George Carlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
George Carlin
Jesus is coming.. Look Busy (George Carlin).jpg
Carlin i Trenton den 4. april 2008.
Fødenavn George Denis Patrick Carlin
Født 12. maj 1937
New York, New York
Død 22. juni 2008 (71 år)
Santa Monica, Californien
Nationalitet USA Amerikaner
Beskæftigelse Stand-up komiker, skuespiller, forfatter
Hædersbevisninger Grammy for Bedste comedyalbum (1994)
Webside georgecarlin.com
Carlin i 1970'erne.

George Denis Patrick Carlin (12. maj 1937 i New York, New York22. juni 2008 i Santa Monica, Californien) var en amerikansk Grammy-vindende stand-upkomiker, skuespiller og forfatter. Han døde af følgerne af et hjerteanfald på St. Johns Hospital i Santa Monica, Californien.

Carlin var specielt kendt for sin politiske og sorte humor samt hans observationer indenfor sprog, psykologi og religion sammen med mange tabuemner. Carlin og hans Seven Dirty Words (dansk "Syv Beskidte Ord"), en liste over bandeord folk ikke burde sige i medierne, eller for den sags skyld i offentligheden, var central i en sag i den amerikanske højesteret i 1978 F.C.C. v. Pacifica Foundation, hvor en smal retsafgørelse på 5-4 stemmer stadfæstede regeringens ret til at regulere Carlins "uanstændige" materiale i offentlige medier.

I 2000'erne fokuserede Carlins stand-uprutiner på manglerne i den moderne amerikanske hverdag, hvor han ofte tog tidsrelevante politiske emner op til diskussion. Han er placeret som nummer to i tv-netværket Comedy Centrals liste over de 10 største stand-upkomikere, foran Lenny Bruce og overgået af Richard Pryor. Han optrådte ofte i The Tonight Show og var også ofte gæstevært mens Johnny Carson var showets hovedvært, og var også den første vært i showet Saturday Night Live.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi