Spring til indhold

Georg Frederik af Waldeck-Eisenberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Georg Frederik af Waldeck-Eisenberg
Georg Friedrich fyrste til Waldeck
Personlig information
Født31. januar 1620 Rediger på Wikidata
Bad Arolsen, Hessen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død9. november 1692 (72 år) Rediger på Wikidata
Bad Arolsen, Hessen, Tyskland Rediger på Wikidata
GravstedSt. Nikolai Rediger på Wikidata
FarWolrad IV av Waldeck-Eisenberg Rediger på Wikidata
MorAnna av Baden-Durlach Rediger på Wikidata
SøskendePhilipp Dietrich,
Wolrad V von Waldeck Rediger på Wikidata
ÆgtefælleElisabeth-Charlotte av Nassau-Siegen (1643) Rediger på Wikidata
BarnSophia Henriette av Waldeck Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseHersker (fra 1664), guvernør (fra 1679), officer (fra 1642), militærperson (fra 1689), minister (1653-1658) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Georg Friedrich fyrste til Waldeck (31. januar 1620 i Arolsen19. november 1692 i Arolsen) var greve af Waldeck-Eisenberg og titulær fyrste af Waldeck samt tysk og hollandsk feltmarskal.

I 1641 gik Georg Frederik i tjeneste for Generalstaterne, og i 1651 gik han i tjeneste for Brandenburg-Preussen, hvor han i 1653 blev chef for den statslige forvaltning. Han ændrede Brandeburg-Preussens udenrigspolitik ved at opgive alliancen med kejseren og forsøgte at skabe en koalition med de protestantiske fyrster.

I 1656 indgik han i en koalition med Sverige på Bradenburgs vegne og befalede det tyske kavaleri i slaget om Warszawa mod Polen. Han blev afskediget i 1658, da Frederik Vilhelm af Brandenburg sluttede fred med Polen.

I 1664 kæmpede han mod Danmark under Karl X Gustav som tyske "Reichsfeldmarschall". I 1683 befalede han de bayerske tropper under slaget ved Wien. I 1685 kæmpede han som lejesoldat for Hertugen af Lorraine og kurfyrsten af Bayern.

Efter Vilhelm III rejste til England i 1688 for at kræve den engelske trone, blev Georg Friedrich udnævnt til feltmarskal for Vilhelms styrker under de Pfalziske Arvefølgekrig i de spanske Nederlande. Selv om han sejrede i slaget ved Walcourt i 1689, led han året efter et alvorligt nederlag overfor marskallen Luxembourg i slaget ved Fleurus.

I 1691 blev han igen udmanøvreret af Luxembourg og besejret i slaget ved Leuze. Efter dette nederlag Waldeck blev udnævnt til stabschef for Staten-Generaal der Nederlandenes hær. Han døde den 19. november 1692 i Arolsen.

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi