Yderligere karakterer[redigér | rediger kildetekst]

Foruden hovedpersonerne på redaktionen. Indgår flere personer i en satirisk udgave af dem selv i flere afsnit

Indslag[redigér | rediger kildetekst]

Kulturkanylen[redigér | rediger kildetekst]

I april 2015 udkom tre af Kirsten Birgits satiriske kulturanmeldelser på Dagbladet Politikens bagside under rubrikken Kulturkanylen.[5][6][7] Der var tale om anmeldelser af dukketeaterforestillingen JernringBådteatret i Nyhavn,[8] operaen Saul og David i Operaen på Holmen[9][10] og udstillingen Forcefield Chamber i Institut for Samtidskunst i København.[11][12] I september samme år udkom to nye kulturkanyler i avisen; anmeldelser af tv-serien Fucking fornuftig[13] og Miley Cyrus-albummet Miley Cyrus and her Dead Petz.[14] De i Politiken udkomne anmeldelser og adskillige andre blev oplæst i programmet, hvor Kulturkanylen var et tilbagevendende indslag.[kilde mangler] I indslaget blev Gustav Mahlers 6. symphoni 2. stas brugt som underlæg.

Satirsdag[redigér | rediger kildetekst]

Satirsdag er et fast satireindslag som kommer hver tirsdag i Den Korte Radioavis efter en nyhedsudsendelse. Det er et metalag idet Kirsten Birgit og Rasmus Bruun ikke selv ved at de er figurer der allerede medvirker i et satire program. Satirsdag består af et indslag som kan være et af flere gentagne formater.

Helt hen i vejret[redigér | rediger kildetekst]

I formatet helt hen i vejret kommer der endnu et metalag idet indslaget er en parodi på satireprogrammet selvsving. I dette indslag laver opstiller Kirsten Birgit en situation hvori politiske figurer, som hende og Bruun parodiere, diskutere et emne på baggrund af noget politisk relevant i medierne og som ofte bygger på manglende/fejlsluttende logik. Punchlinen er så altid at en indsparker til sidst at situationen/discussionen er “helt hen i vejret”. Kirsten Birgit mener selv hun er kvinden med de tusind stemmer der kan lyde som alle og at Rasmus skal arbejde på sit stemmeskuespil arbejde. Dette er på trods af at Kirsten altid lyder helt ens lige meget hvem hun parodiere og Rasmus rent faktisk laver forskellige stemmer.   Kirstens manglende evner til at lave flere stemmer er en parodi på Lars le Dous’ manglede stemmeskuespils evner.[4]

Jydewoman[redigér | rediger kildetekst]

I jydewoman laver Rasmus Bruun grin med folk fra Jylland på baggrund af deres manglende viden eller dannelse. Det sker ved at han stiller jydewoman spillet af Kirsten Birgit et spørgsmål hvortil hun kommer med et meget dumt svar. Indslaget er egentligt en satire over Rasmus Bruuns manglende viden for hvordan verden er udenfor København.

Bim og Bum[redigér | rediger kildetekst]

I Bim og Bum følger vi to personer på kanten af samfundet som har en samtale som munder ud i et ordspil på noget nyhedsrelavant.

Kære Dagbog[redigér | rediger kildetekst]

I indslaget kære dagbog har Kirsten Birgit fået fat i en nyhedsrelevant kendt persons dagbog som hun læser op i radioen. Dagbogen er opdigtet og afbilleder dagbogskriveren som værende ude af stand til at se problemerne med den situation som har fået nyhederes søgelys over på dem. Desuden får lytteren afvide at dagbogskriverens livret er sushi. Under oplæsningen spilles Timernes Dans af Amilcare Ponchielli som underlæg.

Podcasts[redigér | rediger kildetekst]

I Den Korte Radioavis besluttede Kirsten Birgit at hende og Rasmus skulle med på podcast bølgen. Det bestod i at der blev lavet to podcast først en podcast ved navnet Jamen, det er jo mageløst i programbeskrivelsen står der at Kirsten og Rasmus snakker om løst og fast som de lod som om var sponsoreret af Skjold Burne dog kunne de tydeligvis ikke lide de vine de smagte i programmet[15]. Efterfølgende lavede de podcasten Vi har aben som I den Korte Radioavis' univers blev lavet i samarbejde med København Zoo[16]. I Den Korte Radioavis fik man indsigt i at programmerne blev planlagt og at det blev optaget på en gammel båndoptager og man så at programmerne var forudplanlagte og absolut ikke spontane. Ud over at man kunne høre programmerne blive planlagt og indspillet blev de også udgivet seperat[15][16]. Disse podcast gør grin med de sponsorede influencers.

Føljetoner[redigér | rediger kildetekst]

Se Europa og dø[redigér | rediger kildetekst]

I sommeren 2016 lavede Cilius og Brunn et ugentligt program, hvor Kirsten Birgit og Rasmus Bruun rejser rundt og ser Europa. Præmissen for programmet er at få set det europæiske kontinents kultur, før det er for sent. Kirsten mener den europæiske kultur vil forsvinde efterhånden som der kommer flere arabere til Europa i forbindelse med flygtningekrisen. På rejsen besøger Kirsten Birgit og Rasmus Bruun Reichsparteitagsgelände i Nürnberg, Sigmaringen, hunden Falcor fra Michael Endes Den Uendelige Historie. Mussolinis husarrest ved Gardasøen, Firenze, Paris og Bruxelles.[17]

Mit livs sexferie[redigér | rediger kildetekst]

I sommeren 2017 lavede holdet bag Den Korte Radioavis endnu et sommerprogram. Programmets præmis er, at Bruun er blevet bedt om at tilrettelægge en række dokumentarprogrammer om hvide kvinder, der holder sexferie på Jamaica, og at Kirsten Birgit rejser med Bruun til Jamaica for at hjælpe med opgaven. Under rejsen besøger Bruun og Kirsten Birgit Ian Flemings hus, kommer ombord på Nordkaperen og får tilfredsstillet deres seksuelle lyster.[18]

Arbejdsform[redigér | rediger kildetekst]

I begyndelsen af Den Korte Radioavis mødte Cilius og Bruun ind klokken 6 om morgenen før de fik to skribenter på programmet I februar 2016, hvorefter de mødte ind klokken 8.[19] Arbejdsprocessen gik med at finde nyheder og tilskrive dem til programmet og at finde obskure nyheder fra lokalaviser. Arbejdet var inddelt efter emner så de to skribenter, Cilius og Bruun havde hvert sit emne at finde nyheder indenfor. Cilius og Bruun ville læse hinandens nyheder igennem inden de gik live, men de havde ikke læst nyhederne skrevet af deres skribenter før programmet gik i gang, hvilket kunne medføre at Kirsten og Rasmus begyndte at grine under programmet og der kom "en spurvsenderen". Holdet ville normalt skrive til 11:15 hvorefter de vil snakke sammen om hvad der skulle ske og hvem der skulle mene hvad i perioderne mellem nyhederne. I disse samtaler blev der ikke snakker om specifikke pointer, men emner der skal tales om så resten af programmet var stort set improvisation. Programmet bliver desuden influeret af diverse værter på Radio24syv som brugte programmet til at læsse af med deres frustrationer som der blev Kirsten Birgits frustrationer. Dette medvirker til Kirsten Birgits intellekt da hun dermed bliver en kulmination af diverse mennesker med forskellige kompetencer på Radio24syv f.eks. blev Lau Svenssen fra Millionærklubben(Finansprogram på Radio24syv) brugt når Kirsten snakkede om OW Bunker sagen. I starten af programmet forsøgte Cilius og Bruun at få citater til deres fake-news fra relevante personer i mediebilledet, men dette viste sig at være for besværligt og ikke specielt sjovt og de valgte derfor selv at finde på citaterne og sige de var udtalt til Den Korte Radioavis. Der blev på Den Korte Radioavis arbejdet ud fra det princip at de har nogle referencer og nogle gange forstår folk dem ikke, men de vil hellere have det sådan end at fordumme programmet så alle kan være med.[4]

Troldehæren[redigér | rediger kildetekst]

Under kampagnen op til Folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015 dannede Kirsten Birgit en såkaldt troldehær, som skulle yde støtte for Kirsten Birgits nej-kampagne op til afstemningen. Disse internettrolde fungerede sidenhen som et onlinetæskehold for Den Korte Radioavis mod personer eller sager på befaling af Kirsten Birgit. Kirsten Birgit har udstedt ordrer til troldehæren ved flere lejligheder, eksempelvis i forbindelse med Bertel Haarders online Danmarkskanonafstemning i 2016[20] og forsøget på at genvælge Anna Mee Allerslev, efter at hun havde trukket sit kandidatur til kommunalvalget i 2017. Troldehæren beskriver sig selv som "samtidens mest effektive værn mod den politiske virkelighed, der hersker i landet".[21] Det vides ikke præcist, hvor stor en effekt troldehæren har haft, men slutmålet er blevet opnået i flere tilfælde.[22][23]

Kontroverser[redigér | rediger kildetekst]

Afbrudt Hvem vil være millionær-optagelse[redigér | rediger kildetekst]

I september 2016 var Cilius og Bruun deltagerne til en optagelse af underholdningsprogrammet Hvem vil være millionær. De havde valgt, at deres gevinst skulle gå til Kræftens Bekæmpelse, efter de fik at vide, at de ikke måtte donere pengene til Storebæltsforbindelsen. Cilius og Bruun havde fået den idé, at de undervejs ville lave en joke, der bestod i, at Den Korte Radioavis-karakteren Speaker-Allan tog telefonen, når Mads Brügger skulle ringes op ved brug af Ring til en ven-livlinen. I Den Korte Radioavis' univers er Speaker-Allan en figur, der har for vane at dukke op på besynderlige tidspunkter. Cilius og Bruun vælger undervejs at benytte livlinen, men da Speaker-Allan tager telefonen, bliver hele programmet lukket ned. Det viste sig, at Speaker-Allan opholdt sig i bygningen, og TV2 havde derfor fået mistanke om snyd. Ifølge Cilius troede produktionen, at Mads Brügger var ved at lave en dokumentar om, hvor nemt det er at snyde i Hvem vil være millionær. Programmet blev aldrig sendt på tv, og det er første gang i programmets historie, at deltagere har fået programmet til at lukke ned under optagelserne.[24]

De må lave al det sjov, de vil. Men det duer ikke, hvis seerne er i tvivl om, om det, der sker i programmet, er rigtigt eller sandt.
 
— Vært på Hvem vil være millionær, Hans Pilgaard[25]

Erling Jepsen-parodi[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af 2016 og starten af 2017 foreslog forfatter Erling Jepsen over for Mikael Bertelsen, som var programchef på Radio24syv, at Jepsen selv og radiovært Iben Maria Zeuthen kunne lave en sexbrevkasse på Radio24syv. Programmet blev ikke til noget, men i stedet opstod der i Den Korte Radioavis en parodi af programforslaget kaldet Kunsten at komme i kor – en reference til Jepsens delvist selvbiografiske roman, Kunsten at græde i kor. I indslaget spillede Zeuthen sig selv, mens Jepsen blev parodieret. Jepsen ringer eksempelvis ind og spørger, hvad Zeuthen har på og fantaserer også om at stikke en selfiestang op under hendes nederdel og tage et billede, han kan ligge og kigge på. Jepsen klagede til Radio24syv i marts 2017, men var usikker på om han skulle være trist eller smigret. Det store problem lå i, at det kunne være svært at høre forskel på parodien og den ægte vare. En jurist fra Dansk Forfatterforening udtalte om indslagene, at de "strejfer det injurierende og ligner mobning".[26]

Indslag til Danmarks Indsamling 2018[redigér | rediger kildetekst]

I forbindelse med DRs Danmarks Indsamling-show i februar 2018, der ville sætte fokus på "verdens hjemløse børn", indvilligede Cilius og Bruun i at bidrage med et kort videoindslag.[27] Cilius og Bruun, der regnede med frie tøjler, holdt et møde med produktionsselskabet bag indsamlingen for at drøfte ideer til indslaget.[27] Konceptet udviklede sig til, at Kirsten Birgit skal teste, hvor langt Bruuns figur vil strække sig for at hjælpe de nødlidende.[27] Bruun skal som en del af testen give et blowjob til et sort barn, mens Kirsten Birgit instruerer ham og til sidst ender med selv at demonstrere.[27] Det viste sig, at idéen var for kontroversiel til at få grønt lys, og Cilius og Bruun foreslog derfor et andet indslag.[27] I det nye indslag foreslår Bruuns figur over for Kirsten Birgit, at overskuddet fra en af duoens liveshows kan gå til indsamlingen.[27] Dette udløser en vred monolog fra Kirsten Birgit, som blandt andet bemærker, at Helle Thorning-Schmidt får to en halv millioner kroner i årsløn som chef i Red Barnet.[27] DR forlangte, at bemærkningen om Thorning-Schmidt blev klippet ud af det ellers færdigproducerede indslag, da DR ikke mente, at Thorning-Schmidt som chef for Save the Children International havde noget med indsamlingen at gøre.[27] Cilius og Bruun var dog overbeviste om, at Thorning-Schmidt ville modtage nogle penge fra indsamlingen via paraplyorganisationen, hvis navn desuden optrådte under Red Barnets logo på indsamlingens hjemmeside.[27] Indslaget blev aldrig vist, da det blev en principsag for Cilius og Bruun at beholde bemærkningen.[27]

De vil gerne have, at vi tager pis på Lise Rønne og Christian Degn – men hvorfor må Helle Thorning ikke ryge under bussen? Så det bliver hårdt mod hårdt, og vi siger, 'I skal ikke vise den film, medmindre Helle Thorning er med.'
 
— Frederik Cilius, Soundvenue[27]

Henrik Sass-kontrovers[redigér | rediger kildetekst]

I udsendelsen den 6. juni 2019 talte Kirsten Birgit og Bruun om Henrik Sass Larsens (S) fravær fra folketingsvalget i 2019. På et tidspunkt påstod programassistenten, at Sass Larsen var i et forhold med den tidligere DSU-formand Alexander Grandt Petersen.[28] Kort efter denne episode meldte Sass sig syg på baggrund af, hvordan han var blevet behandlet i medierne.[29] Denne tilbagetrækning gav stor opmærksomhed til udtalelserne i Den Korte Radioavis og det endte med, at Alexander Grandt fik en undskyldning fra Radio24syv.[30] Dog mente hverken stations administrerende direktør Jørgen Ramskov eller programchef Mads Brügger, at der ellers var noget i vejen med udtalelserne i Den Korte Radioavis, da der var tale om satire.[31][32] Sass' sygemelding fik ikke påstandene om hans sexliv til at ophøre i programmet, og i stedet blev der bygget videre på historien, som blandt andet kom til at inkludere Nicolai Wammen og fænomenet chemsex.[33] Sagen om Sass Larsens sygemelding kom i kølvandet på en skandale, som Sass havde været indblandet i tidligere på året på baggrund af indtjeninger fra møder med Statsrevisorerne, han ikke var mødt op til.[34][35] Bruun udtalte senere, at de ikke mobbede Sass Larsen nok i programmet.[36] Sass Larsen fik aldrig en undskyldning på baggrund af episoden, og den 18. september trådte han tilbage som folketingsmedlem til fordel for stillingen som administrerende direktør i brancheforeningen for virksomhedsinvestorer i Danmark.[37]

Øvrige kontroverser[redigér | rediger kildetekst]

Den 1. april 2019 lavede Kirsten Birgit en aprilsnar på daværende folketingsmedlem Pia Adelsteen (DF). I et telefonopkald udgav Kirsten Birgit sig for at være fra politiet og fortalte, at en lastbil var kørt gennem Adelsteen og Kim Christiansens beværtning, A'porta. Kirsten Birgit fortalte videre, at det havde resulteret i et dødsfald. Adelsteen meldte Radio24syv til politiet på baggrund af aprilsnaren.[38] Aprilsnaren kom på baggrund af et kritiseret forslag om en omfartsvej ved Mariager som Christiansen var fortaler for.[39]

I april 2019 begyndte flere kendte at dele deres psykiske lidelser under hastagget brydtabuet.[40] Dette fik Kirsten Birgit til at tweete "Hej! Jeg hedder Kirsten Birgit og jeg har en ukendt kollega der er seksuelt frustreret. Han er ligeledes historieløs og har også indlæringsvanskeligheder - muligvis ADHD. #brydtabuet #duerikkealene #sejdame."[41] Dette fik imidlertid flere twitterbrugere til tasterne som mente at det ikke var i orden at gøre grin med folks psykiske lidelser.[42]

Den 17. marts 2020 berettede Kirsten Birgit i Den Korte CoronAvis om arbejdet med at tømme dødsboet efterladt af Karen Thisted, der var død to dage forinden.[43] Det fiktive indslag blev kritiseret af flere mediepersoner, heriblandt debattør Ditte Giese,[43] journalist Mette Fugl[44] og designer Jim Lyngvild,[43] der fandt det usmageligt at lave satire over Thisted så kort tid efter hendes død.[43] Bruun var overrasket over kritikken og forklarede indslaget med, at Thisted og Kirsten Birgit var veninder i programmets univers, og at det derfor var naturligt at behandle Thisteds død.[44]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Anmeldelser[redigér | rediger kildetekst]

I april 2015 fik programmet en positiv anmeldelse i Dagbladet Information, hvis anmelder kaldte programmet for "det skarpeste og skæggeste bud [...] på en kvalificeret dækning af nyhedsdækningens tåbeligheder."[45] I foråret 2018 blev programmet optaget i Informations humorkanon[46] sammen med programmer som Casper & Mandrilaftalen[47] og De uaktuelle nyheder.[48]

Priser[redigér | rediger kildetekst]

2019

2018

 • Prix Radio – 'Årets Satire'[50]

2017

2016

2015

 • Prix Radio – 'Årets Radioprogram', 'Årets Satire' og 'Årets Nyskabelse'[58][59]

Relaterede produktioner[redigér | rediger kildetekst]

Udsendelser[redigér | rediger kildetekst]

Den Korte Weekendavis[redigér | rediger kildetekst]

I december 2017 blev det bekendtgjort, at programmet ville skifte navn til Den Korte Weekendavis og blive reduceret til én ugentlig udsendelse, som imidlertid varede 110 minutter.[60] Dette stod på i 2018, men i 2019 opstod Den Korte Radioavis igen.

Den2radioavis[redigér | rediger kildetekst]

Efter at have sendt Den Korte Radioavis og Den Korte Weekendavis på Radio24syv i tre år, annoncerede Kirsten Birgit på Twitter, at hun og programmet ville gå over til stationen den2radio og sende under navnet Den2radioavis.[61] Dette betød, at programmet igen sendte fem ugentlige udsendelser af 55 minutters varighed. Samarbejdet med den2radio varede dog kun fra den 10. til den 18. september 2018,[62] hvorefter Den Korte Radioavis igen blev sendt i fem ugentlige udsendelser på Radio24syv.[63] Rykket fra Radio24syv og tilbage har nok været et mediestunt for at annoncere, at de igen sendte fem gange ugentligt.[kilde mangler]

Den Korte CoronAvis[redigér | rediger kildetekst]

Efter at Radio24syv lukkede i 2019, genopstod Den Korte Radioavis under coronakrisen i form af podcasten Den Korte CoronAvis. I Den Korte CoronAvis blev der rapporteret coronarelaterede nyheder bag en betalingsmur, som de faktiske lyttere dog fik indsigt i, da Kirsten Birgit og Bruun drøfter nyhederne efter de udsendte radioaviser. Podcasten blev produceret af Cilius og Bruun alene.[64] Første program blev sendt den 17. marts 2020 og sidste program den 12. februar 2021.[65]

Den Korte Podcast[redigér | rediger kildetekst]

Den 28. juni 2021 blev det annonceret at der ville udkomme en ugentlig podcast kaldet den korte podcast. Der udkom en teaser samme dag hvori Kirsten Birgit var blevet redigeret ind i en episode af Mads & A-holdet og gav sit besyv med til de opstillede dilemmaer. Den følgende dag 29. juni 2021 udkom første episode af Den Korte Podcast.[66]

Teaterforestillinger[redigér | rediger kildetekst]

Det Skide Show[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Det Skide Show

I foråret 2018 turnerede Cilius og Bruun med liveshowet Det Skide Show, der udsprang af radioprogrammet.[67] Forestillingen havde premiere den 1. marts på Bremen Teater i København og spillede senere på måneden i Odense og Aarhus.[68] Der er planlagt særforestillinger i Skuespilhuset 14.-16. juni.[69]

Forestillingen fik en blandet modtagelse; anmeldelserne rangerede fra bund- til topkarakter.[70] Forestillingen blev beskrevet som "en selvfed teaterfuser" af Ekstra Bladets anmelder, der tildelte den to ud af seks stjerner,[70][71] mens BTs anmelder Morten Buckhøj tildelte den fem ud af seks stjerner og betegnede den som "ordekvilibristisk satirekomik på aller-allerhøjeste plan."[70][72] Dagbladet Informations anmelder beskrev showet som gennemført og velkomponeret, men bemærkede, at det "skal passe på med ikke at blive alt for skridsikkert sjovt for de faste fans."[73] Weekendavisens kulturredaktør, Synne Rifbjerg, kaldte showet "genialt" og roste det for dets "begavede, sprogligt musikalske cocktail af litteratur, politik, teater og satanisk satire."[70]

Sommeren på Birgitø[redigér | rediger kildetekst]

Cilius og Bruun annoncerede i 2019, at forestillingen Sommeren på Birgitø ville få premiere på Bremen Teater i foråret 2020.[74] Showet foregår i en ikke så fjern fremtid, hvori Kirsten Birgit har fået nok af det danske samfund og har taget permanent resident på Birgitø (En fiktiv ø hun har arvet fra sin far som der i sin tid har vundet den i et spil mousel). I forstillingen for Kirsten Birgit så besøg af den gamle ven Rasmus Brunn.[75]

Cilius og Brunn har sagt at de til denne optræden havde givet dem selv det benspænd at forstillingen ikke måtte indeholde nogen metalag. [75]

Efter få ugers spilletid blev showet dog sat på stand-by grundet coronapandemien, og endelig udskudt til juni 2021.

Bogudgivelser[redigér | rediger kildetekst]

Hertil – og ikke længere[redigér | rediger kildetekst]

Den 6. november 2019 blev bogen Hertil – og ikke længere: Om ytringsfrihedens og satirens grænser udgivet. I Den Korte Radioavis' univers er bogen skrevet af Kirsten Birgit i en febersved – dog er bogen i virkeligheden skrevet af en af tekstforfatterne på Den Korte Radioavis.[76] Bogen fik to hjerter i Politiken, som skrev, at Kirsten Birgit er markant bedre til at udøve satire end til at analysere den[77] og én stjerne i Berlingske, hvori bogen blev beskrevet som stort set uforståelig for andre end fans.[78] Ifølge Cillius og Brunn fik forfatteren dog også besked på at skrive en dårlig bog.[76] Bogen udkom på baggrund af, at holdet bag Den Korte Radioavis var blevet kritiseret for at have krydset grænsen mellem satire og mobning på baggrund af Henrik Sass Larsen-kontroversen.[79][80] Hertil – og ikke længere kan dermed ses som en reaktion på disse kommentarer.

Det har jeg altid sagt[redigér | rediger kildetekst]

Den 5. marts 2020 blev biografien Det har jeg altid sagt udgivet. I bogen, der skal forestille at foregå i år 2023, forsøger Bruun at afdække Kirsten Birgits liv gennem samtaler med hende på fiktive Birgitø. Ligesom det var tilfældet med bogen Hertil - og ikke længere, er bogen skrevet af en af tekstforfatterne på Den Korte Radioavis.[76] Bogen indeholder flere kendte anekdokter fra radioprogrammet, og derudover fortæller Kirsten Birgit flere nye anekdoter fra sit liv. Undervejs får læseren også indsigt i Bruuns tanker. Bogen fik to stjerner af Berlingske, der kaldte biografien langtrukken og usjov.[81] Litteratursiden skrev imidlertid, at bogen, ligesom Kirsten Birgit, er voldsomt underholdende, tåkrummende og bizar.[82]

Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Cilius og Bruun modtog prisen "for radioprogrammet 'Den Korte Radioavis' på Radio24syv."[53]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b "Den Korte Radioavis". Radio24syv. 2015-03-16. Arkiveret fra originalen 16. marts 2015. Hentet 17. maj 2018.
 2. ^ "Radio24syvs lyttere klapper Den Korte Radioavis ud". TV 2. 31. oktober 2019. Arkiveret fra originalen 31. oktober 2019. Hentet 31. oktober 2019.
 3. ^ Stilling, Oliver (2015-03-11). "I 'Den Korte Radioavis' kan Kirsten Birgit kalde folk for idioter". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 4. ^ a b c d "Sangilds Samtaler om Satire #12 – Den Korte Radioavis | Lytbare podcasts". Arkiveret fra originalen 29. juni 2017. Hentet 1. september 2020.
 5. ^ Stilling, Oliver (2015-04-15). "Bagsiden bringer Kirsten Birgits kulturanmeldelser". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 14 (Bagsiden; 1. sektion). De næste uger bringer vi Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms kulturkanyler, så hun bare kan læse dem op fra Bagsiden, når hun er i radioen.
 6. ^ Stilling, Oliver (2015-04-29). "Nu evaluerer vi". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 16 (Bagsiden; 1. sektion). I morgen bringer Bagsiden Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholms Kulturkanyle for tredje og måske sidste gang.
 7. ^ Stilling, Oliver (2015-04-30). "Hvorfor må Kirsten Birgit fylde så meget?". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 20 (Bagsiden; 1. sektion).
 8. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-04-16). "'Jernring' i ørerne og træsmag i røven". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 14 (Bagsiden; 1. sektion). Arkiveret fra originalen 19. maj 2018. Hentet 19. maj 2018.
 9. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-04-23). "Opera om den geopolitiske dårekiste er helt impotent". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 19. maj 2018. Hentet 19. maj 2018.
 10. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-04-23). "Ton rent flag, tak!". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 16 (Bagsiden; 1. sektion).
 11. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-04-30). "Cyberverdenens kartograf viser vej til et veritabelt sanseligt eventyrland". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 19. maj 2018.
 12. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-04-30). "Cyberverdenens kartograf". Dagbladet Politiken. JP/Politikens Hus. s. 20 (Bagsiden; 1. sektion).
 13. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-09-25). "Ingen fornuft i 'Fucking Fornuftig'". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 19. maj 2018.
 14. ^ Hørsholm, Kirsten Birgit Schiøtz Kretz (2015-09-15). "Den seksualiserede Mowgli er en intetsigende død sild". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 19. maj 2018. Hentet 19. maj 2018.
 15. ^ a b "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 31. juli 2021. Hentet 11. januar 2022.
 16. ^ a b "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 31. juli 2021. Hentet 11. januar 2022.
 17. ^ Kirsten Birgits guide til det kulturelle Europa
 18. ^ "Lytte til Mit livs sexferie Podcast". Arkiveret fra originalen 17. februar 2021. Hentet 30. august 2020.
 19. ^ "Vi ses hos Clement: Frederik Cilius, Rasmus Bruun og Connie Nielsen - YouTube". Arkiveret fra originalen 22. juli 2020. Hentet 1. september 2020.
 20. ^ "Troldehær! Så er det nu..." Arkiveret fra originalen 18. august 2020. Hentet 17. august 2020.
 21. ^ "Kirsten Birgits Troldehær". troldehaeren.dk. Arkiveret fra originalen 19. januar 2020. Hentet 17. august 2020.
 22. ^ Bencke, Anja (2017-11-22). "Nej, det er ikke en joke: Anna Mee Allerslev er nu valgt ind". tv2lorry.dk. Arkiveret fra originalen 6. marts 2020. Hentet 17. august 2020.
 23. ^ "Folkeafstemning torsdag 3. december 2015". Arkiveret fra originalen 21. september 2019. Hentet 17. august 2020.
 24. ^ "Da duoen bag 'Den Korte Radioavis' nødlukkede 'Hvem vil være millionær?' / Feature". Arkiveret fra originalen 9. november 2020. Hentet 27. august 2020.
 25. ^ "Journalisten » Hans Pilgaard: Den Korte Radioavis opførte sig tarveligt". Arkiveret fra originalen 9. november 2020. Hentet 27. august 2020.
 26. ^ "Erling Jepsen til Radio24syv: Jeg ved ikke, hvor I har fundet jeres afsæt til det klamme, sexfikserede billede af mig - politiken.dk". Arkiveret fra originalen 12. november 2020. Hentet 24. august 2020.
 27. ^ a b c d e f g h i j k Ludvigsen, Jacob (2018-02-05). "Da duoen bag 'Den Korte Radioavis' blev censureret af DR og Danmarks Indsamling". soundvenue.com. Arkiveret fra originalen 11. september 2019. Hentet 11. januar 2022.
 28. ^ "Radio24syv-direktør: Falske sexanklager mod socialdemokrat var en fejl - Kultur". Arkiveret fra originalen 7. november 2020. Hentet 30. august 2020.
 29. ^ "Henrik Sass melder sig syg – bliver ikke minister i ny regering". Arkiveret fra originalen 3. september 2019. Hentet 30. august 2020.
 30. ^ "Radio24syvs direktør beklager falske sexanklager mod ung socialdemokrat". Arkiveret fra originalen 20. juni 2019. Hentet 30. august 2020.
 31. ^ "Den Korte Radioavis fremsatte påstande om Henrik Sass' privatliv op til sygemelding - Altinget - Alt om politik: altinget.dk". Arkiveret fra originalen 21. december 2019. Hentet 30. august 2020.
 32. ^ "Radio24syv: Vi skylder ikke Sass en undskyldning - TV 2". Arkiveret fra originalen 28. november 2019. Hentet 30. august 2020.
 33. ^ "Den Korte Radioavis beskyldte Wammen for narkomisbrug, men chefredaktør forsvarer: »Det er satire. En elegant kommentar«". Arkiveret fra originalen 12. november 2020. Hentet 30. august 2020.
 34. ^ "Sass forgyldes under fravær – Ekstra Bladet". Arkiveret fra originalen 7. november 2020. Hentet 30. august 2020.
 35. ^ "Pjække-Sass slår til igen: - Jeg skal ikke bedømme om han er sin løn værd – Ekstra Bladet". Arkiveret fra originalen 12. juni 2019. Hentet 30. august 2020.
 36. ^ "Den Korte Radioavis: Vi fik ikke mobbet Henrik Sass nok | BT Kendte - www.bt.dk". Arkiveret fra originalen 1. september 2019. Hentet 30. august 2020.
 37. ^ "Henrik Sass forlader Folketinget og bliver direktør for kapitalfonde - Altinget - Alt om politik: altinget.dk". Arkiveret fra originalen 24. september 2019. Hentet 30. august 2020.
 38. ^ Poulsen, Bo (2019-04-03). "Pia Adelsteen melder Radio24syv til politiet efter aprilsnar: 'Det er sygt og ondskabsfuldt'". BT. Berlingske Media. Arkiveret fra originalen 12. juni 2019. Hentet 17. august 2020.
 39. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 7. november 2020. Hentet 24. august 2020.
 40. ^ "#brydtabuet. Kendte og ukendte afslører deres psykiske lidelser". Arkiveret fra originalen 1. oktober 2020. Hentet 22. august 2020.
 41. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 17. februar 2021. Hentet 11. januar 2022.
 42. ^ "Radio24syv i ny shitstorm: Ualmindeligt dumt | BT Kendte - www.bt.dk". Arkiveret fra originalen 8. november 2020. Hentet 22. august 2020.
 43. ^ a b c d Hansen, Jóhann Thór Haahr (2020-03-19). "»Hamrende usmageligt«: Frederik Cilius og Rasmus Bruun får massiv kritik for at gøre grin med nyligt afdøde Karen Thisted". politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 20. marts 2020. Hentet 21. august 2020.
 44. ^ a b Madsen, Nanna Bay (2020-03-18). "Gør grin med afdøde Karen Thisted: Klamt og usmageligt!". ekstrabladet.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 21. august 2020. Hentet 21. august 2020.
 45. ^ Nikolajsen, Lone (2015-04-16). "Anm: Rejekælling med ravkæde". Dagbladet Information. s. 23 (2. sektion). Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 46. ^ Elmelund, Rasmus (2018-02-03). "Den Korte Radioavis gør intelligent grin med vores selvgodhed og hykleri. Det gør ondt". Dagbladet Information. Arkiveret fra originalen 20. april 2018. Hentet 19. maj 2018.
 47. ^ Christensen, Ralf (2018-01-25). "'Casper & Mandrilaftalen' burde ikke kunne lade sig gøre. Men det gjorde det". Information.dk. Arkiveret fra originalen 20. april 2018. Hentet 19. maj 2018.
 48. ^ Bennike, Christian (2018-01-24). "'Hvad går kritiske licensbetalere ud på, dit højreorienterede svin?'". Dagbladet Information. Arkiveret fra originalen 20. april 2018. Hentet 19. maj 2018.
 49. ^ "Prix Radio Vindere 2019". Prix Radio. Arkiveret fra originalen 2. november 2019. Hentet 2019-11-02.
 50. ^ "Prix Radio Vindere 2018". Prix Radio. Arkiveret fra originalen 2. november 2019. Hentet 1. oktober 2018.
 51. ^ EXP (2017-10-21). "Den Korte Radioavis modtager Den Gyldne Grundtvig 2017". Århus Stiftstidende. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 52. ^ Prix Radio (2017). "Prix Radio Vindere 2017". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 53. ^ Zulu (2017-08-31). "ÅRETS KOMIKER: VINDEREN ER FUNDET". TV2.dk. Arkiveret fra originalen 31. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 54. ^ Prix Radio (2016). "Prix Radio Vindere 2016". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 55. ^ Pedersen, Signe (2016-06-13). "Afbrydes midt i live-udsendelse: Kendte radioværter får kæmpe hyldest". Ekstrabladet.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 56. ^ Reseke, Louise (2016-06-13). "Den korte radioavis vinder årets Victor". MediaWatch.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 57. ^ Journalisten (2016). "Den Korte Radioavis modtager journalistpris". Journalisten.dk. Dansk Journalistforbund. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 58. ^ Prix Radio (2015). "Prix Radio Vindere 2015". Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 59. ^ Mailund, Ditte Maltha (2015-09-20). "Radio24syv blev den store vinder ved årets Prix Radio". Berlingske. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 60. ^ Obitsø, Ole (2017-12-22). "Den Korte Radioavis dør! Men genopstår (forhåbentlig) i nyt format". formatformat.dk. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 61. ^ Reseke, Louise. "Satireprogram rykker fra Radio24syv til Den2radio". mediawatch.dk. Arkiveret fra originalen 19. august 2020. Hentet 19. august 2020.
 62. ^ "den2radioavis". den2radio.dk. Arkiveret fra originalen 29. januar 2020. Hentet 19. august 2020.
 63. ^ Ritzau (2018-09-21). "Den Korte Radioavis er tilbage på Radio24syv". mediawatch.dk. Arkiveret fra originalen 19. august 2020. Hentet 19. august 2020.
 64. ^ "Bog & idé – Frederik Cilius og Rasmus Bruun LIVE". 2020-04-09. Arkiveret fra originalen 19. august 2020. Hentet 19. august 2020.
 65. ^ "Den Korte CoronAvis". spreaker.com. Arkiveret fra originalen 14. april 2020. Hentet 19. august 2020.
 66. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 30. juli 2021. Hentet 11. januar 2022.
 67. ^ Wittrock, Sebastian (2017-06-23). "»Det bliver helt sikkert ikke politisk korrekt«: Satireprogrammet Den Korte Radioavis tager på liveturné i 2018". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 68. ^ Simonsen, Henrik Reinberg (2018-03-02). "'Det Skide Show': Kirsten Birgit og Rasmus Bruuns live-show er strømførende og meget meta". Soundvenue.dk. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 20. maj 2018.
 69. ^ "Særforestilling i skuespilhuset". ciliusbruun.dk. 2018. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 70. ^ a b c d Heltoft, Nikolaj (2018-03-10). "Ugens værk: Et »ordekvilibristisk« show af en »teaterfuser« delte anmelderne". Politiken.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 20. maj 2018.
 71. ^ Queitsch, Henrik (2018-03-02). "'Den korte radioavis' i selvfed teaterfuser". Ekstrabladet.dk. JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 20. maj 2018.
 72. ^ Buckhøj, Morten (2018-03-05). "Anmelder jubler: Kultstjernerne Kirsten Birgit og Rasmus i topform". BT.dk. Berlingske Media. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 20. maj 2018.
 73. ^ Goul, Nanna (2018-03-08). "Når det handler om morskabsteater, er den sikre vej i forvejen brolagt af Linje 3. Det er ikke der, 'Den Korte Weekendavis' skal gå". Information.dk. Arkiveret fra originalen 20. maj 2018. Hentet 20. maj 2018.
 74. ^ "Sommeren på Birgitø". ciliusbruun.dk. Arkiveret fra originalen 17. maj 2018. Hentet 17. maj 2018.
 75. ^ a b https://www.dr.dk/drtv/se/troldspejlet-and-co_-nytaarsshow-med-cilius-og-bruun_152163
 76. ^ a b c "Live-interview på Bog & Idé - YouTube". Arkiveret fra originalen 17. februar 2021. Hentet 21. august 2020.
 77. ^ "2 hjerter: Stjernejournalists satirebog er lige så intellektuelt stærk som de pruttepuder, hun elsker - politiken.dk". Arkiveret fra originalen 6. november 2019. Hentet 21. august 2020.
 78. ^ "Én stjerne til bog om satire af Kirsten Birgit: Den er studentikos, indadvendt, dovent tænkt og kedeligt udført på den helt usjove måde". Arkiveret fra originalen 10. august 2020. Hentet 21. august 2020.
 79. ^ "Renselse ved ild | Weekendavisen". Arkiveret fra originalen 7. november 2020. Hentet 21. august 2020.
 80. ^ "Journalisten » Satiriker om Den Korte Radioavis: "Problematisk, at man smider en uskyldig under bussen"". Arkiveret fra originalen 29. oktober 2020. Hentet 21. august 2020.
 81. ^ "To stjerner: Isam B bliver statsminister, og en mand drukner i lort – alligevel er Kirsten Birgits biografi langtrukken og usjov". Arkiveret fra originalen 8. april 2020. Hentet 24. august 2020.
 82. ^ "Det har jeg altid sagt af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm | Litteratursiden". Arkiveret fra originalen 14. august 2020. Hentet 24. august 2020.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]