Fritz Syberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fritz Syberg
Syberg Selvportræt 1910.jpg
Fritz Syberg (1910)
Fødselsnavn Christian Friedrich Wilhelm Heinrich Syberg
Fødselsdato 8. juli 1862(1862-07-08)
Fødselsted Faaborg
Død 20. december 1939 (77 år)
Dødssted Kerteminde
Nationalitet Dansker
Felt Maler
Hovedværker To børn begraver en fugl, Dødsfaldet og Aftenleg i Svanninge Bakker
Gravsten for Fritz Syberg i Drigstrup Kirkes vestvæg udført af Hans Syberg[1].

Christian Friedrich "Fritz" Wilhelm Heinrich (friherre von) Syberg (28. juli 1862 i Faaborg20. december 1939 på Pilegården ved Kerteminde) var en dansk maler. Han tilhørte den gruppe fynske malere der var uddannet på Zahrtmanns Skole. Han er far til billedhugger Hans Syberg. Han var søn af brænderibestyrer Franz Friedrich Anthon Ernst (friherre von) Syberg og Johanne Maria Jacobsen.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Hans barndom i Fåborg var fattige. Han var udlært håndværksmaler i 1882 og kom i lære som håndværksmaler hos maleren Peter Hansens far, Peter Syrak Hansen. Samtidig med teoretisk undervisning i Faaborg og København. Et kortvarig ophold på Kunstakademiet i foråret 1884 blev fulgt af Zahrtmanns Malerskole under Kristian Zahrtmann fra 1885 til ca. 1891.

I sine tidligste malerier var Frits Syberg stærkt påvirket af undervisningen hos Zahrtmann og hans kolorit. Det kom bl.a. til udtryk i Dødsfald, malet i årene 1890-92. Det findes på Statens Museum for Kunst. Her har Fritz Syberg studeret lyset og fastholdt sin erindring om moderens død på Faaborg Fattighus, da han var barn.

Maleri[redigér | redigér wikikode]

Allerede som ung malersvend på arbejdsferie i Faaborg mellem vinteropholdene i København på Zahrtmanns Skole var han optaget af den storladne bakkede natur i omegnen af Svanninge, hvor han 1900 malede det kendte maleri: Aftenleg i Svanninge Bakker.

Syberg blev sammen med Peter Hansen og Johannes Larsen fra Kerteminde kendt som Fynboerne. Gruppen benævnes også bondemalerne, da de i stor udstrækning malede motiver som landskaber, fugletræk, hverdagen, jagt etc.

I Kerteminde[redigér | redigér wikikode]

Syberg flyttede fra Svanninge i 1902 sammen med hustruen, maleren Anna Syberg, og deres børneflok ind i Pilegården ved Kerteminde, tæt på Johannes Larsens Møllebakken. Han fandt fortrinsvis sine motiver i det omgivende bakkeland og på Fyns Hoved. Som landskabsmaler fastholdt Fritz Syberg sine fynske rødder, først i Dyreborg og Svanninge som i Forår, 1891-93, (Den Hirschsprungske Samling) og i den berømte Aftenleg i Svanninge Bakker, 1900, (Faaborg Museum) og senere i egnen omkring Kerteminde, hvor også haven og den stadig voksende børneflok blev tilbagevendende motiver.

Fritz Syberg arbejdede videre med motiverne i sine oliemalerier, bl.a. i Dødens komme, 1905-1906, Faaborg Museum, og Døden ved vuggen, 1907, Fyns Kunstmuseum,

I en periode malede han akvareller, mest af af eksotiske fugle og dyr. Inspireret af sin svigersøn, maleren Harald Giersing, overførte han den laserende teknik fra akvarelmaleriet til oliemaleriet, hvorved der blev skabt en større lethed end tidligere, som det bl.a. kom til udtryk i oliemalerierne Et selvportræt og Sovekammeret fra 1894, Statens Museum for Kunst.

Han foretog flere rejser bl.a. til Sverige fra 1899 (sommerbesøg hos Johannes Larsen), Tyskland i 1902, Italien 1905 sammen med Jens Birkholm, Holland og Paris i 1908 og et længere ophold i Pisa fra 1910 – 1913. Fritz Syberg var medlem af Den Frie Udstilling fra 1893 og modtog i 1927 Thorvaldsen Medaillen.

Tegner[redigér | redigér wikikode]

Foruden at male tegnede Syberg med pen og blyant og hans hovedværk er 18 store pennetegninger til H.C. Andersens Historien om en moder, som blev en dybt personlig skæbnefortælling for Syberg, på grund af at hans mor kom på Fattighuset i Faaborg, hvor hun døde da Fritz Syberg var 17 år gammel. Familie og venner blev brugt som modeller og interiører og landskaber taget fra hjemmet i Svanninge og den nærmeste omegn. Tegningerne findes i dag sammen bl.a. 30 af hans originalillustrationer til Den grimme ælling i Den Kongelige Kobberstiksamling på Statens Museum for Kunst i København.

Stiftelsen i 1910 af Faaborg Museum gav Fynboerne både status, bedre økonomi og vægplads. En stor del af Fritz Sybergs omfattende produktion af malerier, akvareller, tegninger og grafik er udstillet på Faaborg Museum. Ved sin død i 1939, var Fritz Syberg Danmarks højst betalte maler.

I 2006 blev der på Nordre Kirkerist ved siden af sognekirken i Kerteminde opstillet en skulptur af byens to store kunstnere, Johannes Larsen (1867-1961) og Fritz Syberg (1862-1939), udført af den lokale billedhugger Bjørn Nordahl.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Kunstindeks Danmark & Weilbachs Kunstnerleksikon

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]