Kvinde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Kvinder)
Spring til navigation Spring til søgning
En gruppe kvindelige løbere i 2010
Kvindelige amerikanske krigsveteraner ved en mindeceremoni

En kvinde er et hunkønnet menneske; det vil sige af arten Homo sapiens. Betegnelsen kvinde anvendes normalt kun om en fuldvoksen person, mens "pige" er den normale betegnelse for et hunkønnet barn eller ung person. Betegnelsen kvinde anvendes herudover somme tider til at identificere et hunkønnet menneske, uafhængigt af alder, i sammenhænge såsom "kvinders rettigheder". Ordet kan herudover også henvise til en persons kønsidentitet.[1] Kvinder med typisk genetisk udvikling er oftest i stand til at føde børn fra puberteten og frem til menopausen. I sammenhæng med kønsidentitet kan transkønnede personer, der biologisk er mænd og identificerer som kvinder dog en undtagelse herfra. Nogle interkønnede mennesker, der identificerer som kvinder kan ikke føde enten på grund af sterilitet eller fordi de har arvet et eller flere Y-kromosomer. I ekstremt sjældne tilfælde kan mennesker, som har Swyer-syndrom, føde med medicinsk assistance. Op igennem historien har kvinder haft særlige roller i forskellige kulturelle samfund.

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Biologisk symbol[redigér | redigér wikikode]

Symbolet for planeten Venus anvendes også indenfor biologien til at indikere hunkøn.[2] Det er en stiliseret repræsentation af gudinden Venus's håndspejl eller et abstrakt symbol for gudinden: en cirkel med et lille ligesidet kors under sig. Venus-symbolet har traditionelt også repræsenteret femininitet, og indenfor tidligere tiders alkymi indikerede det grundstoffet kobber. Alkymister konstruerede symboler fra en cirkel (repræsenterende ånd) over et ligesidet kors (repræsenterende stof).

Terminologi[redigér | redigér wikikode]

Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Genetik[redigér | redigér wikikode]

Hos mennesker bestemmes det biologiske køn af kønskromosomerne: kvinder har 2 X-kromosomer, mænd har et X-kromosom og et Y-kromosom.

Middellevetid[redigér | redigér wikikode]

Kvinder udgør over halvdelen af befolkningen næsten alle samfund med undtagelse af Indien og Kina, til trods for at der fødes flere drenge- end pigebørn (ca. 21 drengebørn for hver 20 pigebørn), og at drengebørnene er større ved fødslen.

Sammenlignende middellevetider i Danmark:

  • 1990/91: Kvinder 77,8; mænd 72,2; forskel 5,6 år.
  • 1998/99: Kvinder 78,8; mænd 74,0; forskel 4,8 år.
  • 2002/03: Kvinder 79,5; mænd 74,9; forskel 4,6 år.

Kilde: Danmarks Statistik: Nr. 234, 27. maj 2004

Kønsroller[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Kønsrolle
Kost Tekst mangler, hjælp os med at skrive teksten

Det svage køn[redigér | redigér wikikode]

Det svage køn er et navn, nogle (hovedsageligt mænd) har brugt til at betegne kvindekønnet med. Rent fysisk refererer betegnelsen til, at gennemsnitskvinden fra fødslen har en mindre muskelmasse end gennemsnitsmanden.

Betegnelsen er dog historisk set også brugt til en generel bedømmelse af kvinden som både fysisk og psykisk svagere end manden.

Kvindens fysiske underlegenhed er årsag til opdelingen af stort set alle sportsgrene i mande- og kvindeligaer.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Sexual Orientation and Gender Expression in Social Work Practice, edited by Deana F. Morrow and Lori Messinger (2006, ISBN 0231501862), page 8: "Gender identity refers to an individual's personal sense of identity as [man] or [woman], or some combination thereof."
  2. ^ Jose A. Fadul. Encyclopedia of Theory & Practice in Psychotherapy & Counseling p. 337
AnatomiStub
Denne artikel om anatomi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
SamfundStub
Denne samfundsartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.