Frida Kahlo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Frida Kahlo
Frida Kahlo, by Guillermo Kahlo 2.jpg
Fotografisk portræt fra 1926. Fotograf: Guillermo Kahlo.
Personlig information
Født Magdalena Carmen Frieda Kahlo Calderón
6. juli 1907 Rediger på Wikidata
Coyoacán, Mexico City, Mexico Rediger på Wikidata
Død 13. juli 1954 (47 år) Rediger på Wikidata
Coyoacán, Mexico City, Mexico Rediger på Wikidata
Dødsårsag Årebetændelse, Lungeemboli, bronkopneumoni Rediger på Wikidata
Gravsted Coyoacán Rediger på Wikidata
Nationalitet Mexico Mexicansk
Politisk parti Partido Comunista Mexicano Rediger på Wikidata
Far Guillermo Kahlo Rediger på Wikidata
Søskende Cristina Kahlo Rediger på Wikidata
Ægtefælle Diego Rivera (1929-1939, 1940-1954) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Kunstmaler, gravør, skribent, biografiforfatter Rediger på Wikidata
Fagområde Malerkunst, dagbog, billedkunst Rediger på Wikidata
Arbejdssted Detroit, Mexico City, New York City, San Francisco Rediger på Wikidata
Kendte værker Still Life: Pitahayas, De to Fridas Rediger på Wikidata
Genre Portræt, stik, portrætmaleri, selvportræt Rediger på Wikidata
Bevægelse Magisk realisme, surrealisme Rediger på Wikidata
Signatur
Frida Kahlo signature firma.svg
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Frida Kahlos hus

Frida Kahlo (født 6. juli 1907, død 13. juli 1954) var en mexicansk maler og aktiv kommunist.

Kahlo blev født Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderon i sine forældres hus i Coyoacan i Mexico, som dengang var en forstad til Mexico City. Hendes far var maler og fotograf med tysk-jødiske rødder, hans familie stammede fra Oradea i Rumænien.

Da hun som 18-årig blev ramt af en ulykke, der gjorde hende handicappet, begyndte Kahlo at interessere sig for malerkunst frem for medicin. Hendes arbejde var baseret på personlige erfaringer og var ofte chokerende i sin utilslørede portrættering af smerte og kvinders barske liv. 55 af hendes 143 malerier er selvportrætter, der indeholder en personlig symbolik med grafiske, anatomiske referencer. Hun var desuden påvirket af den indfødte mexicanske kultur, som hun illustrerede med lyse farver, med en blanding af realisme og symbolisme.

Hendes malerier fangede kunsteren Diego Riveras interesse. Hun giftede sig senere med ham, blev skilt og giftede sig igen med ham. Hun var aktiv kommunist og havde også en affære med Lev Trotskij, der blev snigmyrdet af Stalins agenter i Mexico City i 1940. Desuden hævdes det, at hun havde en affære eller i hvert fald et meget tæt, men flygtigt forhold til sangerinden Chavela Vargas[kilde mangler].

Selvom Kahlos arbejde nogle gange blev klassificeret som surrealistisk, og hun flere gange udstillede sammen med europæiske surrealister, så var hun selv uenig i klassificeringen. Fordi hun beskæftigede sig med kvindetemaer og på grund af den figurative åbenhed hun udtrykte dem med, blev hun gjort til en feministisk kultskikkelse i det 20. århundredes sidste årtier.

Hun døde den 13. juli 1954. Hendes aske opbevares i en præ-columbiansk urne, som er udstillet i hendes tidligere hjem, La Casa Azul (det blå hus) i Coyoacan, som er lavet om til et museum indeholdende en del af hendes værker. La Casa Azul er desuden mere eller mindre uforandret efter Fridas død, således fremstilles hele hendes hjem. Man kan blandt andet se hendes maleratelier, et udvalg af hendes farverige klæder og hendes benprotese, som hun fik efter, at hendes ben blev amputeret. Amputationen var sandsynligvis en konsekvens af en af de mange operationer, som hun gennemgik efter sin ulykke.

I 1982 blev det biografiske dokumentarprogram Frida Kahlo, indeholdende arkivmateriale med hende udgivet i Tyskland. I 1984 lavede instruktøren Paul Leduc filmen Frida, naturaleza viva, der havde Ofelia Medina i rollen som Frida Kahlo. I 2002 udgav Miramax spillefilmen Frida der havde Salma Hayek i rollen som Frida Kahlo.

I anledning af 100-året for Frida Kahlos fødsel opførtes et teaterstykke i Århus 28. oktober 2007 ”Cada quien su Frida”.[1]

Deltagelse i kampen for kommunisme[redigér | rediger kildetekst]

På trods af hendes tidligere affære med Lev Trotskij, frasagde Kahlo sig i 1953 trotskismen, og erklærede sig selv som aktiv støtte af den Tredje Internationale (Komintern) ledt af Joseph Stalin.

Igennem sit liv gjorde Frida hvad hun kunne for at hjælpe med at samle den kommunistiske bevægelse i Mexico. Som medlem af Mexicos kommunistiske parti, gjorde hun brug af kunst for at sprede partiets budskaber. To af disse kunstværker er navngivet "Marxisme vil helbrede de syge" og "Selvportræt med Josef Stalin".

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

https://www.museofridakahlo.org.mx/es/el-museo/ Arkiveret 22. april 2022 hos Wayback Machine

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: