Glen plaid

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Glen plaid-tekstil.

Glen plaid (forkortelse for Glen Urquhart plaid), også kendt som Glenurquhart-tern eller Prince of Wales-tern, er et kiper-vævet uld-tekstil med store og små tern.[1] Det er normalt fremstilllet af sørt/grå og hvid, eller andre mere afdæmpede farver, særligt med to mørke og to lyse striber, der skifter med to fire mørke og fire lyse striber, der skaber et krydsmønster med irregulære tern.[2] Glen plaid er siden blevet brugt til bomuldsstof til bl.a. skjorter og andre tekstiler.

Navn[redigér | rediger kildetekst]

Navnet kommer fra dalen Glenurquhart i Inverness-shire, Skotland, hvor denne typer ternet uld først blev brugt af den New Zealandsk-fødte grevinde af Seafield[3] til hendes skytter,[1] selvom navnet Glen plaid ikke optræder 1926.[4] Glen plaid kendes også som Prince of Wales-tern, da det blev gjort populært af hertugen af Windsor, da han var prins af Wales.[5]

Berømte brugere[redigér | rediger kildetekst]

Pee-wee Herman er berømt for at bære jakkesæt i lysegråt prince of Wales-tern, og den amerikanske præsident Ronald Reagan blev betrægtet som værende "upræsident-agtig" da han bare et jakkesæt i grå og blå glen plaid på en rejse til Europa i 1982.[6] Cary Grant var et ikonisk glen plaid jakkesæt i den amerikanske spion-thriller Menneskejagt (1959).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Ralph Lauren Style Guide; polo.com Glossary, Glen plaid, arkiveret fra originalen 13. november 2007, hentet 2008-11-23 {{citation}}: Ekstern henvisning i |last2= (hjælp)
  2. ^ Dictionary.com
  3. ^ "Fabric glossary". Arkiveret fra originalen 2008-06-01. Hentet 2008-11-24.
  4. ^ Merriam-Webster Online dictionary.
  5. ^ GQ
  6. ^ Hugh Sidey, "Live Men Do Wear Plaid"